Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
28/07/2020 15:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βελόπουλος: Η Παιδεία μπορεί να γίνει πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης

Την αξιοποίηση της Παιδείας ως οικονομικού εργαλείου και πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, πρότεινε μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία και ζήτησε να λάβει η Ελλάδα οικονομικά αντίμετρα κατά της Τουρκίας να μην γίνουν τα τζαμιά στην Ρόδο στην Κω και στον Βοτανικό και να μην ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία χωρίς προηγούμενη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

"Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία και να επενδύσουμε εν τοις πράγμασι και όχι στη θεωρία. Ακολουθείστε τα πρότυπα της Κύπρου και της Βρετανίας, όπου η Παιδεία είναι ο κύριος πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης. Πολλά ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει εκροή συναλλάγματος. Την ίδια ώρα δεν δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να έρθουν εδώ ξένοι φοιτητές, από άλλες χώρες. Αυτό σημαίνει έλλειμμα στην οικονομία", ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και πρόσθεσε: "Δυστυχώς οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν οικτρά λάθη. Το βασικότερο είναι ότι δεν συνέδεσαν την παιδεία με την παραγωγή εργασίας και πλούτου. Επί δεκαετίες παράγουμε πτυχιούχους, που φέρνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και δεν υπάρχει υποδομή για να τους πάρει η παραγωγή και να τους χρησιμοποιήσει. Είναι υποχρέωση της πολιτείας, δεν είναι μόνο η δωρεάν Παιδεία αλλά και η σύνδεσή της με την παραγωγή και την εργασία. Κάντε νέες σχολές, που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική, κάντε σχολές τεχνολογίας τροφίμων. Έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα 170 ν/σ για την παιδεία".

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδονται σε "ψευτοσυγκρούσεις".

"Από χθες ασχολείστε με το ότι ο πρωθυπουργός ταξίδεψε με ελικόπτερο. Με το αν ήταν δυο ή τρία τα ελικόπτερα. Διαφωνείτε στα ελάσσονα και συμφωνείτε στα μείζονα. Υπάρχει μία βουλιμική συμπεριφορά των πολιτικών μας για την εξουσία, που τους οδηγεί στο να κάνουν τα ελικόπτερα ταξί. Αυτά τα φαινόμενα όμως πρέπει να εκλείψουν. Αν το χρειαζόταν ο πρωθυπουργός το ελικόπτερο θα συμφωνούσα να το έπαιρνε και θα τον χειροκροτούσα μάλιστα αν έπαιρνε ένα ιδιωτικό ελικόπτερο και το πλήρωνε από την τσέπη του. Κάντε λάθος επιλογές", ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε την άποψή του ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες.

"Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας στείλουν 6,42 δισ. ευρώ. Αν έχετε τέτοιους φίλους τι να τους κάνετε τους εχθρούς; Από τον Οκτώβριο, θα καταρρεύσει το αφήγημά σας. Έχουμε μειωμένα έσοδα από τον τουρισμό, ελλείμματα, μία οικονομία κλινικά διασωληνωμένη και δεν θα ξέρετε τι να κάνετε", είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε.

"Χρειάζεται οργάνωση, παραγωγική ανασυγκρότηση, νέοι σχεδιασμοί αν θέλουμε να παράξουμε πλούτο. Δεν το κάνετε. Δώσατε 3.000 στρέμματα στην Θεσσαλία σε έναν ολιγάρχη για να στήσει φωτοβολταϊκά. Ο άνθρωπος καλά κάνει. Την δουλειά του κάνει. Το λάθος το κάνετε εσείς, που έχετε μετατρέψει την πολιτική σε υποχείριο στις επιλογές του κάθε επιχειρηματία. Αντί να κάνετε την Θεσσαλία σιτοβολώνα και να ενισχύσετε την παραγωγή οπωροκηπευτικών".

Αναφερόμενος στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να παγώσει την δημιουργία τζαμιών στην Ρόδο, στην Κω, στη Λέσβο και στο Βοτανικό. Οι Τούρκοι έκαναν την Αγία Σοφία τζαμί. Κάνουν τζαμιά την Παναγία Σουμελά και την Αγία Σοφία Τραπεζούντος. Δεν γίνεται να προκαλούν οι Τούρκοι και εμείς συνεχώς να κάνουμε λάθη. Θα παγώσουμε τις αποφάσεις μέχρι να βάλει μυαλό ο Τούρκος", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας επανέλαβε την θέση του για την εφαρμογή οικονομικών αντίμετρων κατά της Τουρκίας.

"Πάρτε μηνύματα από την Σαουδική Αραβία, που κάνει διαφήμιση για εμπάργκο στα τουρκικά προϊόντα και εσείς δεν κάνετε το παραμικρό για αντίμετρα. Η Τουρκία έχει αυτή την στιγμή ταμειακή ρευστότητα 21 δισ. ευρώ. Αν τους χτυπήσετε ο Ερντογάν θα γονατίσει. Σταματήστε να αγοράζετε ρούχα και προϊόντα από τους Τούρκους. Στα μέτρα της Τουρκίας σε βάρος μας ας απαντήσουμε με οικονομικά αντίμετρα.

Κάντε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως έκανε σήμερα ο Αναστασιάδης, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά. Μην κάνετε το λάθος να πάτε σε συμφωνία με την Τουρκία, χωρίς πρώτα να έχει γίνει το Συμβούλιο", κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Λιβανός σε Βελόπουλο: Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς για εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Με το σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε πλήρως όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που την επανέλαβε σήμερα στη Βουλή.

«Στη συνάντηση που είχατε με τον πρωθυπουργό ενημερωθήκατε πλήρως για τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Δεν καταλάβαμε να έχετε μεγάλη διαφωνία, πειστική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι πολυδιάστατη και φέρνει αποτελέσματα -είτε για την Αγιά Σοφιά είτε για την τουρκική NAVTEX στο Καστελόριζο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός και συμπλήρωσε:

«Εμείς επιδιώκουμε πάντα το διάλογο με την Τουρκία για την ειρήνη στη περιοχή. Αυτή είναι η πάγια θέση μας. Προφανώς αυτή την περίοδο με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος. Μην αφήνουμε υπόνοια στον ελληνικό λαό. Αν και όταν επανέλθει ο διάλογος, θα αφορά μόνο την ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα».

«Η ετοιμότητα της Ελλάδας υπάρχει πάντα. Και έχει καταστεί σαφές ότι εμείς πάντα είμαστε προετοιμασμένοι, γίνεται δουλειά χωρίς να βλέπει το φως της δημοσιότητας. Είναι μια προσπάθεια συντονισμένη, και αν χρειαστεί, το είπε και ο πρωθυπουργός, με κάθε τρόπο και μέσο είμαστε έτοιμοι για να προασπίσουμε κάθε σπιθαμή της γης και της θάλασσάς μας», επεσήμανε ο κ. Λιβανός και συνέχισε:

«Η πολυδιάστατη δραστηριότητα του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών φέρνει αποτελέσματα. Το είδαμε με την Ισπανίδα υπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στην Ελλάδα και συζητά με την ελληνική κυβέρνηση, γιατί τα εξωτερικά θέματα συνδέονται και με την οικονομία. Ο στόχος μας δεν είναι να καταστραφεί η οικονομία της Τουρκίας, αλλά να αναδείξουμε το λάθος του Ερντογάν ότι ασκεί επιθετική πολιτική στην Ευρώπη και να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για αυτό. Και τα καταφέρνουμε να πείσουμε ότι δεν αποτελούν ελληνοτουρκικές διαφορές».

Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Βελόπουλου για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο κ. Λιβανός αντέτεινε ότι «τα αποτελέσματα του προγράμματός της επιβεβαιώνει τη θέση του υπουργείου Οικονομικών που ήταν απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έλεγε να δώσει όλα τα λεφτά».

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία με την πανδημία του κορονοϊού και η προσπάθεια της κυβέρνησης για να υπάρχουν ταμειακά αποθέματα αποδεικνύεται ότι είναι σοφή. Η χώρα λοιπόν χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο και σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε και σε αυτή κινείται η Επιτροπή Πισσαρίδη και το οικονομικό επιτελείο», σημείωσε.

Τέλος ο κ. Λιβανός, σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Βελόπουλου ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν την ίδια λογική σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους με τα δημόσια εναέρια μέσα, αντέτεινε ότι «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία σχέση στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

«Είναι πάγια η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και των χρημάτων του ελληνικού λαού. Είναι πολύ σοβαρός και ευπρεπής πολιτικός και αυτό το έδειξε από τη πρώτη στιγμή», τόνισε ο κ. Λιβανός και συμπλήρωσε:

«Ο πρωθυπουργός χρειάστηκε να κάνει δύο παρουσίες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η πρώτη ήταν στη Πάρο, όπου είχε συνάντηση με κορυφαίο ξένο ηθοποιό για να παραδώσει τα ελληνικά διαβατήρια. Και αυτό ήταν η καλύτερη διεθνής διαφημιστική καμπάνια για τη χώρα μας και τον τουρισμό της φέτος σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο. Η δεύτερη παρουσία του πρωθυπουργού ήταν στη σημαντική παράσταση του έργου του Αισχύλου στην Επίδαυρο η οποία μεταδιδόταν live σε όλο τον κόσμο. Δεν θα παρασυρθούμε σε συγκρίσεις με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι θυμόμαστε. Αντίθετα, στη ΝΔ υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο μέτρο και στο κάθε ευρώ του Έλληνα πολίτη».

Από την πλευρά του, ο κ. Βελόπουλος επέμεινε στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών τονίζοντας ότι ο ίδιος στο μόνο που συμφωνεί είναι στην εθνική ομοψυχία και όχι στο διάλογο με την Τουρκία.

«Κάντε ΑΟΖ με την Κύπρο. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι να πτωχεύσει η Τουρκία. Να τους χτυπήσουμε εκεί όπου πονάνε με αντίμετρα και είναι η οικονομία τους. Έχετε λάθος αντίληψη. Εμείς επιμένουμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών», υποστήριξε ο κ. Βελόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ