«Ηράκλειος άθλος» για τον Κυριάκο η αναγέννηση του «Φοίνικα» από τις στάχτες του...
18/08/2019 12:30
Της Κρινιώς Καλογερίδου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ηράκλειος άθλος» για τον Κυριάκο η αναγέννηση του «Φοίνικα» από τις στάχτες του...

Στον απόηχο της πνιγερής οκταετίας της οικονομικής κρίσης, που ταλάνισε όσο ποτέ άλλοτε τη χώρα μας στα νεότερα χρόνια γιατί εξελίχθηκε σε μνημονιακή τραγωδία μέχρι το τυπικό τέλος της (Αύγουστος 2018), οι Έλληνες λύγισαν πολλές φορές απ' τη σφοδρότητα της επίθεσης και τις παράλληλες απώλειες που επέφερε αυτή στη ζωή τους.

Όμως, με κινητήρια δύναμη την ελπίδα και αναζωογονητική μήτρα το DNA του Φοίνικα (συμβόλου αναγέννησης της ελληνικής φυλής), πέτυχαν τον απεγκλωβισμό τους από τον βρόγχο θανάτου, στην προσπάθειά τους να μπουν σε τροχιά ανάκαμψης και να ξαναγεννηθούν σαν το μυθικό πουλί της αρχαιότητας από τις ίδιες τους τις στάχτες.

Κάτι παρόμοιο, δηλαδή, με εκείνο που είχε πει ο Πάμπλο Νερούδα, ότι δηλαδή ''μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να έρθει'' ή το άλλο που είπε ο Ελύτης, ''πως γίνεται'' - δηλαδή - ''να φυλακίσεις ένα αηδόνι, αλλά δε γίνεται να φυλακίσεις τον κελαηδισμό του''...

Επόμενο λοιπόν ήταν να παραμερίσει κάποια στιγμή το πέπλο απαισιοδοξίας που σκέπαζε όλους τους Έλληνες, και προπάντων τη νέα γενιά που είδε τα όνειρα και τις προσδοκίες της να καταρρέουν με κίνδυνο να καταρρεύσει μαζί της και ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας.

Το πικρό πρόσφατο παρελθόν, που είχε γεύση θανάτου, το αφήσαμε ήδη πίσω μας αποφασισμένοι να κάνουμε στροφή στη ζωή μας αναζητώντας παντοιοτρόπως τις ευκαιρίες που θα αλλάξουν τη μοίρα μας και θα μας δώσουν την αίσθηση νέων προοπτικών στη θέση εκείνων των παλαιών που είχαν συνθλίψει τα επώδυνα μνημόνια μαζί με τα όνειρα και την αξιοπρέπειά μας.

Έστω κι αργά συνειδητοποιήσαμε ευτυχώς ότι το ''κλειδί'' της αφετηρίας, για την αναγέννηση του Φοίνικα, είναι η ελπίδα της αλλαγής που θα κάνει τους Έλληνες να μην μεμψιμοιρούν και θα κινητοποιήσει τις πνευματικές και νοητικές δυνάμεις του τόπου για να εμφυσήσουν σ' αυτούς και προπάντων στην νεολαία τη φλόγα της αισιοδοξίας, ώστε να μεταβάλουν από κοινού το κοινωνικοπολιτικό τοπίο στην Ελλάδα.

Κι αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά μάλλον πρόκληση για την νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος καλείται να επιτελέσει ''ηράκλειο άθλο'', προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών με κίνηση προς τα μπρος και διάθεση να κάνει το τρένο της Ελλάδας να αναπτύξει ταχύτητα.

Η δύναμη του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες που συναντά μέσα από επίπονες διαδικασίες ενυπάρχει ευτυχώς στη φύση του Έλληνα. Ο ιχώρ, ο ''ορός αίματος'' των προγόνων μας ρέει ακόμα στις φλέβες μας κι έχει τη δύναμη να μας νεκραναστήσει, χάρη στη δύναμη της ψυχής μας και την ιερή φωτιά που σιγοβράζει ανέκαθεν μέσα μας και ζητά τώρα τον καθοδηγητή της.

Αυτός καλείται να κάψει τα κομμάτια σκιάς που κρατούν πισθάγκωνα δεμένη την Ελλάδα στο πρόσφατο οπισθοδρομικό παρελθόν της και να της δώσει το φιλί της ζωής για να επέλθει η ολική μεταμόρφωση, η αναγέννησή της απ' τις στάχτες του κακού εαυτού της, που ζητάει να ανατροφοδοτηθεί και να βγει ανανεωμένος στον ήλιο.

Μετά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων είναι καιρός να επουλωθούν οι πληγές, τα δάκρυα των Ελλήνων να γίνουν λιβάνι και το αίμα τους βάλσαμο θεραπείας, Ο ''θεράπων γιατρός'' είναι ο έχων την εκτελεστική εξουσία, ο οποίος καλείται να ''ξεκολλήσει'' το κάρο που έχει κολλήσει στις λάσπες της ακινησίας και της παράλυσης.

Με δεδομένες τις σκιαμαχίες της Αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ''επιτελικό κράτος'', που οφείλονται όχι μόνο στην μικροπολιτική τακτική της αλλά και στην άγνοια αυτών που ισχύουν στο διεθνές κρατοκεντρικό σύστημα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να ετοιμάσει σχέδιο αντίστασης και ανάταξης της Ελλάδας ενόψει του ύψιστου κινδύνου επιβίωσής της.

Σχέδιο αντίστασης απέναντι σε εχθρούς και φίλους, που μας θεωρούν ''αναλώσιμο κράτος'', μαθημένο να υποχωρεί στις αξιώσεις της Τουρκίας και έτοιμο να μετατραπεί ανά πάσα στιγμή σε γεωπολιτικό δορυφόρο της στον πρώτο ενεργειακό βρυχηθμό της.

Ο κίνδυνος σύγκρουσης, βλέπετε, δεν έχει απομακρυνθεί. Αντίθετα αυγατίζουν οι ανησυχίες ότι δε θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου, που τροφοδοτεί ήδη ένα εφιαλτικό σενάριο γύρω απ' τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει θορυβηθεί, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Το ΥΠΑΜ έχει βγάλει δυο-τρεις ''περήφανες'' ανακοινώσεις με αποδέκτη την Τουρκία, αλλά μετά απ' αυτό σίγησε προ του κινδύνου μάλλον τουρκικών... αντιποίνων, ο φόβος των οποίων και μόνο προκαλεί παραλυσία στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει απάντηση μέσω των αποφάσεών του στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι ή όχι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δίκαιά της στο Αιγαίο ή να υποχωρήσει συμβιβαζόμενη με την Άγκυρα, όπως της υποδεικνύουν ήδη να κάνει κάποιοι Μεγάλοι προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων τους.

Το δίλημμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι, όπως καταλαβαίνετε, μεγάλο γιατί έχει διαμορφωθεί ήδη ευνοϊκό κλίμα για τον νέο πρωθυπουργό λόγω της πρόσφατης εκλογικής νίκης του και των πρώτων βελτιωτικών μέτρων εσωτερικής πολιτικής που πήρε ταχύτατα και έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη.

Όμως πέρα και πάνω απ' αυτά που κινούνται στο πλέγμα οικονομία - ασφάλεια - και καθημερινότητα του πολίτη - είναι τα εθνικά μας θέματα και οι μεγάλες προκλήσεις σε δύο ''νεότερα'' (αν θεωρήσουμε παλιά τα της Κύπρου και της Θράκης) : σ' αυτό της ''συμφωνίας των Πρεσπών'', που απαιτεί τουλάχιστον ακύρωση της αναγνώρισης ''μακεδονικής'' γλώσσας και εθνότητας στους Σκοπιανούς (εφόσον δεν είναι δυνατή η ολική ακύρωση της συμφωνίας) και στο άλλο που έχει να κάνει με αντιμετώπιση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

Με δεδομένη λοιπόν την επιθετικότητα της Τουρκίας, η ελληνική ηγεσία θα πρέπει να έχει έτοιμο προς υλοποίηση σχέδιο για το πώς θα αντιδράσει σε κάθε περίπτωση, με αφορμή μια νέα ενδεχόμενη κρίση στο Κυπριακό με πιθανές παρενέργειες στο Αιγαίο.

Πώς θα αντιδράσει κι απέναντι στις επικεντρωμένες στο Καστελόριζο έρευνές της για υδρογονάνθρακες και τις προκλητικές κι άνευ ορίων NAVTEX που εκδίδει και που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τη διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συσχετισμών στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω την στρατηγικής συμμαχία της με την Ρωσία.

Εννοείται ότι πρέπει να αντιδράσουμε με γνώμονα τα συμφέροντα της πατρίδας μας και για να γίνει αυτό πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των συμμαχιών μας. Επίσης είναι καιρός να παραδεχτούμε τη σκληρή πραγματικότητα αφήνοντας κατά μέρος το διαχρονικό ''παραμύθι'' περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, όπως και τις υποχωρήσεις... καλής θέλησης απέναντί της, αφού γίνονται όλα εις μάτην.

Εξάλλου είναι υποκριτικό να επαναλαμβάνουμε τις αστειότητες περί ελληνοτουρκικής φιλίας, αφού τόσο το ιστορικό παρελθόν όσο και το Ερντογανικό παρόν της Τουρκίας δεν την επιβεβαιώνουν, πολύ περισσότερο μετά τη μεταβολή στα γεωστρατηγικά δεδομένα της και την εντυπωσιακή αναβάθμιση της στρατιωτικής της ισχύος.

Ως εκ τούτου, καθίσταται αναγκαιότερη από ποτέ η κατάρτιση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη - σε συνεργασία με τους υπουργούς των ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ - ενός πλάνου άμεσης (εντός 24ωρου) αντιμετώπισης οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας εκ μέρους της Τουρκίας με ορίζοντα μακροπρόθεσμο και ενδεχόμενη πιθανότητα για κρίση διαρκείας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εν όψει και των προβλημάτων που θα προκύψουν απ' τις ελληνικές γεωτρήσεις.

Ασφαλώς η τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, το παρόν και το μέλλον των επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα και θα δώσουν διέξοδο στην ανεργία, η επίτευξη ανάπτυξης στο 4 τοις εκατό και η διασφάλιση της ασφάλειας του πολίτη είναι οι πρώτοι άθλοι που έχει στον νου του να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να αναγεννήσει τον Φοίνικα απ' τις στάχτες του.

Όμως οι άθλοι για να είναι ''ηράκλειοι'' δεν πρέπει να ενσαρκώνουν μόνο τις ελπίδες των απελπισμένων που περιμένουν με αγωνία να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για οικονομική ανάπτυξη και επιθετικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να δούνε φως στην άκρη του τούνελ.

Θα πρέπει να ανταποκρίνονται και στα νέα δεδομένα της εξωτερικής μας πολιτικής, η στρατηγική της οποίας δεν πρέπει να περιορίζεται απ' το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, αλλά να χαράσσεται από ορθολογική σκοπιά χωρίς να πλήττεται όμως το εθνικό φρόνημα του λαού, που έχει δοκιμαστεί κατάφωρα την τελευταία τετραετία στις Πρέσπες, τη Θράκη και το Αιγαίο...

''Κρινιώ Καλογερίδου'' (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)