Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
12/06/2020 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκνευρισμός Τσίπρα για τα περί "σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής"- Θετικά τα νέα μέτρα αλλά...

Θετικά βρήκε μεν ο Αλέξης Τσίπρας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής στην Ώρα του Πρωθυπουργού, αλλά ελλιπή τα έκρινε συνολικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας λύσεις για τις μεταχρονολογημένες επιταγές αλλά και τη μείωση των ενοικίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, στην δευτερολογία του, σχολίασε εμφανώς εκνευρισμένα την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι αντιπολιτεύεται μια δήθεν νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που δεν υπάρχει, καθώς εφάρμοσε σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές ένεκα της πανδημίας.

"Σήμερα θέλετε να παραστήσετε τους σοσιαλδημοκράτες. δεν είναι εδώ και η κ. Γεννηματά να αρχίσει να φωνάζει", είπε, επέστρεψε στον αυτοπροσδιορισμό του "Εμείς είμαστε αριστεροί, προοδευτικοί με κοινωνικό πρόσημο" και επέμεινε ότι τελικώς ότι οι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, δεν είναι "ιδιοκτησία" της Ν.Δ.

"Προσπαθείτε να οικειοποιηθείτε μια πολιτική που δε σας ανήκει ιδεολογικά. Δεν έχετε την ιδιοκτησία πολιτικών που στηρίζουν την Δημόσια Υγεία και οικονομία. Δεν είναι πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο αυτές που εκπροσωπείτε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εν πολλοίς τα έκρινε ως θετικά αλλά ανεπαρκή, αναφέροντας: "θετικά" τα μέτρα που ανακοινώσατε. Όμως αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: Οι επιταγές. Πώς θα καλυφθούν αυτές; Τι να κάνουν οι 75 μέρες που δώσατε παράταση; Με τα ενοίκια τι θα γίνει; Η έκπτωση φόρου 2% σε εφαπαξ πληρωμές οφειλών. ποιους οφεεί αυτό; Αυτούς που έχουν στα μπαούλα του, λεφτά".

Περιοριστικά μέτρα

Ο κ. Τσίπρας πάντως, επέμεινε στην πρόβλεψή του ότι ο Πρωθυπουργός θα φέρει περιοριστικά μέτρα είτε τον Απρίλιο του 2021 είτε το Φθινόπωρο του ίδιου έτους, εγκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη για παρουσίαση μιας επίπλαστης θετικής εικόνας της οικονομίας της χώρας.

Τούτο το απέδωσε σε ενδεχόμενη απόφαση της κυβέρνησης περί προσφυγής σε πρόωρες εκλογές, για να "δραπετεύσει", ως (ξανα)είπε:

"Αναφερθήκατε στο Eurogroup . Αυτά τα συμπεράσματα εκτός από τα καλά λόγια, τα έλεγε και το 2010-2015, λέει ότι δεσμεύεστε για πλεόνασμα το '21. το υπογράψατε αυτό; δεσμευτήκατε; θα έχουμε πλεόνασμα το '21. Σας δεσμεύει και για την άρση της προστασίας της Α κατοικίας στο τέλος Ιουλίου του 2020.

Αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε διαπραγμάτευση για το ποσό των μέτρων λιτότητας που θα φέρετε τον Απρίλη ή τον Σεπτέμβρη του 2020. Αυτή είναι η εικόνα. Την ωραιοποιείτε για να πάτε σε εκλογές; πηγαίνετε να δείτε τι θα πάθετε μόλις κάνετε το απονενοημένο διάβημα".

Το μόνο στο οποίο αναφερθήκατε ήταν ο δείκτης αισιοδοξίας PMI στις αγορές και ότι η χώρα εξαιτίας της εικόνας αξιοπιστίας που έχτισε 4,5 χρονια επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόσβαση στις αγορές.

"Απολογία" σε μεσαία τάξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, "απολογήθηκε" για δεύτερη φορά(πρώτη, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας) για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης από την Κυβέρνησή του:

"Πλάτη για να βγούμε από την κρίση έβαλε η μεσαία τάξη, όσοι πλήρωναν φόρους. Αλλά ο στόχος ήταν εθνικός: Να πιάσουμε τους στόχους. Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια όμως, κάναμε διορθώσεις", είπε, διεκδικώντας να εμφανιστεί ως φίλια δύναμη στους μικρομεσαίους.

Πηγή: capital.gr