Bloomberg: Τι περιμένουν τις πρώτες 100 ημέρες από τον Μητσοτάκη οι επενδυτές
23/07/2019 10:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Τι περιμένουν τις πρώτες 100 ημέρες από τον Μητσοτάκη οι επενδυτές

Η πρώτη μετά-μνημονιακή κυβέρνηση της Ελλάδος και ο πρωθυπουργός της Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να δείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να λάβει περισσότερα τολμηρά μέτρα για να μεταμορφώσει ριζικά την οικονομία και να ξεφύγει από τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Το Bloomberg τονίζει ακόμη ότι καθώς η χώρα βρισκόταν στο peak της κρίσης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχώρησε στην απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, κατάργησε το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να παίρνουν έξι επιπλέον ημέρες άδεια εάν εργάζονται μπροστά σε οθόνες υπολογιστή για περισσότερο από πέντε ώρες την ημέρα, χαρακτηρίζοντάς το "αναχρονιστικό" προνόμιο.

"Θα χρειαστεί επίσης να πείσει τους πληγέντες από την κρίση Έλληνες ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε καλύτερες εποχές-και όλα αυτά αντιμετωπίζοντας πολλούς περιορισμούς από τους πιστωτές όπως ο προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας", επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

"Εάν ο Μητσοτάκης κάνει κάποια από τα πράγματα που έχει δηλώσει ότι θα κάνει στους επόμενους 12 μήνες, θα είμαστε στο σωστό δρόμο", δήλωσε ο Ανδρέας Λιβέρης, πρόεδρος του Hellenic Initiative.

Ο Μητσοτάκης, με προϋπηρεσία στις Chase Bank και McKinsey & Co στο Λονδίνο πριν ασχοληθεί με την πολιτική, έχει υποσχεθεί χαμηλότερους φόρους και κίνητρα για επενδύσεις.

Έχει δεσμευτεί να ξεμπλοκάρει projects που εκτιμώνται στα 11 δισ. ευρώ που βαλτώνουν για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας, δηλώνοντας ότι η προσέλκυση επενδύσεων είναι κρίσιμη για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο στη διάρκεια της 10ετούς κρίσης της Ελλάδος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μητσοτάκης κληρονόμησε μια οικονομία που βρίσκεται σε φάση επιδιόρθωσης και ένα χρηματιστήριο που ακολουθεί ανοδική πορεία –ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 42% φέτος, καθιστώντας την ως την αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις.

Ωστόσο, η αγορά ανακάμπτει από πολύ χαμηλή βάση. Προτού οι επενδυτές ασχοληθούν περαιτέρω, θέλουν να δουν εάν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και εάν τα μέτρα θα έχουν πραγματικά αποτέλεσμα, ανέφερε ο Γιώργος Στάμας, πρόεδρος του Hellenic Initiative.

"Θα θέλουν να δουν στις πρώτες 100 ημέρες ποιες θα είναι οι νομοθετικές δράσεις και εάν οι Έλληνες θα βγουν ξανά στους δρόμους", δήλωσε.

Ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει καλά. Την Παρασκευή, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, η οποία δήλωσε πως το πρόγραμμα "έχει καλές πιθανότητες" να δημιουργήσει μεγαλύτερη ανάπτυξη για την Ελλάδα.
Μέλος μιας από τις πιο πολιτικές οικογένειες της Ελλάδος, ο Μητσοτάκης πρέπει να βιαστεί. Λίγες μόνο ημέρες αφότου ορκίστηκε, στις 8 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι η Βουλή δεν θα κλείσει για το καλοκαίρι από τη στιγμή που υπάρχει τόση δουλειά που πρέπει να γίνει.

"Θέλω ο Μητσοτάκης να εκσυγχρονίσει το δημόσιο τομέα, να φέρει αποτελέσματα στην ανάπτυξη, σε θέσεις εργασίας και στους μισθούς. Αυτό που ζητάω περισσότερο από αυτόν είναι να δώσει στους ανθρώπους αισιοδοξία. Αυτό είναι που λείπει από τη μεσαία τάξη. Ζούμε συνεχώς με απαισιοδοξία. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Με δεδομένα τα πρώτα του βήματα, για παράδειγμα με το νέο του υπουργικό συμβούλιο, πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει", δηλώνει μια 35χρονη ιδιοκτήτρια χρωματοπωλείου στην Αθήνα.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων του, έχει δηλώσει ο Μητσοτάκης, θα είναι η αναβίωση των στάσιμων projects, αρχίζοντας με το Ελληνικό. Η επένδυση-ναυρχίδα προβλέπει την μετατροπή ενός πρώην αεροδρομίου σε Riviera της Αθήνας- με το διπλάσιο μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης- σε ένα μητροπολιτικό πάρκο με πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, μαρίνες και διαμερίσματα.

Οι επενδυτές του έργου, έχοντας πληγεί από την γραφειοκρατία –μια κοινοπραξία της Lamda Development με την κινεζική Fosun International και την Eagle Hills Properties από το Άμπου Ντάμπι- έχουν κολλήσει εδώ και πέντε χρόνια. Η πρόοδος στο έργο θα παρακολουθείται στενά ως ένδειξη για το πόσο σοβαρά μιλάει ο Μητσοτάκης για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2018, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του, δηλώνοντας πως "με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Ελληνικό πρέπει να ξεκολλήσει το 2019. Αυτό το project δεν πρέπει να καθυστερήσει, ούτε ένα λεπτό περισσότερο. Το Ελληνικό είναι η πιο εμβληματική από τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα". Το Σάββατο δήλωσε πως το Ελληνικό θα είναι "ένα σύμβολο της νέας Ελλάδος".

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρώτη συνάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη, του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν με τους εκπροσώπους των επενδυτών στο Ελληνικό. Το project, αξίας 8 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.

Ο Μητσοτάκης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει "τέσσερα θανάσιμα αμαρτήματα". Εκτός από την γραφειοκρατία, είναι το αργό δικαστικό σύστημα, το διεφθαρμένο δημόσιο και οι σύνθετοι φόροι, αναφέρει η 35χρονη ιδιοκτήτρια χρωματοπωλείου.

"Είναι ένα σύστημα προσωπικοτήτων που ασχολούνται με το εγώ τους", δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια, η οποία εκτιμά ότι η διαφθορά έχει κατακλύσει όλα τα επίπεδα στην Ελλάδα. "Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές και για άλλες αμαρτίες επίσης".

Ο Μητσοτάκης θέλει άμεσα να νομοθετήσει κάποιες φιλόδοξες περικοπές φόρων οι οποίες ελπίζει ότι θα αυξήσουν τις επενδύσεις και θα ανακουφίσουν τους πληγέντες από τη λιτότητα Έλληνες.

Σειρά περικοπών προγραμματίζεται, μεταξύ των οποίων και η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% το 2021 από το 28% τώρα. Ο φόρος στα μερίσματα θα μειωθεί κατά το ήμισυ το2020, ενώ ο φόρος επί των ακινήτων και των πωλήσεων για κατασκευές, θα ανασταλεί για τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και το 2020.

Ο Μητσοτάκης στηρίζεται στις μειώσεις των φόρων για να τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Ελλάδας διαμορφώθηκαν στα 3,6 δισ. ευρώ το 2018, οι περισσότερες από το 2006. Εάν οι φόροι μειωθούν, "θα υπάρχει ροή" επενδύσεων που θα μπορούσε να αυξήσει αυτόν τον αριθμό κατά 50% ή ακόμη και κατά 100%, προβλέπει ο Στάμας.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1,9% το 2018 και είναι σε καλό δρόμο για να πετύχει ανάπτυξη 2% φέτος. Ο στόχος του Μητσοτάκη για ανάπτυξη 4% το 2020, ίσως είναι υψηλός, τονίζει ο Wolfang Piccoli, πρόεδρος της Teneo Intelligence.

"Για να φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει έναν όγκο άμεσων ξένων επενδύσεων, τουλάχιστον διπλάσιο από το τωρινό 4 δισ. ευρώ ανά έτος", δήλωσε.

Πηγή:capital.gr