Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
25/01/2021 19:49
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διερευνητικές: Το Βερολίνο χειροκροτεί το "έργο" του

Εκπλήξεις δεν έκρυβε η διεξαγωγή στην Κωνσταντινούπολη του 61ου γύρου ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών για το Αιγαίο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου, αυτήν τη φορά στην Αθήνα, όπως θα ανεμένε κανείς από τη στιγμή που πήραν την πολιτική απόφαση να επανεκκινήσουν, μετά από διακοπή σχεδόν πέντε ετών, μια διαδικασία της οποίας τυχόν πρόωρο εκ νέου τερματισμό δεν έχουν την πολυτέλεια να επωμισθούν.

Αντιθέτως, το παιχνίδι παίζεται στη φάση αυτή με την πλειοδοσία "καλής θέλησης”, όπως αυτή προβάλλεται ιδίως προς το διεθνές ακροατήριο. Πρόκειται, ωστόσο, για μία μάλλον άβολη κατάσταση για την Αθήνα, που είναι και η κατεξοχήν ενδιαφερόμενη πλευρά για την αυστηρή οριοθέτηση της ατζέντας.

Αλλά το ότι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση των τρεισήμισι ωρών η τουρκική αντιπροσωπεία έθεσε ζητήματα εκτός της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, οι "διαμφισβητούμενες νησίδες”, ο εναέριος χώρος, αλλά και η "συνεργασία” στη διαχείριση του μεταναστευτικού (μέσω κοινών περιπολιών;) επίσης δεν αποτελεί έκπληξη – ούτε πιθανότατα και "πρωτιά” στην μακρά ιστορία των διερευνητικών.

Αν κάτι αξίζει να αποκληθεί έκπληξη αυτό ήταν η μεταφορά των συνομιλιών από το προβλεπόμενο ξενοδοχείο στο ανάκτορο του Ντολμά Μπαχτσέ (το γραφείο Κωνσταντινουπόλεως του Ταγίπ Ερντογάν) με οικοδεσπότη τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο και εξ απορρήτων σύμβουλο του Τούρκου προέδρου. Πρόκειται για μία χειρονομία "γαλαντομίας”, αλλά και εκβιασμένης αναβάθμισης των άτυπων τεχνικών συνομιλιών προς υψηλό πολιτικό επίπεδο, εναρμονισμένη με το σχήμα "πλειοδοσία καλής θέλησης – διεύρυνση της ατζέντας”.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι "αγοραστές” ανταποκρίθηκαν θερμά. Ο τρόπος με τον οποίο καλωσόρισε η γερμανική διπλωματία την αλλαγή, μέσω και της επανάληψης των διερευνητικών, του κλίματος στα ελληνοτουρκικά είναι χαρακτηριστικός – όπως και η σπουδή του Βερολίνου να την πιστώσει στις δικές του καλές υπηρεσίες. Η "διακριτικότητα” της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας ως προς το πώς θα προχωρήσουν οι κατεξοχήν αρμόδιες για τη διεξαγωγή του διαλόγου δύο πλευρές, δεν είναι βέβαια παρά η άλλη όψη αυτού που κυρίως ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μέρκελ: το πώς να ξαναγίνει διμερές ένα θέμα που κινδυνεύει να εκτροχιάσει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Πηγή: capital.gr