Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
13/05/2020 21:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δένδιας: Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό

«Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας η Ελλάδα ενεργεί με «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» στην «κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα», που συμβαίνει τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Η χώρα είναι προσηλωμένη πάντοτε στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα», προσέθεσε.

«Αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες μας, επί των ουσιωδών γραμμών, οι Έλληνες είναι όλοι ενωμένοι», επισήμανε επίσης.

Όσον αφορά το Λιβυκό, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε το ΕΣΕΠ ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην επιχείρηση "Ειρήνη", με ανάληψη και επιτελικών θέσεων, ενώ καθήκον της επιχείρησης είναι η απόλυτη εφαρμογή του εμπάργκο των όπλων.

«Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών για την επίλυση της λιβυκής κρίσης», σημείωσε.

Τέλος, έγινε συζήτηση για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, για τον οποίο ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «φιλοδοξεί να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία» και προσέθεσε ότι το υπουργείο θα μπει επιτέλους στον 21ο αιώνα.

Γ. Κατρούγκαλος: Κενό στρατηγικής και αδράνεια στην εξωτερική πολιτική

Για «κενό στρατηγικής και αδράνεια στην εξωτερική πολιτική» μίλησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Αφού επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στο Συμβούλιο με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης για να συμβάλει στην διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής, ο κ. Κατρούγκαλος είπε στη δήλωση του ότι «ανησυχούμε, και ανησυχούμε εύλογα, διαπιστώνοντας ένα στρατηγικό κενό, μια έλλειψη ενεργητικής διπλωματίας. Ωσάν να πορεύεται η εξωτερική μας πολιτική χωρίς πυξίδα». Είπε ότι «δηλωτική αυτού του κενού, κενού στρατηγικής αλλά και κυβερνητικών εσωτερικών αντιφάσεων, είναι η αδικαιολόγητη ματαίωση της στρατιωτικής άσκησης "Καταιγίδα", για την οποία όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν και δήλωσαν ότι θεωρούν ανεπαρκείς τις εξηγήσεις της κυβέρνησης». «Είχαμε, άλλωστε, δημόσια δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, στην οποία μπορώ να αναφερθώ χωρίς κανένα πρόβλημα απορρήτου του ΕΣΕΠ, που δήλωσε "ότι είναι σαν να φοβόμαστε να ανασάνουμε για να μην θεωρηθεί casus belli η αντίδρασή μας"», πρόσθεσε.

«Να είμαστε καθαροί: Εμείς δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικοποίησης της κρίσης, είμαστε υπέρ διπλωματικών λύσεων», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ένα από τα θετικά βήματα προς μια κατεύθυνση διπλωματικής λύσης. Όμως, τόνισε, «ΜΟΕ συγκροτημένα, στοχευμένα, προετοιμασμένα, σαν αυτά που είχαμε προετοιμάσει με τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, για το πετυχημένο ταξίδι, το τελευταίο, του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία το 2019». Ανέφερε ότι όμως προϋπόθεση «είναι να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, και όχι να έχουμε αυτό το φαινόμενο διαρροής σεναρίων, ιδίως από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, τα οποία μετά διαψεύδονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τελικά από τους ίδιους που τα άφησαν να διαρρεύσουν στον Τύπο».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση «να μην τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, να περιμένουμε δηλαδή να εκδηλωθεί το επόμενο βήμα της τουρκικής επιθετικότητας για να αντιδράσουμε κατόπιν εορτής». «Ούτε αρκεί η απλή διπλωματία της ενημέρωσης», συμπλήρωσε, για να τονίσει ότι «πρέπει να καταστήσουμε την ελληνοτουρκική διαφορά ευρωτουρκική». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί «το σημαντικό όπλο που της παρέδωσε η δική μας κυβέρνηση, το όπλο των κυρώσεων, ώστε να χαραχθούν από τώρα κόκκινες γραμμές για να μην εργαλειοποιηθεί ξανά το προσφυγικό. Και κυρίως για να μην δούμε τουρκικά πλοία νότια της Κρήτης». Σημείωσε ότι για όλα αυτά τα ζητήματα «περιμένουμε συγκεκριμένες ενέργειες, όχι αδράνεια. Αδράνεια σαν αυτή που είδαμε, για παράδειγμα, και στο ζήτημα των σχολικών βιβλίων της Βόρειας Μακεδονίας, για τα οποία η δική μας προετοιμασία ήταν να έχουν αποσυρθεί όλες οι αναφορές αναθεωρητισμού τον Σεπτέμβριο. Και για έναν περίπου χρόνο διαπιστώνουμε ότι τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει».

Τέλος, είπε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί θετική την πρόσκληση για συζήτηση για τον Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς στηρίζει την εξωστρέφεια και την οργάνωσή της στο πλαίσιο του ΥΠΕΞ. Όμως, πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να δεχθούμε ρυθμίσεις νεοφιλελεύθερης απόχρωσης, όπως για παράδειγμα να πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την χρήση των υπηρεσιών της οικονομικής διπλωματίας ή γενικότερα απόψεις που φαίνεται να έχουν μια οσμή πελατειακών ρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα ιδιαίτερα γραφεία στους γενικούς γραμματείς». «Τέτοιες ρυθμίσεις δεν συνάδουν με την ανάγκη της πραγματικής, εξορθολογιστικής και καινοτόμου οργάνωσης του ΥΠΕΞ», σχολίασε.

Α. Λοβέρδος: Χρειαζόμαστε κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων

«Η Ελλάδα, ως κυβερνητική πολιτική, απέναντι στην Τουρκία ειδικά, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από την απλή ανάλυση των προβλημάτων της ή τη συζήτηση για θεσμικά θέματα όπως ο Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών», επεσήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Σ. Σακοράφα: Στόχος είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μην εξαρτώνται από τρίτους

«Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας αμφισβητούνται και πλήττονται έμπρακτα από τη γειτονική χώρα», σημείωσε η βουλευτής του Μέρα25 Σοφία Σακοράφα.

«Εμείς ως Μέρα25 αυτό που απαιτούμε και έχουμε σαν στόχο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να μην εξαρτώνται από τρίτους».

Όπως επεσήμανε η κ. Σακοράφα, συζητήθηκε το θέμα της ΑΟΖ και με ποιες χώρες γίνεται συζήτηση, εάν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με οποιαδήποτε εξόρυξη γύρω από τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, σημείωσε: «Θέσαμε το Παλαιστινιακό και το θέμα των αποζημιώσεων και ο κ. υπουργός απάντησε δεόντως».

Α. Μυλωνάκης: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για το θέμα της Τουρκίας

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν απέδωσε καρπούς το ΕΣΕ», σημείωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης και ζήτησε άμεσα να συγκληθεί ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

«Η κατάσταση με την Τουρκία συνεχώς επιδεινώνεται. Δε χωράει αμφισβήτηση και αμφιβολία ότι επιδιώκει καθημερινά θερμό επεισόδιο. Οι σχέσεις μας με τις βαλκανικές χώρες, κυρίως την Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία έχουν φύγει από τον έλεγχό μας. Η Τουρκία προσπαθεί να συμμαχήσει μαζί τους».

Ο κ. Μυλωνάκης επεσήμανε ότι πρέπει να τεθεί ένα δόγμα νέο απέναντι στην Τουρκία και να τεθούν κόκκινες γραμμές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ