Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
14/05/2020 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βελόπουλος: Το πλέγμα αντικρουόμενων συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν συνάδει με την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τον αγωγό East Med

Έντονη κριτική προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε ότι σχεδιάζοντας την ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν συνυπολογίζει τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία -όπως είπε- μπορούν να εμποδίσουν την κατασκευή του αγωγού ενώ δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ, άσκησε μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, ο πρόεδρος τη Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Όταν δεν έχεις ανακηρύξει ΑΟΖ, τότε η διαδρομή του έργου είναι επισφαλής. Το τουρκολιβυκό σύμφωνο έγινε για να εμποδίζει αυτό το έργο. Το μονομερές δικαίωμα της χώρας μας που δεν ασκήθηκε ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη ΝΔ. Εμείς, έχουμε καταθέσει πρόταση για να προχωρήσετε στην ανακήρυξη ΑΟΖ», είπε ο κ. Βελόπουλος.

Στη συνέχεια εκτίμησε ότι υπάρχει «ένα πλέγμα χωρών, Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, που είναι οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, οι οποίες έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και έχουν συμφέροντα είτε να γίνει είτε να μην γίνει ο αγωγός. Η Γερμανία δεν θέλει να γίνει ο East Med. Ούτε η Ιταλία θέλει. Η Γερμανία είναι η χώρα που θέλει να γίνει κλειδοκράτορας του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατασκευάζει κρυφά αγωγό στην Βαλτική Θάλασσα που τηνσυνδέει με την Ρωσία και εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε ούτε τα ροδάκινά μας στη Ρωσία».

Ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι η Ιταλία δεν θα υπογράψει την συμφωνία γιατί έχει εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία, οι οποίες έφθασαν τα 20 δισ. ευρώ το 2017 και οι ιταλικές επενδύσεις στην Τουρκία είναι ύψους 3,1 δισ.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Αιγύπτου σημείωσε πως «ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο είναι το κοίτασμα ZOR, το οποίο όμως βρίσκεται στο τριεθνές σημείο. Εκεί, λοιπόν, σήμερα η Τουρκία κάνει γεωτρήσεις». «Επομένως, για ποιο λόγο να επιτρέψει η Τουρκία να γίνει ο αγωγός;», διερωτήθη.

Για τη Λιβύη, τόνισε ότι «ο Χαφτάρ στηρίζεται από την Αίγυπτο και τη Ρωσία και έχει εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ ως άνθρωπος των Αμερικανών. Στις εγκαταστάσεις των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών στο Λάνγκλεϊ έγινε η εκπαίδευσή του. Αυτόν τον άνθρωπο θα έπρεπε να τον στηρίξετε αλλά δεν το κάνετε. Γιατί;».

«Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν επενδύσει στο φυσικό αέριο, που είναι πλέον πανάκριβο, έχουν επενδύσει τώρα στην υποτέλεια των Ελλήνων, οι οποίοι του έχουμε δώσει βάσεις σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να αποκομίζουμε κάποιοι κέρδος. Τίποτα δεν παίρνουμε. Και καλώ από το αυτό το βήμα τον υπουργό να μου πει τι ακριβώς κερδίζει η Ελλάδα από την αμερικανική βάση που έχει στηθεί έξω από την Αλεξανδρούπολη», επισήμανε.

«Μία πολύ σημαντική χώρα είναι το Ισραήλ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Η ΝΔ ακολουθεί καλύτερη πολιτική, συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στο Ισραήλ. Θα πρέπει, όμως, να επιταχύνουμε αυτές τις καλές σχέσεις, γιατί το Ισραήλ είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην περιοχή. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι το Ισραήλ δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία και αυτό έχει φανεί από πολλές επιλογές της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της ανακήρυξης αλιευτικών ζωνών και υποστήριξε ότι «από το 1981 η ΕΕ ζητά να καθορίσουμε αλιευτικές ζώνες και η καταληκτική ημερομηνία είναι τον Μάρτιο του 2021. Αν δεν γίνει έως τότε θα χάσουμε το πλεονέκτημα. Στο Ιόνιο θέλουν να ψαρεύουν και οι Ιταλοί. Και μπορώ να το καταλάβω αυτό, όμως για ποιο λόγο πρέπει να στερηθούμε εμείς το δικαίωμά μας;».

«Το υφιστάμενο πλέγμα αντικρουόμενων συμφερόντων δεν συνάδει με την αισιοδοξία σας ότι θα γίνει ο αγωγός», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρότασή του να φωταγωγηθούν τα δημαρχεία της χώρας στις 19 Μαΐου, ημέρα της επετείου της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Εκείνη την ημέρα θα πρέπει να είμαστε όλοι Πόντιοι. Όπως ακριβώς ήμαστε όλοι Γάλλοι ή Αμερικανοί όταν οι άλλοι είχαν υποστεί μία γενοκτονία», σημείωσε.

Όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού είπε για ακόμη μία φορά ότι «τα δύσκολα για την οικονομία έρχονται τον Σεπτέμβριο». Εξέφρασε επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο παρασκευής εμβολίου για τον νέο ιό και επικαλέστηκε έγγραφα τα οποίο αναρτήθηκαν στη Διαύγεια, σύμφωνα με τα οποία, όπως είπε, οι καθηγητές κύριοι Τσιόδρας, Σύψας, Δάϊκος έχουν μετάσχει σε προγράμματα που υποστηρίχθηκαν και από φαρμακευτικές εταιρείες.

«Δεν λέω ότι είναι παράνομο, αλλά αναρωτιέμαι πόσο ηθικό είναι να παίρνει χρήματα από φαρμακευτικές εταιρείες εκείνος που ενημερώνει τον ελληνικό λαό για να τον πείσει να κάνει εμβόλια. Και βέβαια χρειάζεται να κάνουμε εμβόλια, αλλά αμφιβόλου ποιότητας εμβόλια, όχι, δεν θα τα κάνουμε», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ