Bloomberg: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή ο οποίος τώρα πληρώνει το κόστος
05/07/2019 13:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή ο οποίος τώρα πληρώνει το κόστος

Τα έργα και τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία εξετάζει το Bloomberg σε εκτενές δημοσίευμα του με τίτλο "η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή ο οποίος τώρα πληρώνει το κόστος".

Το πρακτορείο σημειώνει ότι στην Ελλάδα, "ο αγώνας να τα βγάλει κανείς πέρα ή να κρατήσει ανοικτό το μαγαζί του έχει γίνει ο κανόνας για πολλούς Έλληνες", παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι "η ελπίδα έρχεται" όταν κατέκτησε την εξουσία το 2015.

Αν και ο Τσίπρας κατάφερε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα στο εξωτερικό, αναφέρει το Bloomberg, την έχασε εντός της χώρας, καθώς από ένα φρέσκο πρόσωπο που ήταν, κατέληξε να αντιπροσωπεύει μία από τα ίδια σε ένα απογοητευμένο έθνος.

Ωστόσο, για Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Τσίπρας είναι ο τιθασευμένος λαϊκιστής που έφερε τη χώρα του στο χείλος του γκρεμού και μετά είδε τη λογική και ανέλαβε την ευθύνη.

Το Bloomberg περιγράφει τις μεταμορφώσεις του κ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι ενώ ήταν αντίθετος στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, στο τέλος έκανε μία νέα συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας. Παράλληλα, ενώ φλέρταρε με τη Ρωσία, μετά κινήθηκε κατά των συμφερόντων της Μόσχας στα Βαλκάνια, τερματίζοντας μια διαμάχη πολλών ετών με τη γείτονα χώρα, πλέον Βόρεια Μακεδονία, για το ονοματολογικό που ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε να κρατήσει εντός της σφαίρας επιρροής του.

Αλλά για πολλούς Έλληνες, ξεπουλήθηκε, καθώς αυτοί είναι που υφίστανται τις συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2010, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποχώρησε στις απαιτήσεις των πιστωτών για περισσότερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, ενώ η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες. Στο μεταξύ, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση ακριβώς όταν ήταν έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι να αναπτύσσεται, ενώ δεν έχει καταφέρει από τότε να πετύχει τους στόχους για την ανάπτυξη.

"Είναι περισσότερο ότι αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ορισμένες πραγματικότητες", σημειώνει στο πρακτορείο ο Kevin Featherstone, καθηγητής στο London School of Economics. "Οι παλιές υποσχέσεις δεν ήταν πλέον αξιόπιστες, έπρεπε να προχωρήσει. Το μαύρο πρόβατο έγινε λευκό".

Το Bloomberg σημειώνει παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει την υψηλότερη ανεργία την Ευρώπη, οι ελληνικές τράπεζες είναι φορτωμένες με κόκκινα δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 4 εκατ. φορολογούμενοι – το 37% του πληθυσμού – χρωστούν στο κράτος 104 δισ. ευρώ, τριπλάσιο ποσό από τα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της κρίσης το 2010.

Την ίδια στιγμή, οι νέοι Έλληνες υψηλής εκπαίδευσης συνεχίζουν να φεύγουν για χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Αντί να σταματήσει τα μέτρα λιτότητα που κατηγορούσε ότι υποδηλώνουν το έθνος, ο Τσίπρας αναγκάστηκε να τα συνεχίσει για να κρατήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια μέσω των σωσιβίων που έδιναν οι Ευρωπαίοι δανειστές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει το Bloomberg.

Παράλληλα, μεταφέρει δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες ο οποίος περιγράφει το πολιτικό ταξίδι του Τσίπρα "ως μία βαθιά μεταμόρφωση" που μετέτρεψε το τρομερό παιδί σε έναν αξιόπιστο εταίρο.

Αναφέρει επίσης ότι η σχέση του με την Μέρκελ άνθισε. Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε τις προσπάθειες του να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές και να τερματίσει τη διαμάχη για το ονοματολογικό, σύμφωνα με αξιωματούχου του CDU. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Γερμανία θεωρεί πως ο Τσίπρας σταθεροποίησε την Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr