Έτοιμος να παραιτηθεί ο Ντόκος για τα περί συνεκμετάλλευσης
04/02/2020 23:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έτοιμος να παραιτηθεί ο Ντόκος για τα περί συνεκμετάλλευσης

Σοβαρά πολιτικά απόνερα προκαλεί η τοποθέτηση του Θάνου Ντόκου, αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", σύμφωνα με την οποία εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα που εκτείνονται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία.

Μιλώντας στον ρ/φ σταθμό Real FM, o κ. Ντόκος έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις, ενώ δεν δίστασε να δηλώσει ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι τον κ. Ντόκο "άδειασε" επιμελώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, λέγοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα συνεκμετάλλευσης και παραπέμποντας στις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού περί "προσωπικών απόψεων".

Ειδικότερα, ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι "δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα. Το μόνο θέμα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Άλλωστε ο κ. Ντόκος με δηλώσεις του σήμερα εξήγησε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις".

Ντόκος: Στη διάθεση του πρωθυπουργού η παραίτηση μου

"Είναι προσωπική άποψη, αν θέλετε κεκτημένη ταχύτητα αν και πλέον θα έπρεπε να έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν εκφράζω προσωπικές απόψεις αλλά μετά από 20 χρόνια που εξέφραζα τον εαυτό μου. Χρησιμοποίησα ένα υποθετικό παράδειγμα για να πω κάτι απλό και αυτονόητο: ότι αν η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά μπορούμε να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες και κάτι που θα συζητούσαμε. Είναι άκαιρο και κακώς χρησιμοποίησα το συγκεκριμένο σενάριο γιατί ούτε η Τουρκία φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει συμπεριφορά και να πάμε σε μία ομαλοποίηση των σχέσεων ούτε έχει ανακαλυφθεί τίποτα για να κάνουμε συζήτηση πως θα το μοιράσουμε, ούτε η Τουρκία δείχνει τη διάθεση να γίνουμε φυσιολογικοί γείτονες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόκος, μιλώντας σήμερα στον Real FM και πρόσθεσε:

"Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη", πρόσθεσε.

"Πάμε στη Χάγη με μία λογική ατζέντα θεμάτων και προφανώς όχι με όλο αυτό το κατεβατό που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η θέση διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι θα συμφωνήσουμε ποια είναι η ατζέντα και θα πάμε στη Χάγη και θα κριθούν τα ζητήματα με βάση τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου και μετά κουβεντιάζουμε ό,τι άλλο. Είναι κάτι που δεν μπορεί να το αποφασίσει και να το σηκώσει μία μόνο κυβέρνηση. Η συζήτηση για προσφυγή στη Χάγη θα αργήσει πολύ, έχουμε να διαχειριστούμε πολύ πιο άμεσα, καθημερινά ζητήματα με την Τουρκία", τόνισε ο αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας του πρωθυπουργού.

Οι αρχικές δηλώσεις Ντόκου

Στις αρχικές του δηλώσεις στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ο κ. Ντόκος υποστήριξε ότι τα εξής:

"Εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα"

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως έσπευσε να προσθέσει, "η Ελλάδα εξασφαλίζει τη βασική της επιδίωξη (σ.σ. οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί".

Πηγή: thetoc.gr, capital.gr