Δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το ηχηρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
23/06/2019 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δύο δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το ηχηρό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη διαφορά που κυμαίνεται από 9 έως 11 μονάδες ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις υψηλές πιθανότητες αυτοδυναμίας της γαλάζιας παράταξης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με δημοσκόπηση της Prorata για το newpost.gr, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35% και το κυβερνών κόμμα 24%. Ενώ η Metron Analysis για το "Βήμα της Κυριακής" δίνει στη ΝΔ 38,5% και 29,5% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, τα πορίσματα των δύο νέων δημοσκοπήσεων:

Prorata: Στις 11 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη διαφορά που φτάνει τις 11 ποσοστιαίες μονάδες, ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Prorata που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του newpost.gr. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, βλέποντας αυτοδυναμία, ενώ το κυβερνών κόμμα 24%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα συναισθήματα που θα νιώσει σημαντική πλειοψηφία πολιτών, εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα η Νέα Δημοκρατία, είναι ελπίδα, ικανοποίηση και ανακούφιση. Αντίθετα το 55% των πολιτών θα νιώσει αρνητικά συναισθήματα αν αναδειχθεί στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Prorata, το 39% των πολιτών θα νιώσει ευχάριστα συναισθήματα (ελπίδα 20%, ικανοποίηση 9% και ανακούφιση 10%), με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σημαντικό ποσοστό (21%), αδιαφορεί για το αποτέλεσμα, κι ας βρίσκεται η χώρα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Απογοήτευση αν εκλεγεί η ΝΔ νικήτρια θα νιώσει μόλις το 19%.

Αντίθετα, αν νικητής αναδειχθεί στις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα σε πλειοψηφία πολιτών 55% (απογοήτευση 34%, φόβο 13% και θυμό 8%).

Ως προς την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, μια διαφορά που φαίνεται να δίνει αυτοδυναμία στο κόμμα της Πειραιώς, σε μια εξακομματική Βουλή.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ φαίνεται να κλείνει θέση στο Κοινοβούλιο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, Μέρα25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η "Ελληνική Λύση" του Βελόπουλου, αλλά και η "Ένωση Κεντρώων.

Metron Analysis: Το 82% πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα

Κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 29,5% αντιστοίχως) όπως δείχνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του "Βήματος της Κυριακής".

Η έκβαση της αναμέτρησης, βάσει των συμπερασμάτων και αποτελεσμάτων της έρευνας, έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των ψηφοφόρων, όπως πιστοποιούν η ισχυρή παράσταση νίκης, με το 82% να πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα -μόλις 7% πιστεύει στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά και οι προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία για την επόμενη ημέρα.

Στην εκτίμηση ψήφου, με αναγωγή στα έγκυρα, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: 38,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 29,5%
ΚΙΝΑΛ: 8%
ΚΚΕ: 5,2%
Χρυσή Αυγή: 3,5%
Ελληνική Λύση: 2,8%
Ενωση Κεντρώων: 2,5%
ΜέΡΑ25: 2,5%
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,7%
Δημιουργία Ξανά!: 1,5%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,1%
Πλεύση Ελευθερίας: 1%

Όσον αφορά στην εκτίμηση εδρών, το βασικότερο σενάριο της εν λόγω δημοσκόπησης της Metron Analysis δίνει:

ΝΔ: 164 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 87 έδρες
ΚΙΝΑΛ: 24 έδρες
ΚΚΕ: 15 έδρες
ΧΑ: 10 έδρες

Στην παράσταση νίκης, όπως προαναφέρθηκε, το 82% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ενώ μόλις το 7% πιστεύει ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη κυβέρνηση το 44% επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνησηκαι το 51% κυβέρνηση συνεργασίας.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 45% έναντι 35% του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται και στην ερώτηση "ποιος είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός" με 28% έναντι 23% του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή:capital.gr