Η συμφωνία για τον EastMed σηματοδοτεί για την ώρα, την απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης
02/01/2020 15:22
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συμφωνία για τον EastMed σηματοδοτεί για την ώρα, την απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης

Στην πολιτική και διπλωματική σημασία της διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη κατά την πρωινή συνάντηση του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 18:30 στο Ζάππειο Μέγαρο.

Πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο εκτιμούν ότι για την ώρα η υπογραφή της συμφωνίας δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μία κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της ανατολικής μεσογείου, η οποία στην ουσία σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη πράξη για τον EastMed θα παιχτεί μετά το 2022, αφού της σημερινής υπογραφής θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία.

Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

Πηγή: Deutsche Welle