Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24/03/2020 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Για κενά και ελλείψεις στην υγειονομική προστασία των νησιών κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ

Για κενά και ελλείψεις στην υγειονομική προστασία των νησιών κάνει λόγο το Κίνημα Αλλαγής και προτείνει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των υποδομών Υγείας. Σε ανακοίνωση των τομέων Υγείας και Νησιωτικής Πολιτικής του κόμματος επισημαίνεται ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα, η Ευρώπη κι ο πλανήτης στο σύνολό του, δεν είναι ώρα για στείρα πολιτική αντιπαράθεση. Παραμένοντας σταθερό στη στάση υπευθυνότητας και σοβαρότητας και την κατάθεση προτάσεων τονίζει ότι η παραδοχή της κυβέρνησης για την «ευαλωτότητα» των νησιών, η υπολειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα στα νησιά (σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό), αναδεικνύει την αδιαφορία των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της νησιωτικής πολιτικής που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

«Η σημερινή εικόνα της νησιωτικής Ελλάδας στον τομέα της υγείας είναι αποκαρδιωτική. Όμως, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο η κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει άμεσα ένα σύστημα διαχείρισης της κρίσης και για τα νησιά», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής και ζητάει από την κυβέρνηση να πληροφορηθεί το σχέδιο διαχείρισης της κρίσης για τη νησιωτική Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ ρωτάει την κυβέρνηση:

1ο) Ποιο είναι το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά;

2ο) Τι σκοπεύει να κάνει με το θέμα της στελέχωσης των νοσοκομείων που λειτουργούν στα μεγάλα νησιά; Δυστυχώς, διαπιστώνουμε πως η εξαγγελία για προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν έφθασε ακόμα, καθώς δεν έχουν υλοποιηθεί οι αναγκαίες προσλήψεις. Τα νοσοκομεία χρειάζονται άμεσα γιατρούς ειδικοτήτων (αναισθησιολόγους, παθολόγους, ιατρούς μονάδας, κα), νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό πρώτης ανάγκης ( μάσκες, γάντια, οξυγόνο).

3ο) Τι θα γίνει με τα μικρά νησιά που εδώ και χρόνια δεν ικανοποιείται το αίτημά τους για τη στελέχωση των δομών υγείας (προσωπικό κα εξοπλισμός).

4ο) Ποια μέριμνα έχει ληφθεί για την καθολική εφαρμογή της τηλεϊατρικής; Γιατί έως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί σχέδιο για την άμεση εφαρμογή της στα νησιά;

5ο) Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση και στον κρίσιμο τομέα των αεροδιακομιδών;

Φώφη Γεννηματά: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου για να χρηματοδοτηθούν οι συνέπειες της πανδημίας

Ενόψει της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Πέμπτη, η Φώφη Γεννηματά καλεί τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να αποφασίσουν την έκδοση ευρωομολόγου για να ωφεληθούν όλες οι χώρες μέλη, αντλώντας χρήματα. Αυτά με τη διαχείριση του ESM να δοθούν κατά προτεραιότητα για:

* Την στήριξη των Εθνικών Συστημάτων Υγείας και την προμήθεια του κατάλληλου Ιατρικού εξοπλισμού.

* Την παροχή ρευστότητας ώστε να μην οδηγηθούν σε αδιέξοδο οικονομίες και επιχειρήσεις.

* Την στήριξη των Νοικοκυριών, και των εργαζομένων, με προτεραιότητα τους οικονομικά ασθενέστερους.

Επίσης η κ. Γεννηματά προσθέτει πως πρέπει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να δημιουργηθεί ένα Ταμείο για πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ των ανέργων.

«Η Ευρώπη μόνο ενισχύοντας την ενότητά και την αλληλεγγύη θα σταθεί όρθια και μέσα στη κρίση, αλλά και στην επόμενη ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», τονίζει.

Επισημαίνει ότι είναι ώρα να παρθούν γενναίες αποφάσεις κι όχι δισταγμοί και ημίμετρα, γι αυτό χρειάζεται ένα νέο «ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ», με κινητοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων που η ΕΕ διαθέτει. «Οι ηγέτες της ΕΕ μπορούν και πρέπει να πάρουν απόφαση για έκδοση ειδικών ευρωομολόγων τα οποία θα αποπληρωθούν μελλοντικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε η αντιμετώπιση της κρίσης επιδημίας να μην μετεξελιχθεί σε κρίση χρέους. Τα χρήματα αυτά μπορεί να διαχειριστεί ο ESM, αλλά χωρίς την προϋπόθεση να συνοδεύονται από προγράμματα προσαρμογής», επισημαίνει.

«Την ώρα της μεγάλης κρίσης για τους πολίτες της, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να επαναλάβει τα λάθη. Δεν έδωσε έγκαιρα κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη-μέλη για την πανδημία. Πάλι καθυστερεί να δώσει λύσεις για την οικονομία όπως και στην αντιμετώπιση της κρίσης του 2009. Οι χώρες της ευρωζώνης δεν μπορούν να σηκώσουν, η κάθε μια μόνη της, τόσο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος», υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καλεί την ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων καθώς η πανδημία δοκιμάζει τα πάντα. Τη δημόσια υγεία, την κοινωνία, την οικονομία, τις αντοχές μας , την ικανότητα του πολιτικού κόσμου, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ένας "Μαύρος Κύκνος", αλλάζει τη ροή της ιστορίας και του κόσμου όπως τον ξέραμε», αναφέρει χαρακτηριστικά

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ