Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
24/04/2020 22:28
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ για εισαγωγή νομοσχεδίων για το περιβάλλον και την παιδεία “με την κοινωνία σε καραντίνα”

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και η προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση "Παπαγγελόπουλου" θα κυριαρχήσουν στις εργασίες της Βουλής το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, από την ερχόμενη Δευτέρα, η διαρκής επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σε τρεις συνολικά συνεδριάσεις, ενώ η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων θα γίνει με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής θα συμμετέχουν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και έξι βουλευτές (ένας από κάθε κόμμα). Η συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις, τη Δευτέρα 4 Μαΐου και την Τρίτη 5 Μαΐου. Στις συνεδριάσεις θα τοποθετηθούν οι έξι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές, οι έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ τα κόμματα θα εκπροσωπηθούν κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, και με έναν κύκλο εικοσιπέντε ομιλητών.

Αναφορικά με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα συντρέχουν λόγοι για τη συνεδρίαση δύο επιτροπών:

- Η πρώτη αφορά στην εκπνοή των προβλεπομένων από το Σύνταγμα προθεσμιών για την άρση βουλευτικής ασυλίας και η σύγκληση της επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απριλίου.

- Η δεύτερη, αφορά την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την ενδεχόμενη ανάμειξη του Γ. Παπαγγελόπουλου στην έρευνα της υπόθεσης Novartis, η οποία πρέπει να παραδώσει την έκθεσή της μέχρι τις 20 Μαΐου. Ο πρόεδρος της επιτροπής, έχει αποστείλει πρόσκληση για τη διεξαγωγή συνεδρίασης την επόμενη Πέμπτη 30 Απριλίου, προκειμένου να συνεχίσουν και να περατώσουν το έργο της. Η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση και όλες οι συνεδριάσεις της θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα της Γερουσίας. Τέλος, για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, από τη Δευτέρα 4 Μαΐου προγραμματίζονται δύο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου κάθε εβδομάδα, τις ημέρες Δευτέρα (απόγευμα) και Τετάρτη (πρωί) και στη συνέχεια θα αυξηθούν σε 3 οι συνεδριάσεις (Δευτέρα-Τετάρτη -Παρασκευή).-

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εναντίωσή της στην "πρόθεση" της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή "σε βολικό για αυτήν πλαίσιο και με την κοινωνία σε καραντίνα", κορυφαία νομοσχέδια "όπως αυτό που δίνει χαριστική βολή στο Περιβάλλον και το αναχρονιστικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία - την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει ακόμα και τις Πανελλήνιες".

Με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για "σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η προανακριτική, η μόνη επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση. Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο" προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας παράλληλα ότι η υπόθεση αυτή "θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ".

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να ξεκινήσει από το κοινοβούλιο, προτείνοντας (1) η ολομέλεια να συνεδριάζει με τουλάχιστον 75 μέλη, (2) οι επιτροπές να συνεδριάζουν μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση και (3) να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Τέλος, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, "καταδίκασαν τις δηλώσεις των υπουργών κ.κ. Πέτσα και Πλακιωτάκη, οι οποίοι έσπευσαν να υιοθετήσουν δημοσιεύματα τα οποία εμφάνιζαν ως παρανομούντα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΜΕΡΑ25, επειδή μετακινήθηκε από και προς την Αίγινα, όταν και οι δύο εκ της θέσεως τους γνώριζαν ότι μπορούσε, σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ, να μετακινηθεί χωρίς περιορισμούς για την άσκηση των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων".

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ