Φωτο:  ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
19/02/2020 13:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν: Το τρίτο τουρκικό γεωτρύπανο θα αρχίσει τις εργασίες το 2020

Η Τουρκία αγόρασε το τρίτο πλωτό γεωτρύπανό της, το οποίο θα φθάσει στη χώρα τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι το πλοίο θα αρχίσει να επιχειρεί το 2020.

Μιλώντας σε βουλευτές του κυβέρνώντος κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως το νέο πλοίο είναι ένα "εξαιρετικό πλοίο θαλάσσιων γεωτρήσεων" που μπορεί να κάνει γεωτρήσεις στα 11.400 μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε πού θα επιχειρεί.

Γενί Σαφάκ: Φέτος οι έρευνες Ορούτς Ρέις ανατολικά της Κρήτης

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Γενί Σαφάκ, ανέφερε πως ανατολικά της Κρήτης, στο τεμάχιο 15, θα δοθεί η πρώτη άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων από την Άγκυρα στο Ορούτς Ρέις μόλις πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία αναφέρει πως οι εργασίες έρευνας θα ξεκινήσουν αυτή τη χρονιά, όπως μεταδίδει τοphilenews.com.

Οι ίδιες πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι επίκειται η πρωτοκόλληση της συμφωνίας στο Τμήμα Ωκεανογραφικών Υποθέσεων και Διεθνούς Δικαίου των ΗΕ και μόλις ανακοινωθεί η ΑΟΖ της Τουρκίας θα ξεκινήσουν και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) θα προχωρήσει σε αδειοδότηση ανατολικά της Κρήτης και σχεδιάζει να ξεκινήσει τις έρευνες αυτή τη χρονιά. Με βάση τα ευρήματα του Ορούτς Ρέις, που θα σταλεί για τις έρευνες, θα ακολουθήσει και αποστολή γεωτρύπανου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τον Πρόεδρο της Λιβύης Αλ Σαράτς θα γίνουν έρευνες και στις περιοχές της Λιβύης.

Η Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι η Ελλάδα το 2014 είχε προκηρύξει διαγωνισμό αδειοδότησης των οικοπέδων 15 και 20. Υποστηρίζει ότι το μισό από το τεμάχιο 15 ανήκει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και πως η Ελλάδα προσπάθησε να θέσει υπό κατοχή της μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Η ίδια εφημερίδα υποστηρίζει πως μετά την ανακοίνωση από τα ΗΕ για θαλάσσια αρμοδιότητα της Τουρκίας στα ανατολικά σύνορα θα σημαίνει ότι ο αγωγός EastMed έχει πάει στα σκουπίδια.. Αναφέρει ότι με την πρωτοκόλληση της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, χωρίς την έγκριση των δύο χωρών από πλευράς δικαίου θα είναι αδύνατον να γίνει έρευνα ή γεώτρηση ούτε και να περάσει αγωγός.

Πηγή:capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ