Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
30/10/2019 12:14
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξωτερικής πολιτικής ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ο Ν. Δένδιας

Την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα εξωτερικής πολιτικής.

«Το μεταναστευτικό αποτελεί ένα ζήτημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως την ανθρωπιστική πτυχή του. Η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια δραματική αύξηση των ροών, από τις αρχές του χρόνου, προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και προς την κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη, όπως ιδιαιτέρως σημαντική είναι συμμόρφωση, η απόλυτη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν με την κοινή δήλωση του Μαρτίου του 2016, για την ΕΕ. Το μεταναστευτικό είναι σημαντικό ζήτημα με κρίσιμες επιπτώσεις, αλλά για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται να εργαλειοποιείται προς εξυπηρέτηση ειδικότερων συμφερόντων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται εκβιαστικά για την απόσπαση οικονομικής ενίσχυσης, δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή ανυπόστατων και απολύτως ψευδών ισχυρισμών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη διεύρυνση της ΕΕ. «Η χώρα, πιστή στον ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως αναμένει από τις δύο αυτές γειτονικές χώρες απτά βήματα προόδου σε σημαντικά ζητήματα. Για τη Βόρεια Μακεδονία, για εμάς το ζήτημα είναι η πλήρης και συνεπής εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη η ΝΔ, από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση, είχε τοποθετηθεί για τα προβλήματα που κρίνει ότι υφίστανται στο κείμενο αυτής της συμφωνίας. Όμως, ξεκάθαρα έχουμε πει ότι μετά τη θέση σε ισχύ, η χώρα είναι απολύτως υποχρεωμένη να την τηρήσει και αυτό κάνει ως κυβέρνηση. Ως προς την Αλβανία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, όχι στο πλαίσιο προφανώς διμερών σχέσεων μόνο, αλλά στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο η Αλβανία οφείλει να στέργει για να καταστεί μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό αφορά πρώτιστα στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, αλλά και όσον αφορά τα περιουσιακά τους δικαιώματα», επισήμανε..

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Επιτροπή για την κλιμάκωση των τουρκικών παράνομων ενεργειών στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, με την παρουσία του Μπαρμπαρός, του Γιαβούζ και του Φατίχ. «Κοινή μας θέση με την Κύπρο είναι ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί», τόνισε. Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις υπερπτήσεις σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαγρύπνηση μαζί με τους εταίρους και συμμάχους της.

Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν ζήτημα που απασχόλησε, μεταξύ άλλων, τοποθετήσεις αρκετών βουλευτών, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.

«Η ΕΕ ως τριτεγγυητής της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύεται μη φερέγγυα. Αυτό δεν έχει πολλές εξηγήσεις. Εμείς τώρα βρεθήκαμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα του αποτελέσματος μιας Συμφωνίας η οποία είχε δομικές αδυναμίες, έχοντας χάσει το βασικό διπλωματικό όπλο της Ελλάδας, που ήταν το Βουκουρέστι, το οποίο πρακτικώς σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί θα μπουν στο ΝΑΤΟ και άρα εμείς, διπλωματικό όπλο άλλο δεν έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, παρά μόνο το διπλωματικό όπλο το οποίο θα έχουμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης προς ένταξη και της διαπραγμάτευσης προς ένταξη», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την ιστορία, διότι αν δεν πρωτοστατήσουμε και δεν συνταχθούμε δυναμικά με όλους αυτούς που θέλουν να ξαναέρθει προς συζήτηση το θέμα πάρα πολύ γρήγορα, θα καταλήξουμε έχοντας μια ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας».

«Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι "ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών". Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. 'Αρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το θέμα, το "ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας" σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά. Και θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Σε καμία άλλη περίπτωση δεν ήταν τόσο έντονη η «αφωνία» της εξωτερικής μας πολιτικής, όσο στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όταν τοποθετήθηκαν για τα Βαλκάνια, χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πήρε καν τον λόγο», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Προφανώς, δεν καταλογίζουμε την αποτυχία της Ευρώπης στη στάση της Ελλάδας. 'Αλλες χώρες ισχυρές, ήταν αυτές που οδήγησαν στο «ναυάγιο» των ευρωπαϊκών προοπτικών των δυτικών Βαλκανίων. Η χώρα μας, όμως, έπρεπε να είχε παίξει έναν ενεργό ρόλο, γιατί η προϊούσα αποσταθεροποίηση, πρώτα απ' όλα, εμάς θα βλάψει». Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή αν θα υποστηρίξει την πρόταση της Ιταλίας για έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από την άνοιξη, ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα.

«Η σύνδεση της αλλαγής του ονόματος στο εσωτερικό των Σκοπίων, με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα ως προς την ονομασία, erga omnes, που θα είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγκίδης και επισήμανε: «Ακόμα και εάν ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες, χρειάζεται ένα βάθος χρόνου πέντε ετών για να αλλάξουν όλα σε σχέση με το εσωτερικό και την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν είναι δυνατόν να ξεκινούν και να γίνονται διαπραγματεύσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, για αυτές τις χώρες, χωρίς να διασφαλίζεται και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί από πολλά χρόνια πριν για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Το βασικό ζήτημα είναι ότι η Συμφωνία αυτή δεν ρύθμισε απλά το θέμα του ονόματος. Έθεσε το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Προωθείται η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ και δημιουργούνται νέες αμερικανονατοϊκές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Συνολικά και η Ελλάδα και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, λειτουργούν ως ορμητήρια των αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών και αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους λαούς στην περιοχή», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

«Η ΝΔ έλεγε προεκλογικά και τονίζει, ακόμη και τώρα, οι περισσότεροι, τουλάχιστον, βουλευτές της, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία επιζήμια συμφωνία. Είναι μια προδοτική συμφωνία. Δεν μπορεί, όμως, να παγώσει, έτσι λέγατε, διότι είναι μια διεθνής συμφωνία. Να όμως που έρχεται ο Ζάεφ και λέει "παγώνω τη Συμφωνία των Πρεσπών" και δεν είναι ότι την παγώνει σε ένα ή δύο σημεία τα οποία απασχολούν την ενταξιακή πορεία, αλλά όταν λέμε πάγωμα της συμφωνίας των Πρεσπών, την παγώνει. Γιατί, λοιπόν, εμείς θέλουμε σώνει και καλά να στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και θέλουμε να συνεχίσει την ενταξιακή της πορεία μετά το ΝΑΤΟ και στην ΕΕ;», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

Να ενημερωθεί η Βουλή «ποια είναι η παρέμβαση που έκανε η κυβέρνηση στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όταν ο κύριος Μακρόν, έθεσε βέτο στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας», ζήτησε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Σοφία Σακοράφα. Ζήτησε επίσης, να διευκρινισθεί ποια στάση θα τηρήσει το υπουργείο Εξωτερικών, σε περίπτωση που εκλεγεί στη Βόρεια Μακεδονία κυβέρνηση στην οποία αμφισβητείται η Συμφωνία των Πρεσπών. «Θα χρησιμοποιήσετε αυτή την ευκαιρία για να την αναθεωρήσετε ή να την καταργήσετε, όπως προεκλογικά λέγατε ή θα συνεχίσετε να απαιτείτε την εφαρμογή της, όπως δεσμευτήκατε μετεκλογικά;», είπε η κ. Σακοράφα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί, αν δεν έχει ήδη γίνει, μονάδα στο υπουργείο Εξωτερικών, με αποκλειστική αρμοδιότητα την έρευνα της εφαρμογής της Συνθήκης των Πρεσπών όπου σε καθημερινή βάση θα συλλέγονται και θα αναλύονται τα σχετικά στοιχεία.

«Γνωρίζατε ότι ο Πρόεδρος Μακρόν θα βάλει βέτο; Και εάν δεν το γνωρίζατε, είναι δυνατόν για κάτι που γίνεται στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η χώρα μας εκ των πραγμάτων -εκ του παρελθόντος, αλλά και από την πρόσφατη πολιτική που ασκήθηκε και από την προηγούμενη κυβέρνηση- να μην είχατε ενημερωθεί;», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ