Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
29/11/2019 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Eπιτροπή Οικονομικών της Βουλής: Eγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το φορολογικό νομοσχέδιο

Το φορολογικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου, τάχθηκε η ΝΔ. Κατά δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ 25. Επιφύλαξη δήλωσε η Ελληνική Λύση.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, με ευκαιρίες και δυνατότητες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για όλα τα νοικοκυριά και για όλες τις επιχειρήσεις. Με τους πολλούς για τους πολλούς.», είπε ο υπουργός Οικονομικών για το φορολογικό νομοσχέδιο. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σχολίασε την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δήλωσαν «κατά» της αρχής νομοσχεδίου, στην ψηφοφορία που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. «Όλοι οι φορείς είναι θετικοί, εκτός από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό δείχνει, και λυπάμαι γι΄αυτό, ότι δεν έχουν αυτά τα κόμματα καμία επαφή με την πραγματική οικονομία», σχολίασε.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο επιδιώκει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, την άμεση βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας, την ελάφρυνση της φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την υποβοήθηση της οικονομικής δραστηριότητας του παραγωγικού σκέλους της ελληνικής οικονομίας.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο με ξεκάθαρη αναπτυξιακή διάσταση που έχει στόχους τόσο την ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας όσο και την τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επανέλαβε: «κινούμαστε στις ράγες του ιδεολογικού και πολιτικού πυρήνα της ΝΔ, του κοινωνικού φιλελευθερισμού, της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

«Το σχέδιο είναι συνεπές τόσο στις προεκλογικές όσο και στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και περιλαμβάνει τη μείωση φόρων, τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή, τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους της φορολογικής διοίκησης και των επιχειρήσεων», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ωφέλεια για τους φορολογούμενους, θα διευκολυνθούν επενδύσεις θα ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

«Τα μέτρα έχουν ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, δεν είναι άθροισμα μέτρα, αλλά ένα πλέγμα στοχευμένων, συγκεκριμένων δράσεων με σκοπό να παραχθούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία. Στοχεύουν να ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Διαμορφώνουν δίκαιη φορολογική πολιτική για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα εξωστρεφή, φιλική για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, προσανατολισμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, μέσα σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον. Ένα νέο περιβάλλον, με ευκαιρίες και δυνατότητες για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, για όλα τα νοικοκυριά και για όλες τις επιχειρήσεις. Με τους πολλούς για τους πολλούς», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Την έκπληξή του για τη στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Εκφράζω την έκπληξή μου, μετά την ακρόαση φορέων, για το επί της αρχής "όχι" κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί κάποιος να πει όχι, επί της αρχής, όταν όλοι οι φορείς ρωτήθηκαν αν θέλουν να αποσυρθεί κάποια διάταξη του νομοσχεδίου και κανείς δεν είπε ότι πρέπει να αποσυρθεί κάποια διάταξη. Όλοι οι φορείς, επί της αρχής είναι θετικοί, όλη η κοινωνία είναι θετική, όλα τα σημειώματα που έχουμε πάρει κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση-βεβαίως ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις φόρων- αλλά επί της αρχής όλοι είναι θετικοί, εκτός, από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό δείχνει, και λυπάμαι γι΄αυτό, ότι δεν έχουν αυτά τα κόμματα καμία επαφή με την πραγματική οικονομία», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αλ. Χαρίτσης: Τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική "ημέτερων" της ΝΔ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ασκεί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε σημερινή του δήλωση.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι τα χαμηλά και μεσαία στρώματα δεν έχουν τίποτα να ελπίζουν από την πολιτική 'ημέτερων' της ΝΔ», δήλωσε ο Αλ. Χαρίτσης, χαρακτηρίζοντας «προεκλογική απάτη της ΝΔ» τις υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία στρώματα.

«Οι πολυδιαφημισμένες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη τελικά περιορίζονται σε περίπου 17 ευρώ το χρόνο, για να μπορεί να χαρίσει ο κ. Μητσοτάκης ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και υψηλά εισοδήματα», υπογραμμίζει, απαριθμώντας, μάλιστα, τις πρόσφατες επιβαρύνσεις που επιβάλλει η κυβέρνηση: «Αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιπλέον κρυφός φόρος 22% για όσους δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές -ποσοστό εξαιρετικά υψηλό- και επερχόμενες αυξήσεις άνω του 20% στις ασφαλιστικές εισφορές για 8 στους 10 μη μισθωτούς».

«Την ίδια ώρα ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ που είχε δρομολογήσει για το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνει ο ίδιος.

ΚΙΝΑΛ: Το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων τους σταθερούς αιμοδότες της εφορίας

Την αντίδραση του εισηγητή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, προκάλεσε η κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών για τα κόμματα που καταψήφισαν την αρχή του φορολογικού νομοσχεδίου. «Θα ήθελα να θυμίσω στα στελέχη της ΝΔ, ότι η παράταξη, για την οποία μιλούν με αυτό το ύφος, είναι η παράταξη που το 2009 -μιας και βρισκόμαστε σε συζήτηση οικονομικού νομοσχεδίου- παρέλαβε πρωτογενές έλλειμμα 15,6% από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Καραμανλή. Παρέλαβε έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 15% από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Και είναι η παράταξη που έβαλε, πραγματικά, "πλάτη", όταν, τότε, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με άλλη αφετηρία, αλλά με κοινή τοποθέτηση στις πλατείες των διαφωνούντων, εφάρμοσαν όλη αυτήν την αντιμνημονιακή ρητορική, που, στην πορεία, κατάλαβαν και ποια ήταν η πραγματικότητα και τη διαχειρίστηκαν, κάνοντας "οβιδιακή μεταστροφή"», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Μιχάλης Κατρίνης παρατήρησε ότι «1,34 εκατ. φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτοί, που συνεισφέρουν το 53% θα δουν μειώσεις 17-37 ευρώ, ετησίως, στο φόρο τους».

«Το νέο φορολογικό αφήνει εκτός ουσιαστικών ελαφρύνσεων σταθερούς αιμοδότες της εφορίας. Δηλαδή 4,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι καταβάλλουν τα 5,6 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δισ. ευρώ του φόρου εισοδήματος, αλλά, βεβαίως, τους αφορά μόνο το 25% των φοροελαφρύνσεων του νομοσχεδίου που συζητάμε επί του προϋπολογισμού», είπε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων είναι ετεροβαρής, αφού τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους είναι περισσότερα και αυτό βεβαίως δεν αποτελεί απλά μια στρέβλωση, αλλά μια κορυφαία ανισότητα που πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους. 7 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, 7 δισ. ευρώ περισσότερα έσοδα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αποδέκτες του μηνύματος, λοιπόν, των 7 δισ. ευρώ του οικονομικού επιτελείου είναι οι μικρομεσαίοι που θα σηκώσουν το βάρος των 979 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών. Η κυβέρνηση μιλά για μείωση φόρων, γεγονός, όμως, που δεν συνάδει με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε και προβλέπουν αύξηση εσόδων από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264 εκατ. ευρώ».

ΚΚΕ: Από τα λαϊκά στρώματα το μεγαλύτερο κομμάτι των φορολογικών εσόδων

«Δεν μπορεί να είναι και δίκαιο ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θέλει να στηρίξει την ανάπτυξη. Γίνεται πιο άδικο. Όσο το φορολογικό νομοσχέδιο μπλέκεται στο φορολογικό ανταγωνισμό, είναι και πιο άδικο», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο το φορολογικό σύστημα, όταν η συμμετοχή των επιχειρήσεων, των πλουσίων αυτού του τόπου συμμετέχει με όλο και λιγότερο ποσοστό στο σύνολο των φόρων, ενώ ο λαός, τα λαϊκά στρώματα, αυτοί που είναι πιο αδύναμοι συμμετέχουν με όλο και μεγαλύτερο ποσοστό, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι στα φορολογικά έσοδα;», επέμεινε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Kάνετε αναδιανομή, τα παίρνετε από τους πολλούς για να τα δώσετε στους λίγους, γιατί ο δημοσιονομικός χώρος του 1,2 δισ. ευρώ που λέτε ότι δημιουργείτε είναι από τη φορολογία που πληρώνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δημοσιονομικό χώρο, για τον οποίο κάνει λόγο η κυβέρνηση. «Τι κάνετε αυτό το 1,2 δισ.; Πώς το μοιράζετε; Δίνετε 615 εκατομμύρια, πάνω από το 50%, μόνο με δύο μέτρα στις επιχειρήσεις, δηλαδή στους λίγους, αυτούς που δεν συμμετέχουν. Για τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, μόνο 281 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Είναι ή δεν είναι αναδιανομή προς όφελος των λίγων, προς όφελος των πλουσίων;», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση μονιμοποιεί φόρους που ήταν έκτακτοι, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης, είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και αναφέρθηκε και στη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις: «Μειώνεται από το 28% στο 24% και λένε για όλες τις επιχειρήσεις. Να το δούμε με απόλυτα μεγέθη. Μια επιχείρηση που το φορολογητέο εισόδημα της είναι 1 δισ. ευρώ, θα γλιτώσει 40 εκατ. ευρώ. Μια, της οποίας το φορολογητέο εισόδημα είναι 1 εκατ. ευρώ θα γλιτώσει 40.000 ευρώ και κάποια επιχείρηση μικρή που έχει 10.000 φορολογητέο εισόδημα, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων, θα γλιτώσει 400 ευρώ. Αν έχουν την ίδια βαρύτητα τα 40 εκατ. ευρώ με τα 400 ευρώ, τότε πραγματικά είναι να απορεί κανείς ποιον ευνοείτε».

ΜέΡΑ25: Επιβεβαιώνεται η μονιμότητα των έκτακτων μέτρων

Επιβεβαιώνεται η μονιμότητα των έκτακτων μέτρων που είχαν ψηφιστεί με την υπαγωγή στα μνημόνια, ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

«Επειδή επαίρεται ο υπουργός και η κυβέρνηση ότι δεν διαμαρτύρεται κανείς για αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, ότι κανείς δεν ζητάει να αποσυρθούν διατάξεις, λυπάμαι που θα το πω, αλλά τα χρόνια των μνημονίων, και από τα τρία μεγάλα κόμματα του Κοινοβουλίου, έχουν περάσει τόσοι πολλοί φόροι και επιβαρύνσεις, που ναι, ότι μας φέρατε κάποιες σημειακές βελτιώσεις, προφανώς, δεν επαναστατεί κανείς για τις σημειακές βελτιώσεις που μπορεί να φέρατε, η ουσία όμως παραμένει ότι επιβεβαιώνετε τη μονιμότητα αυτών των έκτακτων μέτρων», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Κάνετε τα μέτρα της κρίσης- που πλέον λέτε ότι τελείωσαν τα μνημόνια- μόνιμα. Αφού λοιπόν, τελείωσαν τα μνημόνια, καταργήστε τα! Αν όλοι υποστηρίζετε ότι έχουν τελειώσει τα μνημόνια και είμαστε μια ελεύθερη χώρα, καταργήστε αυτά τα μέτρα!».

Ο κ. Αρσένης κάλεσε τα άλλα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία του ΜέΡΑ 25 για τον ΦΠΑ στα νησιά. «Η επίπτωση στην επιχειρηματικότητα που τόσο "κόπτεστε" ότι σας νοιάζει, είναι τεράστια. Η επίπτωση στην επιλογή ενός ανθρώπου να ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση, είναι τεράστια αρνητική. Αν, λοιπόν, εννοείτε αυτά που λέτε, κάποια στιγμή και ότι υπήρχαν τα μνημόνια, αλλά και ότι σας ενδιαφέρει η επιχειρηματικότητα, σταματήστε αυτό το φόρο για τους κατοίκους και για τους επιχειρηματίες εκεί πέρα αλλά και για τους κατοίκους οι οποίοι ζουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, απ' ό,τι όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Η έννοια της νησιωτικότητας είναι και ευρωπαϊκή έννοια χρειάζεται να την υλοποιήσουμε, όμως», είπε ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε ότι το ΜέΡΑ25 καταθέτει «τροπολογία για την κατάργηση του 100% της προκαταβολής του φόρου».

Να αποσυρθούν διατάξεις "που επιταχύνουν τον αφελληνισμό" ζητά η Ελληνική Λύση

Την απόσυρση άρθρων που «επιταχύνουν τον αφελληνισμό», ζήτησε ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο κ. Βιλιάρδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απαλλαγή φόρων υπεραξίας μετοχών, εγχώριων και εξωχώριων αλλοδαπών επιχειρήσεων.

«Κατά την άποψή μας, πρόκειται εδώ για μια κυριολεκτικά σκανδαλώδη εύνοια εξωχώριων εταιριών ή ευρωπαϊκών εταιρειών εν γένει, όσον αφορά την αποφυγή φορολογίας. Με το άρθρο αυτό, δεν υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας όταν η μεταβίβαση μετοχών υπερβαίνει το 10% της εταιρίας και διακρατείται για 36 μήνες. Αναφέρεται σε εξαγορές επιχειρήσεων, στις οποίες αποτελεί συνήθη πρακτική να γίνεται μέσω εξωχώριων συμμετοχών σε εταιρείες στην Κύπρο, στο Λουξεμβούργο ή αλλού», είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος και συνέχισε: «Παράδειγμα εδώ, η μεταβίβαση του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, εκ μέρους του κ. Κοντομηνά, μέσω εταιριών του στην Κύπρο και του ομίλου Βαρδινογιάννη. Σε αυτή την περίπτωση, το κέρδος των μεγάλων επιχειρηματιών δεν φορολογείται. Κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο, ειδικά για μια χρεοκοπημένη χώρα που φορολογεί υπερβολικά τους υπόλοιπους απλούς πολίτες».

«Ο νόμος αυτός, αποτελεί διευκόλυνση για τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων», είπε επίσης ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. «Ο φόρος εταιρειών που επενδύουν σε ακίνητη περιουσία, τοποθετείται στο 10% επί του εκάστοτε επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσαυξανόμενου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, και υπολογίζεται επί του μέσου όρου των επενδύσεών τους, πλέον των διαθεσίμων σε τρέχουσες τιμές. Σήμερα όμως έχουμε αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια - κάτι που μάλλον θα συνεχιστεί. Επομένως, οι εταιρείες αυτές θα πληρώνουν μηδαμινούς φόρους, όταν κανονικά ο φόρος για άλλες εταιρείες είναι 15% με βάση το αρ. 15 του ν.3091/2002. 'Αρα, ουσιαστικά ανοίγεται η πόρτα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, να αγοράσουν τα σπίτια των Ελλήνων, είτε μέσω πλειστηριασμών, είτε με άλλους τρόπους, χωρίς καν όφελος για το Δημόσιο. 'Αδικος και κυρίως προκλητικός νόμος υπό τις παρούσες συνθήκες».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ