Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα
09/02/2017 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κι ακόμα δεν είδαμε τίποτα

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι είναι κοντά σε συμφωνία για έναν έντιμο συμβιβασμό, κάτι που και το Antinews επιβεβαίωσε χθες. Το Μαξίμου θα υπογράψει και τις χαρτοπετσέτες της Λαγκάρντ και του Σόιμπλε, όλα τα υπόλοιπα είναι επικοινωνία, αριστερή παπάτζα και τσιπράϊκη μπαρούφα.

Επίσης, στην κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, κι όσο θα πλησιάζουμε στο κλείσιμο της αξιολόγησης, θα «πουλάνε» το παραμύθι της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι και της εξόδου στις αγορές, το συντομότερο. Το "success story" που θα βγει στο προσκήνιο ως «αντίβαρο» στη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων από το 2019, θα είναι η υπόσχεση ότι η Ελλάδα ισορροπεί και είναι έτοιμη να επανέλθει δυναμικά στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

Μέγα ψέμα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το 2017 μπορεί να αποτελέσει την τελευταία «καλή» χρονιά για την Ελλάδα, καθώς ενδεχομένως να έρθουν πολύ χειρότερα. Μοιάζει με τους τελευταίους μήνες του... ΔΟΛ όπου όλοι έβλεπαν να πλησιάζει το τέλος, εκτός από το «αφεντικό», τον Ψυχάρη που ήθελε να έχει τον έλεγχο μέχρι το τέλος, αντί να βρει λύσεις που θα έσωζαν την παρτίδα.

Έτσι και η ελληνική οικονομία. Όσες συμφωνίες και να κλείσουν, το πρόγραμμα Ντράγκι κι αν προλάβουμε, πολύ δύσκολα θα υπάρξει η πολυπόθητη ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση. Αντιθέτως, μπορεί να μπούμε σε νέες περιπέτειες, κάτι που δείχνουν όλα τα στοιχεία.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προεξοφλεί ότι μέχρι το 2021 θα πληρώσουμε 8,1 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους.

Εκτιμά ότι θα πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις κατά 1% ή 1,8 δισ. ευρώ.

Οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων στερεύουν καθώς δίνονται για πληρωμές φόρων και άλλων επιβαρύνσεων.

Λιγότερα από 5 δισ. ευρώ επέστρεψαν τους τελευταίους μήνες στις τράπεζες από 10 δισ. που όλοι περίμεναν και ήλπιζαν.

Τα σεντούκια και τα μαξιλάρια έχουν αρχίσει να αδειάζουν, την ίδια στιγμή που οι οφειλές αυξάνονται. Πάνω από 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα είναι οι απλήρωτοι φόροι και θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μετά από μια μικρή περίοδο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αναμένεται νέα αύξηση αφού ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει κολλήσει στην αφασία των υπουργών. Το ΔΝΤ προειδοποιεί και ο Στουρνάρας χτυπά καμπανάκια. Αν δεν μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ για νέα ανακεφαλαιοποίηση, προφανώς με «κούρεμα» καταθέσεων.

Υπάρχουν κι άλλα εσωτερικά προβλήματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά, κι ότι κάθε μέρα που περνά δυσκολεύει η κατάσταση.

Αλλά και στο εξωτερικό η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η Ευρωζώνη έχει αρχίσει να κλονίζεται στη σκιά των ανησυχιών για τις εκλογικές αναμετρήσεις και την ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.

Παράλληλα, ο Ντ. Τραμπ αποτελεί τον απρόβλεπτο παγκόσμιο παίκτη και κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει με την Ευρώπη και ποια θα είναι η στάση του απέναντι στην Ελλάδα.

Έχουμε, λοιπόν, σε εξέλιξη δύο τυφώνες:

1. Η εσωτερική οικονομική μαυρίλα, μια έμμεση υποτίμηση των εισοδημάτων κι ένας διαρκής κύκλος αβεβαιότητας. Ποιος θα έρθει, λοιπόν, να επενδύσει σε μια χώρα που δεν ξέρει τι θέλει και πώς να το κάνει; Και που κάθε μήνα συζητά για εκλογές ή για το σπίτι της Μαρέβας και τα παιδιά του Τσίπρα; Κανείς σοβαρός παίκτης δεν θα εμπιστευτεί μια χώρα που νομίζει ότι θα έρθει ο από μηχανής... Έλληνας θεός για να την σώσει.

2. Κι από την άλλη, μια παγκόσμια αναταραχή που δεν ξέρει κανείς που θα οδηγήσει. Και πώς θα επηρεάσει τις διεθνείς οικονομικές και γεωπολιτικές ισορροπίες.

Τα παπατζηλίκια, λοιπόν, με το πότε και πως θα κλείσει η αξιολόγηση δεν περνάνε πλέον. Η πατρίδα μας βρίσκεται ενώπιον πολύ σοβαρών κινδύνων που μπορεί να οδηγήσουν σε τέτοιες καταστάσεις ώστε να λέμε ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι παράδεισος.

Και δυστυχώς σ' αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε ανίκανους κυβερνώντες και άτολμους πολιτικούς.