Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
28/04/2020 21:53
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αντιπαράθεση υπουργού Περιβάλλοντος και ΣΥΡΙΖΑ για περιβαλλοντικό ν/σ - Κατά επί της αρχής όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε υψηλούς τόνους και με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Χατζηδάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας, ξεκίνησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, υπεραμύνθηκε της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για μεγάλη τομή στα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα της χώρας και τονίζοντας ότι είναι ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιϊού με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο και αντισυνταγματικές διατάξεις, αντιτείνοντας ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει πληρέστερη προστασία του περιβάλλοντος από ότι στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για μέγιστη πολιτική υποκρισία και μέγιστο πολιτικό θράσος.

Από την πλευρά τους, τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμειναν στην απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα ως προς τη διαδικασία συζήτησης του αλλά και αντισυνταγματικές και φωτογραφικές διατάξεις.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος απέρριψαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που καταλόγισαν στη κυβέρνηση προσπάθεια να περάσει με φας τρακ διαδικασίες ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα της χώρας.

Η αντιπολίτευση τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξαντλητική συζήτηση και να κληθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους και όχι να τεθούν χρονικοί περιορισμοί καθώς είναι το πρώτο σ/ν που έρχεται στη Βουλή και δεν αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, παρέπεμψε στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη διαδικασία συζήτησης, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα γίνει εξαντλητική συζήτηση χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό και θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. μέσω τηλεδιάσκεψης, όλοι οι αρμόδιοι περιβαλλοντικοί φορείς. «Δεν θα υπάρξουν συνοπτικές διαδικασίες. Θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες η συζήτηση», υπογράμμισε.

Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ψηφοφορία δια εγέρσεως ως προς τη διαδικασία, αντιτείνοντας ότι η συζήτηση γίνεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και με το τεκμήριο της πλειοψηφίας στη Διάσκεψη των Προέδρων που αποφάσισε. «Ας σεβαστούμε την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μιλάτε μόνο εσείς με την κοινωνία. Έχει γίνει διαβούλευση με πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις. Θα σεβαστούμε όλες τις απόψεις όσων θέλουν να συνεισφέρουν ώστε να είναι ένα νομοσχέδιο προς όφελος της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης

Για απαξίωση της ελληνικής Βουλής και των δημοκρατικών κανόνων έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος.

«Αυτό το νομοσχέδιο θα είναι μια ανεξίτηλη ρετσινιά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του υπουργού Περιβάλλοντος. Η ΝΔ εισάγει περιορισμένη συζήτηση σε συνθήκες πανδημίας και την ώρα που η χώρα δίνει την υγειονομική μάχη της. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγουν, άσχετο με την αντιμετώπιση της πανδημίας νομοσχέδιο. Είναι προσβολή της δημοκρατίας, απαξίωση της Βουλής και υποτίμηση του περιβάλλοντος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελος.

Προσέθεσε ότι «η επιλογή αυτή της κυβέρνησης να αποφύγει την ουσιαστική συζήτηση του νομοσχεδίου υυποδηλώνει την απαξίωση της στους δημοκρατικούς κανόνες και αποδεικνύει τη λογική των ρουσφετιών, της διαπλοκής και τις σχέσεις πολιτικής συναλλαγής».

«Αυτή η ρετσινιά και η μελανιά δεν θα φύγει ποτέ για ένα έγκλημα στο περιβάλλον. Πρέπει να αποσυρθεί μέχρι να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία της Βουλής. Η κυβέρνηση σπάει τη συμφωνία των κομμάτων. Ζητάμε αναβολή της συζήτησης», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο κ. Φάμελος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο καταστρατηγεί το Σύνταγμα και κυρίως το άρθρο 24 αλλά παραβιάζει και τις αποφάσεις του ΣτΕ».

«Θα το πάρετε πίσω. Πάνω από 100 περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την αντίθεση τους. Είναι τραγικό ότι 48 άρθρα δεν πέρασαν από διαβούλευση», σημείωσε.

Ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας και του Συντάγματος και της Βουλής και ζήτησε να γίνει χωρίς περιορισμούς η συζήτηση με τη συμμετοχή και των αρμόδιων περιβαλλοντικών φορέων.

Τόσο ο κ. Αρβανιτίδης όσο και ο ειδικός ομιλητής του κόμματος Βασίλης Κεγκέρογλου, σημείωσαν ότι αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι θετικές και θα τις υπερψηφίσουν, ωστόσο «το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών άρθρων» τα οποία και θα καταψηφίσουν.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκανε λόγο για τεράστιο, προκλητικό και απαράδεκτο νομοσχέδιο, προσέθεσε ότι το κόμμα της δεν συμφώνησε στη Διάσκεψη των Προέδρων και κατήγγειλε τη "φας τρακ", διαδικασία συζήτησης του.

«Είναι ένα αντιπεριβαλλοντικό έγκλημα, ένα τερατούργημα, που καταπατά βάναυσα το άρθρο 24 του Συντάγματος. Ζητάμε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η διαδικασία και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τερατούργημα», τόνισε η κ. Μανωλάκου.

Τη διαφωνία του κόμματος του με τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τονίζοντας ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις που έκαναν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Παράλληλα έκανε λόγο για αντιπεριβαλλοντικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, κατηγορώντας τη κυβέρνηση ότι ξεπέρασε τα όρια της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. «Σπάτε τη καραντίνα, και με κλειστή τη Βουλή θέλετε να νομοθετήσετε για ένα νομοσχέδιο που δεν είναι επείγον και στο οποίο περιλαμβάνονται 50 άρθρα που δεν τέθηκαν στη διαβούλευση. Είναι ένα νομοσχέδιο με φωτογραφικές διατάξεις και με ονοματεπώνυμα. Παραβιάζετε κάθε διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου. Ζητάμε την απόσυρση του και να συζητηθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα και τη κοινοβουλευτική δημοκρατία», επισήμανε ο κ. Αρσένης.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι «με ελαφρότητα και επιπολαιότητα προσπαθεί να εντυπωσιάσει».

«Η όλη διαδικασία είναι απολύτως σύμφωνη με τους κανόνες της Δημοκρατίας. Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο η διαβούλευση ξεκίνησε από τον Οκτώβριο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, και έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις τους», τόνισε και προσέθεσε: «Είναι τελείως άτοπες, αναληθείς, αδιανόητες και έξω από κάθε λογική οι κατηγορίες ότι προσπαθούμε να το περάσουμε χωρίς συζήτηση. Οι κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν την τεράστια υπαρξιακή αγωνία του. Αυτό το νομοσχέδιο συνιστά μια περιβαλλοντική τομή».

Ο ειδικός ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος, αντέτεινε ότι «παραβιάζεται η άτυπη συμφωνία των κομμάτων για να λειτουργεί κατά παρέκκλιση του κανονισμού η Βουλή, με την προϋπόθεση ότι θα αφορά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού». ¨

«Αυτό που γίνεται με το σημερινό άσχετο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι παραβίαση του συντάγματος και της Βουλής. Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου δεν πέρασαν από διαβούλευση. Μιλάμε για καθόλα εξωθεσμική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «Έχετε συναίσθηση του αντιδημοκρατικού ατοπήματος που κάνετε; Είστε εκτός ορίων του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος. Πρέπει να το αποσύρετε τώρα και να έρθει προς συζήτηση με την κανονική λειτουργία της Βουλής. Μην προχωρήσετε στη μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή. Αν δεν το κάνετε δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις ειδικές επιδιώξεις σας και για το τι θέλετε να εξυπηρετήσετε».

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε να γίνει κανονικά στην Επιτροπή η επεξεργασία του νομοσχεδίου, να ακουστούν με τηλεδιάσκεψη οι απόψεις όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στην Ολομέλεια να γίνει με πλήρη σύνθεση και συμμετοχή των βουλευτών. «Υπάρχει η τεχνική δυνατότητα. Δεν πρέπει για διαδικαστικούς λόγους να υπάρξει υπεκφυγή της συζήτησης», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, υποστήριξε ότι «με αντιδημοκρατικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση η κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα των δικτύων του ΑΔΜΙΕ». «Το νομοσχέδιο βρίθει φωτογραφικών διατάξεων που μόνο φωτογραφίες ψηφοφόρων δεν έχει», προσέθεσε.

«Το νομοσχέδιο είναι επείγον γιατί λύνει σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία. Είναι ένα πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική ύφεση. Ένα δυνατό όπλο για να περάσουμε στην επόμενη μέρα», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός ομιλητής της ΝΔ Διονύσης Σταμενίδης.

Κ. Χατζηδάκης: Με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν αποδεικνύεται η υποκρισία και το πολιτικό του θέατρο

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη που επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει τη πολιτική του υποκρισία και το είδος της πολιτικής του αισθητικής. Αποδεικνύει το βαθύτατο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μετά τις πρόσφατες εκλογές. Οι βουλευτές του υψώνουν φωνή χωρίς να έχουν να πουν τίποτα. Με τη συζήτηση επί της ουσίας του νομοσχεδίου αποδεικνύεται η γύμνια του και η αγωνία ύπαρξης του. Αποδεικνύεται η υποκρισία και το πολιτικό του θέατρο».

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που κινούνται στο δρόμο της Ευρώπη.

Επισήμανε ότι «έγινε ουσιαστική διαβούλευση η οποία ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και συνεχίζεται, και όλοι καλούνται να καταθέσουν σε αυτή τη διαδικασία τις απόψεις τους ενώ ήδη έχουν ενσωματωθεί προτάσεις και παρατηρήσεις τους στο νομοσχέδιο».

«Ιδιαίτερα σε περιοχές Natura κάναμε τις περισσότερες αλλαγές βάσει της διαβούλευσης. Μπορεί και ο αρχηγός σας να έρθει στη Βουλή για να μας πει πουύ παραβιάζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, αποκρούοντας τις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση επείγεται για τη ψήφιση του νομοσχέδιου γιατί θέλει να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που φέρνουμε μετά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι γιατί επείγεται η κυβέρνηση αλλά γιατί επείγεται η Ελλάδα να είναι έτοιμη για μετά την κορονοϊό εποχή για να προσελκύσει επενδύσεις. Αν τα αφήσουμε όλα όπως είναι σήμερα και με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις να χρειάζονται μέχρι 8 χρόνια για να δοθούν, όταν σε άλλες χώρες χορηγούνται σε μόλις 100 μέρες, προφανώς οι επενδυτές δεν θα έρθουν στην Ελλάδα αλλά θα πάνε αλλού. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε την επίθεση του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και όχι να κουνά το δάχτυλο στη σημερινή κυβέρνηση. «Εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ μάς κουνάτε το δάχτυλο. Πείτε μας, θα το κουνάτε και πάλι αν αφήσουμε τη χώρα να βουλιάξει; Εμείς δεν επειγόμαστε να φέρουμε το νομοσχέδιο. Επείγονται οι αγρότες. Οι 170.000 οικογένειες που έχουν υποβάλει ενστάσεις για το Κτηματολόγιο που κάνατε και τους λέτε ότι τα χωράφια τους δεν είναι χωράφια αλλά δάση. Και επιμένετε σε κάτι που είναι μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ. Επείγονται αυτοί που πράγματι έχουν ευαισθησία σε σχέση με τα κόλπα για τις πλαστικές σακούλες. Επείγονται οι νησιώτες γιατί πρέπει, ενόψει καλοκαιρινού τουρισμού, να τακτοποιηθεί το μπάχαλο με τα σκουπίδια. Επειγόμαστε λοιπόν για το σύνολο της οικονομίας», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς δεν έχουμε ανάγκη από περιβαλλοντικά πιστοποιητικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ο πράσινος πρωθυπουργός της Ευρώπης- και αυτό μέσα από δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ενισχύσει ταχύτατα τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης, στηρίζει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία και προχωρά ταχύτατα στη πράσινη ανάπτυξη. «Είναι ένα νομοσχέδιο που ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τακτικές για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις περιοχές Natura».

«Από αυτό το νομοσχέδιο θα φύγετε ηττημένοι και απολογούμενοι. Είναι υποκριτικό ο ΣΥΡΙΖΑ να μας κουνά το δάχτυλο. Το κόμμα που επί εποχής τής διακυβέρνησης του η Ελλάδα καταδικάστηκε για περιβαλλοντικά ζητήματα. Εγώ θα ήμουν πιο σεμνός στη θέση σας. Εδώ κρινόμαστε και πολιτικά αλλά και προσωπικά. Και είμαστε υπόλογοι στα παιδιά μας», κατέληξε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Τι προβλέπει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura

- Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

- Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

Επίσης:

- Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.

- Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.

- Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.

- Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.

- Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.

- Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.

- Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από το Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

- Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.

- Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.

- Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.

- Eπεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.

- Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ