Η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εθνική ανάγκη
02/07/2019 14:00
Του Δημήτρη Τσιόδρα, υποψήφιου βουλευτή ΝΔ Α' Αθήνας
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εθνική ανάγκη

Οι εκλογές της Κυριακής θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Οι επόμενες με το σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος, αφού πήρε το bonus δύο φορές, ψήφισε την απλή αναλογική στη δεύτερη θητεία του με στόχο να παραμείνει κεντρικός παίκτης στο πολιτικό παιχνίδι.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναμία ο μόνος πιθανός εταίρος φαίνεται το ΚΙΝΑΛ. Όμως η κυρία Γεννηματά μιλάει είτε για μεγάλο συνασπισμό με συμμετοχή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε για ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΝΔ. Οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες ώστε κυβέρνηση «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει. Από την άλλη ψήφος ανοχής σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μηρσοτάκης δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Θα βρίσκει μπροστά του παντού “φρένο”, από ένα κόμμα που δεν θα έχει διάθεση να συγκυβερνήσει. Η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές με απλή αναλογική. Σε αυτό το γήπεδο θέλει να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επιδιώξει σχηματισμό κυβέρνησης με συνεργασία άλλων κομμάτων πλην ΝΔ (πχ. ΚΙΝΑΛ, Βαρουφάκη κλπ.) με κορμό τον ίδιο παρότι πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει έτσι ότι θα ελέγχει τις εξελίξεις.

Την Κυριακή είναι απολύτως απαραίτητο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει αυτοδυναμία. Μόνο έτσι θα έχει λυμένα τα χέρια του για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του δίχως εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Με αυτοδυναμία επίσης θα μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο (έστω με απλή πλειοψηφία ώστε να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές) μετά τις εκλογές της Κυριακής. Γι΄ αυτό δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Η αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι κομματικός στόχος. Είναι εθνική ανάγκη. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε περιπέτειες. Είναι ο μόνος δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον για την πατρίδα μας.