Δέσμευση Μέρκελ - Pes σε Τσίπρα για Έλληνα Επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής
03/07/2019 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δέσμευση Μέρκελ - Pes σε Τσίπρα για Έλληνα Επίτροπο μεταναστευτικής πολιτικής

Τη διατήρηση του χαρτοφυλακίου μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα και της συνέχισης της ίδιας πολιτικής της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία συμφώνησαν βάσει κυβερνητικών πηγών Τσίπρας με Μέρκελ και Ευρωπαίους Σοσιαλιστές προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα ηγεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, πριν να ληφθεί η απόφαση χθες για τη νέα ηγεσία της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον Έλληνα πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο.

Κατάληξαν εντέλει στην αποδοχή ενος συμβιβασμού αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στον βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης (Weber για Πρόεδρος της Επιτροπής, Weidmann της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).

Στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη στήριξη των Σοσιαλιστών και της Καγκελαρίου Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28.

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κ.λπ.), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές.

Ο Α. Τσίπρας έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του PES όσο και από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία.

Των επικοινωνιών αυτών είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όπου υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή:capital.gr