Η Τουρκία ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή με τις ελληνικές, νότια της Κρήτης
24/08/2020 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Τουρκία ανακοίνωσε ναυτικές ασκήσεις στην ίδια περιοχή με τις ελληνικές, νότια της Κρήτης

Με εξαγγελία ναυτικών ασκήσεων νότια της Κρήτης, μέσω NAVTEX, απαντά η Τουρκία, στην Ελληνική NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις, συνεχίζοντας την τακτική των προκλήσεων, ενώ νωρίτερα είχε "προειδοποιήσει" τα πλοία στην εν λόγω περιοχή να μην πλησιάσουν το Ορούτς Ρέις εγγύτερα των 6 μιλίων.

Η Navtex με αριθμό 1069/20 έχει ισχύ από τις 8 το πρωί της 25ης Αυγούστου έως τις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Η περιοχή για την οποία εκδόθηκε η νέα NAVTEX περιλαμβάνει τμήμα της "οριοθέτησης" που προβλέπει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση στις θαλάσσιες ασκήσεις θα συμμετάσχουν και "συμμαχικές μονάδες" - συνήθης ρητορική του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ώστε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Άγκυρα δεν είναι απομονωμένη σε αυτές τις ενέργειες.

Ερντογάν: Από σήμερα η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για όλες τις συγκρούσεις στην περιοχή

Με μπαράζ απειλών απαντά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία ελληνική Navtex, τονίζοντας ότι "από σήμερα η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για όλες τις συγκρούσεις στην περιοχή και θα είναι σε μειονεκτική θέση".

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι "πρώτον και κύριον, η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να ανακοινώσει Navtex στην περιοχή". Υποστήριξε μάλιστα ότι η ελληνική Navtex θέτει σε κίνδυνο τη ναυσιπλοία στην περιοχή.

Παράλληλα δήλωσε ότι "η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί το προοίμιο θετικών ειδήσεων από τη Μεσόγειο".

Για ακόμα μια φορά ο Ερντογάν, θέλοντας από τη μία να υποβαθμίσει την Ελλάδα και από την άλλη να επιτεθεί σε άλλους... εχθρούς δήλωσε: "Όσοι έριξαν την Ελλάδα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό δεν θα εμφανιστούν αύριο".

"Η Ελλάδα θα είναι η μόνη που θα υποφέρει", είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια τόνισε: "Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στην ανατολική Μεσόγειο".

Το ερευνητικό Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν δεν θα αποσυρθούν από την περιοχή, ανέφερε.

Νέα πυρά κατά Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε και νέα επίθεση κατά του υποψήφιου των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μία νέα νοοτροπία στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ που παίρνει το μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων, αντί να υποστηρίζει δημοκρατικές χώρες.

"Μία νοοτροπία που κοιτά από την άλλη μεριά, όταν η χώρα μας δέχεται επιθέσεις από τρομοκράτες και ελπίζει να δει αποτελέσματα όταν αντιμετωπίζουμε ένα πραξικόπημα λεκιάζει το όνομα της Δημοκρατίας", ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος "σχολιάζοντας τα αμφιλεγόμενα σχόλια του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν", όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Συνεχίζεται η κατρακύλα της λίρας

Οι λεονταρισμοί του Τούρκου προέδρου δεν φαίνεται πάντως να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη λίρα. Το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει και σήμερα την πτωτική του πορεία έναντι του δολαρίου, διολισθαίνοντας στο 7,3754, ενώ έναντι του ευρώ κατρακυλά στο 8,7015.

Σε ανάλυση της εξάλλου η Commerzbank επισημαίνει ότι η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, αν και μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας σε εισαγωγές από το εξωτερικό, δεν αλλάζει τα δεδομένα για τη λίρα.

Η ανακάλυψη θα βελτιώσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας στο μέλλον, αλλά ο αντίκτυπος είναι "οριακός" καθώς το φυσικό αέριο καταλαμβάνει λιγότερο από το 1% των εισαγωγών στα αγαθά, εκτιμούν οι αναλυτές της Commerzbank όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

Ακόμα και αν η παραγωγή ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι δυσκολίες που γνωρίζει η Τουρκία δεν προέρχεται από το εμπορικό ισοζύγιο, αλλά από τις υποχρεώσεις σε ξένο συνάλλαγμα των επιχειρήσεων και τραπεζών [της Τουρκίας], οι οποίες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερο θέμα καθώς οι ανησυχίες για την περαιτέρω αποδυνάμωση της λίρας αυξάνονται, προσθέτουν.

Πηγή: capital.gr