Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
11/02/2020 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η "προσποίηση" Τσίπρα που ανάγκασε τη μειοψηφία να δεχθεί νέα ονομασία του ΣΥΡΙΖΑ

Όσοι βιαστικοί περιμένουν από τον Αλέξη Τσίπρα να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και να επιβάλει τις απόψεις του κόντρα στην εσωκομματική του αντιπολίτευση, η οποία είναι μειοψηφία μεν, "μαχητική" και θορυβώδης δε, προχωρώντας σε ευθείες ρήξεις, μάλλον δεν έχουν μελετήσει επαρκώς το πώς κινείται εσωκομματικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία, κάμποσα, χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας, με ελιγμούς, τακτικές υπαναχωρήσεις και "προσποιήσεις" , στο τέλος της ημέρας, καταλήγει να κατευθύνει το κόμμα στις ατραπούς που έχει ο ίδιος χαράξει εξαρχής.

Διαβουλεύσεις χωρίς τέλος

Μεσολαβούν εξαντλητικές διαδικασίες και ατέρμονες συζητήσεις , ώρες επί ωρών σε "διαπραγματεύσεις" στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και κομματικές συνάξεις πέριξ του τραπεζιού της Κουμουνδούρου, οι οποίες σε συχνότητα και διάρκεια, ξεπερνούν ενίοτε την κοινή κομματική λογική και αποτελούν αιτία για καλαμπούρι.

Από την περασμένη εβδομάδα, στην Κουμουνδούρου έχουν πραγματοποιηθεί ήδη τρεις συγκλήσεις κομματικών Οργάνων: Της Πολιτικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου ( τούτο είναι το διευρυμένο Όργανο με τη συμμετοχή των "προοδευτικών συμμάχων"). Η χθεσινή ΠΓ δεν ...ολοκλήρωσε το έργον της και θα συνεδριάσει ξανά και σήμερα, καθόσον μένει να συζητηθεί το κείμενο του κυβερνητικού απολογισμού του ΣΥΡΙΖΑ ( συνταχθέν από τους Γ. Δραγασάκη, Θ. Δρίτσα και Α. Μπαλτά).

Οι Μπεν Χουρ κομματικές διαδικασίες δεν ρίχνουν τίτλους τέλους εδώ , καθόσον το προσεχές σαββατοκύριακο συνεδριάζει επί δύο ημέρες η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ την επόμενη Κυριακή συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης ( αυτό το πάρα πολύ ευέλικτο Όργανο που αριθμεί περί τα 600 μέλη και εγκολπώνει την "προοδευτική συμμαχία" με σκοπό να οδηγήσει το κόμμα στο μαγιάτικο συνέδριό του).

Ελιγμοί και "βαφτίσια" από Τσίπρα

Με τούτα και με κείνα τα ενίοτε κωμικοτραγικά, τα οποία δυσκολεύονται συχνά διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ να τα περιγράψουν χωρίς να ενδώσουν στον πειρασμό της ειρωνείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι χωρίς μπρος-πίσω, ελιγμούς και καθυστερήσεις , οδηγεί στο τέλος της ημέρας το κόμμα στις αποφάσεις που ο ίδιος έχει ήδη προ καιρού, λάβει.

Εν ολίγοιςτούτο συνέβη και χθες στην Πολιτική Γραμματεία, μετά από ένα δεκαπενθήμερο εσωκομματικών "τραγωδιών" που εκτυλίχθηκαν σε πολλές πράξεις: Δημοψήφισμα για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πραγματοποιηθεί τελικώς αλλά ο κ. Τσίπρας ( έχοντας πιέσει με μοχλό το δημοψήφισμα όσους διαφωνούσαν στην αλλαγή του ονόματος του κόμματος) θα είναι εκείνος που θα προτείνει στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το νέο όνομα του κόμματος.

Τα "βαφτίσια" προβλέπουν δύο εναλλακτικές : ή "ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία" ή "ΣΥΡΙΖΑ- Πράσινη Συμμαχία".

Στο συμβιβαστικό εσωκομματικό "αλισβερίσι", οι προεδρικοί υπαναχώρησαν στο Δημοψήφισμα που εξαγρίωσε τη μειοψηφία αλλά βρήκαν τον αρχικό στόχο: Να γίνει αποδεκτό από όλους το ... rebranding του ΣΥΡΙΖΑ με μια προσθήκη που θα σηματοδοτεί την διεύρυνση του κόμματος, κοινώς τη στροφή του και προς το Κέντρο.

Ως έχει ήδη αναφέρει το Capital.grαπό την προηγούμενη εβδομάδα, στο ...ξεχορτάριασμα του εσωκομματικού πεδίου καθοριστικό ρόλο, είχε ο πολύπειρος κομματικά, Νίκος Βούτσης.

Πηγή:capital.gr