Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/08/2020 12:01
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας, ο προβληματισμός για τα κρούσματα και το συνεχές καμπανάκι της κυβέρνησης

Έντονο προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στην κυβέρνηση το αποτύπωμα των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα. Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος πανδημίας, τίθενται επί τάπητος άπαντα τα σενάρια σχετικά με τη λήψη ενός επόμενου κύματος μέτρων προστασίας, τη στιγμή που ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η τηλεδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν και θα έρθουν στην πρώτη γραμμή όλες οι τελευταίες εξελίξεις και θα εξεταστούν παρεμβάσεις, για να τεθούν αναχώματα, ιδιαίτερα το διάστημα-αιχμή των ημερών που θα προηγηθούν και θα ακολουθήσουν την αργία του Δεκαπενταύγουστου.

Τα φαινόμενα συγχρωτισμού και χαλάρωσης και η εικόνα των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα (κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) οδηγούν την κυβέρνηση σε συνεχείς παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περιοδεία που πραγματοποίησε σε Χάλκη και Ρόδο, αναφέρθηκε δύο φορές στην ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα. "Απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Και για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελα να το ακούνε, ότι ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

"Εδώ και εβδομάδες ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, οι ειδικοί επιστήμονες χτυπούν συνεχώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων, την επιβολή πρόσθετων μέτρων, την καθιέρωση τακτικών τηλεδιασκέψεων των συναρμόδιων υπουργών υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη τρεις φορές την εβδομάδα…Στην προσπάθεια αυτή εντείνονται διαρκώς οι έλεγχοι για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται πρόσθετες αποφάσεις στοχευμένες στις εστίες διασποράς", είναι το σχόλιο στελεχών της κυβέρνησης. Παράλληλα, μετά από την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων:

-Επεκτείνεται έως 31 Αυγούστου το μέτρο της απαγόρευσης όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

-Κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις.

"Μας ανησυχεί μόνο η χαλάρωση. Ο φόβος που υπήρχε, η ανησυχία που υπήρχε ότι με το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό, θα είχαμε πάρα πολλά εισαγόμενα κρούσματα από τουρίστες, δεν επιβεβαιώθηκε. Είναι πολύ λίγα τα κρούσματα από τουρίστες. Αντίθετα, είναι πολλά τα κρούσματα στο εσωτερικό από χαλάρωση και πολλά στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των συχνών διελεύσεων Ελλήνων, ομογενών και ανθρώπων που έχουν άδεια παραμονής, όχι για τουριστικούς σκοπούς, αλλά καθημερινά, για δουλειές, για διασκέδαση, για οτιδήποτε. Για αυτό, πήραμε σημαντικά μέτρα περιορισμού στα χερσαία σύνορα και θα συνεχίσουμε να παίρνουμε σκληρά μέτρα στο εσωτερικό απέναντι σε φαινόμενα συγχρωτισμού, που φτάνουν μέχρι και σε τοπικό lockdown, όπως είδαμε στον Πόρο", επεσήμανε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΘ

Η έξαρση των κρουσμάτων στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και η πιθανή λήψη νέων μέτρων βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης και μέσω τηλεδιάσκεψης σύσκεψης, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και του επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα. Πέρα από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το…τι μέλλει γενέσθαι με τη Διεθνή Έκθεση, η οποία σηκώνει αυλαία το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Τα σενάρια για την εφετινή ΔΕΘ…δίνουν και παίρνουν, οι εισηγήσεις είναι πολλές, όπως και οι προτάσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Έκθεση με αυστηρούς όρους και μέτρα, καθώς έντονο είναι το ενδιαφέρον της αγοράς και των Γερμανών επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι τιμώμενη χώρα στην Έκθεση είναι εφέτος η Γερμανία, με τον πρωθυπουργό να έχει προσκαλέσει την καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν στην απαρχή του τρίτου δεκαημέρου του Αυγούστου.

Πηγή: capital.gr