Δεν αποκλείει νέα "Ίμια" ο Κώστας Σημίτης
09/06/2019 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν αποκλείει νέα "Ίμια" ο Κώστας Σημίτης

Τον κίνδυνο για νέα "Ίμια" υπογραμμίζει o πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής". "Ο κίνδυνος επεισοδίων με την Τουρκία θα είναι υπαρκτός, εάν δεν βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ η Άγκυρα ήδη κλιμακώνει τις απειλές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Τα προβλήματα είναι γνωστά, αλλά οι συνθήκες είναι διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν επί δεκαετίες μέχρι πρόσφατα. Η αποφασιστική διαφορά προέκυψε από την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και την πιθανολόγηση ότι υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περιοχές της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας", σημειώνει ο κ. Σημίτης.

Συνεχίζοντας, ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει: "Είναι πεποίθησή μου ότι το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευθεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για δράσεις". Και συμπληρώνει: "Μπορεί η Τουρκία να στείλει πλοίο σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική, αλλά η Τουρκία τουρκική".

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την άποψη του κ. Σημίτη, πιθανόν να οδηγήσει τους συμμάχους της Ελλάδας σε μια επιφυλακτική στάση, καθώς ίσως θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο κ. Σημίτης σημειώνει: Αναγνωρίζουμε τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου, αλλά εν γνώσει μας δεν επιδιώξαμε την εφαρμογή τους γιατί θεωρούμε πιθανό να προκύψουν επιπτώσεις για τη χώρα.

"Έχουμε επίσης τώρα διαφορετικό εύρος χωρικών υδάτων (6 μίλια) και εναέριου χώρου (10 μίλια). Η αιτία είναι η εξής: Η δυνατή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα καταστήσει σημαντικά τμήματα του Αιγαίου και νομικά ελληνική θάλασσα. Η ναυσιπλοΐα θα παραμείνει ελεύθερη αλλά ξένα πλοία θα οφείλουν πλέον να υπακούουν στις οδηγίες των ελληνικών αρχών. Κατά της επέκτασης θα διαμαρτυρηθούν όχι μόνο η Τουρκία αλλά και η Ρωσία και οι χώρες του Εύξεινου Πόντου. Μια δυνατή λύση είναι να υπάρξει μια ζώνη ελεύθερης ναυσιπλοΐας που να διασχίζει το Αιγαίο Πέλαγος. Θεωρείται όμως προς το παρόν μη δυνατή γιατί οι απόψεις Ελλάδας και Τουρκίας ως ρος την αιγιαλίτιδα ζώνη τους διαφέρουν πολύ", τονίζει.

"Πιστεύω ότι η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή. Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα, πιστεύω, έχει τη συμπαράσταση τόσο της ΕΕ όσο και των ΗΠΑ", καταλήγει.

Πηγή:capital.gr