Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας: Σκηνές ενός αρραβώνα που θύμισε προξενιό
02/12/2019 10:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας: Σκηνές ενός αρραβώνα που θύμισε προξενιό

Και εγένετο το σαββατοκύριακο ο αρραβώνας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας που θα καταλήξει σε "γάμο" επισήμως, στο Συνέδριο μετασχηματισμού ( ή διεύρυνσης) του κόμματος ( τον Μάιο, στην καλύτερη περίπτωση).

Από τα 694 πρόσωπα που αριθμεί η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, κοντολογίς, το Όργανο που σηματοδοτεί και με τη "βούλα" τη συγχώνευση του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ με τους (πασοκογενείς κυρίως) συμμάχους της, στο ΣΕΦ, έδωσαν το παρών περί τα 500.

Εσωκομματικά "μαχαιρώματα"

Το "στίγμα" των ομιλιών και του "κλίματος" πάντως, το έδωσαν τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, τα οποία ανέδειξαν τις σοβαρές διαφωνίες τους με το πού και (με ποιους θέλει) να οδηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας το "καραβάνι" του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά την ομόφωνη έγκριση της ιδρυτικής διακήρυξης για αυτή τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτικής Συμμαχίας, οι εντάσεις του παραδοασιακού ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί, ηχηρές , παίρνοντας και χαρακτήρα εσωκομματικών "μαχαιρωμάτων".

Το πιο ενδιαφέρον είναι δε, ότι οι ανησυχούντες μη χαθεί "η Αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ" δεν στράφηκαν εναντίον των "καλεσμένων" αλλά εναντίον όσων τους κάλεσαν στο πάρτυ διεύρυνσης του κόμματος.

Το μπρα ντε φερ δηλαδή των δύο τάσεων, παραμένει εντός των συριζαικών τειχών: Οι "53" και οι εν γένει εξ αριστερών του Αλέξη Τσίπρα, βάλλουν εναντίον των "προεδρικών" και όσων εν πάση περιπτώσει δεν φοβούνται την "επιμόλυνση"από το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, φλερτάρουν με την πασοκοποίηση, ορθάνοιχτα. και, αντίστροφα.

Οι κόντρες

Αυτό αποτυπώθηκε ξεκάθαρα σε ιδιότυπα πινγκ πονγκ από το βήμα των ομιλητών του ΣΕΦ, κατά την διάρκεια του διημέρου.

Τις έντονες αντιρρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη του Απόστολου Γκλέτσου στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, "φώτισε" μια δημόσια κόντρα του Πάνου Λάμπρου με τον Νίκο Παππά:

Π. Λάμπρου: Χωράνε σε εμάς όσοι διαφώνησαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ν. Παππάς: Ναι, χωράνε σε εμάς όσοι διαφώνησαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά συμφωνούν με την ιδρυτική μας διακήρυξη και είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη μαζί μας.

Άγρια ήταν η ειρωνεία του Νίκου Μπίστη προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος "εκλεισε" την ομιλία του διατρανώνοντας πως : "Αριστερός είμαι 30-40 χρόνια τώρα και αριστερός θα πεθάνω".

Ο Νίκος Μπίστης απάντησε λίγη ώρα μετά στον πρώην Υπουργό Οικονομικών και άτυπο επικεφαλής των "53":

"Και εγώ, όπως ο Ευκλείδης έχω αποφασίσει ότι θα πεθάνω αριστερός αλλά πριν συμβεί το μοιραίο, θα ήθελα να δω την δεύτερη κυβέρνηση Αριστεράς".

Η κόντρα Μπίστη- Λάμπρου, κρατάει καιρό. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος των "53" είχε καταφερθεί εναντίον του πρώην σημιτικού στελέχους, με το "καρφί": "Δεν γίνεται να έχουμε καθοδηγητές πρόσωπα που διέσπασαν τα κόμματά τους".

Ούτε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι πασιχαρής από τον τρόπο που επιχειρείται η διεύρυνση του κόμματος, βάλλοντας και εναντίον προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης, τον οποίο εγκάλεσαν ( χωρίς να τον κατονομάζουν) για "φραξιονισμό" και προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία της.

Ο Τσίπρας προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα

Ο κ. Τσίπρας από πλευράς του, παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος των διήμερων τοποθετήσεων στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, καταβάλλοντας εμφανή προσπάθεια να ικανοποιήσει και τις δυο αντικρουόμενες πλευρές.

Με μπόλικη δόση "αριστεράς" ( καταγράφηκε άλλωστε και στο σύνθημα "Ξεκινάμε μαζί για την αριστερά της εποχής μας") και διαβεβαιώσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να γίνει "συστημικό κόμμα εναλλαγής στην εξουσία", επιχείρησε να κατευνάσει τα εξ αριστερών κομματικά πάθη.

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο, έδωσε και απάντηση σε όσους ανησυχούν μην ... απολέσουν την "αριστερή ψυχή τους" ότι ο κίνδυνος αυτός θα υπάρξει, μόνο εάν δεν πετύχει το "δύσκολο εγχείρημα" , όπως ομολόγησε, της διεύρυνσης του κόμματος.

Βαρύ το κλίμα στα πηγαδάκια

Το κλίμα ωστόσο στα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν καθ όλη την διάρκεια των εργασιών της ΚΕΑ , ήταν βαρύ.

Αποκορύφωμα ήταν ένα ξέσπασμα του Πάνου Λάμπρου χθες το απόγευμα, αμέσως μετά το πέρας της ΚΕΑ, ο οποίος ακούστηκε να φωνάζει: "Τέλος τα παιχνίδια στην πλάτη μου, αν θέλουν ας με διώξουν".

Στο δια ταύτα, τα "περιστατικά" τούτα μάλλον είναι "προθέρμανσης" για τον κύριο αγώνα που θα δοθεί μεταξύ των "φυλών" του ΣΥΡΙΖΑ, στο Συνέδριο. Εκεί όπου κατά ορισμένους, δεν θα βγουν απλώς "μαχαίρια" αλλά ...μπαζούκας.

Ιδιαίτερα, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες μηνών, ότι η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστεί σε "πασοκικά" στελέχη αλλά θα απλώσει "δίχτυα" και σε στελέχη που προέρχονται από την "καραμανλική" δεξιά και βρίσκονται σε πλήρη ρήξη με τη Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πηγή:capital.gr