ΔΕΘ: Το πρώτο αντιπολιτευτικό κρας- τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα
14/09/2019 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΔΕΘ: Το πρώτο αντιπολιτευτικό κρας- τεστ για τον Αλέξη Τσίπρα

Να αποδείξει ότι έχει βρει αντιπολιτευτικό βηματισμό μετά την ήττα της 7ης Ιουλίου καλείται ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ η οποία πραγματοποιείται απόψε (Σάββατο) στο Βελλίδειο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, έχοντας αναλώσει κατά το τελευταίο δίμηνο "κούφια" εν πολλοίς αντιπολιτευτικά πυρά στην νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την παραμονή του στην Θεσσαλονίκη, θα αναζητήσει την "χρυσή" ισορροπία ανάμεσα στον αξιόμαχο αντιπολιτευτικό λόγο αλλά και την υπευθυνότητα που προσιδιάζει σε κόμμα εξουσίας, ύστερα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και μετά από ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις εθνικές εκλογές, αποτέλεσμα προσωπικής επιτυχίας του προέδρου του.

Σχέδιο διακυβέρνησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο διακυβέρνησης, απέναντι σε αυτό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, το περασμένο σαββατοκύριακο, εγκαινιάζοντας την 84η ΔΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξιφουλκήσει εναντίον του κυβερνητικού προγράμματος, επιχειρώντας να αποδομήσει το κεντρικό σύνθημα του κ. Μητσοτάκη "Ανάπτυξη για ‘όλους".

Κυρίαρχη θέση στο "αφήγημά" του θα κατέχει η κριτική στην Κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολουθεί αναφορικά με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο κατά Τσίπρα εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, θα περιλαμβάνονται προτάσεις για εφαρμογή πολιτικών για τους … πολλούς ( μολονότι όχι με αυτή την ορολογία που απέτυχε να συγκινήσει το εκλογικό Σώμα στις εκλογές).

Εργασιακά

Τη "ρομφαία" των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα υψώσει ο κ. Τσίπρας εγκαλώντας την Κυβέρνηση ότι επαναφέρει "τις χειρότερες μνημονιακές ρυθμίσεις ακύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων ως μέσο ενίσχυσης της ανάπτυξης".

Θα αναφερθεί και σε συγκεκριμένα μέτρα όπως:

· Άμεσες φοροελαφρύνσεις υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και μικρομεσαίων (π.χ. κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% που θα ίσχυαν από 2020 αλλά ακυρώθηκαν)

· Νέα αύξηση κατώτατου μισθού κατά επιπλέον 7,5%, όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι από 500-650 ευρώ το χρόνο.

· Στήριξη του κοινωνικού κράτους: στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια, στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι άξονες

Η ομιλία του κ. Τσίπρα, βάσει των ίδιων πληροφοριών, θα στηριχθεί σε έξι άξονες:

·Πραγματική ισότητα

·Δημοκρατική πολυφωνία

·Διαφάνεια

·Δίκαιη ανάπτυξη με την εργασία στο επίκεντρο και με προστασία του περιβάλλοντος

·Ελάφρυνση της πλειοψηφίας και όχι των ολιγαρχών

·Διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ο σεβασμός στην διαφορετικότητα

Πηγή:capital.gr