Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
22/11/2019 15:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αθήνα - Λευκωσία: Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα

Το Antinews πολλάκις έχει αναφερθεί - και παραθέσει αξιόπιστες πληροφορίες - στις προβληματικές σχέσεις που διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία σε μια σοβαρή περίοδο για τη μεγαλόνησο και το Κυπριακό. Τώρα, έρχονται και συστημικά - μάλιστα ιδιαίτερα φιλικά στην κυβέρνηση - Μέσα Ενημέρωσης να επιβεβαιώσουν το site. Κάτι που αυξάνει τις υποψίες ότι κάτι προβληματικό υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Αναλυτικότερα, σε πρόσφατο δημοσίευμα του site της εφημερίδας "Το Βήμα" (19 - 11 - 2019), κάπου χωμένο μέσα σε ένα μακροσκελές κείμενο, όπου γίνονταν αναφορές από τα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, μέχρι τα ενεργειακά σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο και μια διάσκεψη στο Τέλ Αβίβ, σημειωνόταν το εξής: "Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές, στο παρασκήνιο παρατηρούνται ορισμένες αρρυθμίες (σ.σ. sic!) στις σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας εν όψει της προσεχούς τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του ενδεχομένου σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Στην παρούσα φάση η Αθήνα φαίνεται να επιδιώκει μια αποστασιοποίηση από "τα βαθιά" του Κυπριακού, που δεν είναι βέβαιο ότι συνιστά ώριμη και επεξεργασμένη πολιτική (σ.σ. sic!)".

Βεβαίως, οι αναγνώστες του Antinews δεν περίμεναν το Βήμα για να πληροφορηθούν ότι κάτι "στραβό" υπάρχει στην τακτική που ακολουθεί η Αθήνα έναντι της Λευκωσίας. Ειδικά σε μια περίοδο, κατά την οποία η Κύπρος, είναι περικυκλωμένη από ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα της Τουρκίας, συνοδεία πολεμικών πλοίων. Απλά, το γεγονός ότι ένα συστημικό μέσο το αναφέρει, δείχνει, εκτός των άλλων, την ανησυχία που υπάρχει σε ορισμένους εγχώριους - και πιθανώς, ξένους - κύκλους.

Να σημειωθεί πως το Antinews πρόσφατα είχε αποκαλύψει ότι σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο, η ελληνική πρεσβεία στη μεγαλόνησο έμεινε ακέφαλη, εξαιτίας ολέθριων χειρισμών της Αθήνας (βλέπε: "Τραγέλαφος στο υπουργείο Εξωτερικών"). Επίσης, σε δημοσίευμα του Antinews για την πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στη μεγαλόνησο, παρατίθονταν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, υψηλόβαθμοι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, περιγράφοντας την κατάσταση στις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου έκαναν λόγο για “χειρότερες και από πολύ κακές” (βλέπε: "Δένδιας στη Λευκωσία: Επιχείρηση καθησυχασμού των Κυπρίων"). Επιπλέον, επανειλημμένως το Antinews είχε επισημάνει την "αστοχία" δηλώσεων των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας, όταν σε συνεντεύξεις τους αναφέρθηκαν στην Κύπρο (βλέπε: "Προς Παναγιωτόπουλο - Δένδια: Κρείττον του λαλείν το σιγάν").

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Α.Γεννηματάς, αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, στο Βερολίνο, Αναστασιάδη, Ακιντζί, και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Α.Γκουτιέρες, την επόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, είπε πως η ελληνική πλευρά "ελπίζει ότι η συνάντηση αυτή θα οδηγήσει σε κάποια έκφραση συναντίληψης για τους όρους αναφοράς που θα επέτρεπε την επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας".

Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι, εάν βρεθεί φόρμουλα σύγκλισης σε αυτή τη συνάντηση, δεν αποκλείεται να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό (τελευταία ήταν τον Ιούνιο του 2017 στο Κρανς Μοντανά, στην Ελβετία). Στην Αθήνα, δε, όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια, δεν λείπουν οι θιασώτες της επίλυσης τύπου "σχεδίου Ανάν". Κάτι που στο παρελθόν υποστήριξαν με θέρμη πρωτοκλασάτα στελέχη - και - του σημερινού κυβερνώντος κόμματος.

Να σημειωθεί πως δεν λείπουν και οι απόψεις εκείνων που θεωρούν τη συμφωνία στους "όρους αναφοράς", ως το πρώτο βήμα για την "παγίδευση" της Λευκωσίας. Όπως και να' χει, υπάρχει η θετική παρακαταθήκη τους Κρανς Μοντανά, όπου ο γ.γ. του ΟΗΕ υϊοθέτησε βασικές σημαντικές θέσεις της Αθήνας, η οποία υπογράμμιζε ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων που άνοιξε τον δρόμο για την εισβολή του Αττίλα. Κάτι που μπορεί να εκμεταλλευτεί η ελλαδική και κυπριακή πλευρά.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε: "Δυστυχώς, πολλαπλές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας συνεχίζουν να κινούνται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση". Χαρακτηριστικά, "το τουρκικό γεωτρύπανο, “Fatih”, εισήλθε και πάλι στην Κυπριακή ΑΟΖ, μόλις 12,5 μίλια από τις ακτές της Κύπρου για να πραγματοποιήσει μια νέα παράνομη γεώτρηση. Η ενέργεια αυτή είναι απολύτως καταδικαστέα και έρχεται να προστεθεί στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, όπως και στο προκλητικό λεκτικό δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων που ουδόλως συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη αποτελεσματικών συνομιλιών στο Κυπριακό. Και δεν αφήνει, δυστυχώς, ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας".