Ετοιμάζονται για την Πενταμερή – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης
08/02/2021 18:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ετοιμάζονται για την Πενταμερή – Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Αναστασιάδης

Μετά την έναρξη των... διερευνητικών, επανέναρξη και για την επίλυση του Κυπριακού!

Τον συντονισμό των θέσεων Αθήνας και Λευκωσίας ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εξέτασαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντησή τους στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον Αναστασιάδη ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού, παραμένει κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ότι η Ελλάδα ουδέποτε θα αποδεχθεί τετελεσμένα, ούτε θα συναινέσει στη νομιμοποίησή τους.

Τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να συμπαρίσταται στον δίκαιο και ειρηνικό αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριστική άρση των συνεπειών της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο. «Για μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική προς όφελος όλων των Κύπριων. Μόνη βιώσιμη λύση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Και φυσικά προαπαιτούμενο της επανένωσης αποτελεί η πλήρης και ταχεία απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα Ελλάδας και Κύπρου να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση, την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.

Πηγή: newsbreak.gr