Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
23/01/2020 22:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aντιπαράθεση στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο

Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής, άνοιξε η συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, στην Ολομέλεια της Βουλής. Και τα δύο κόμματα έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας διάταξης που εισάγει διαχωρισμό του συνασπισμού κομμάτων από το αυτοτελές κόμμα, σε σχέση με την πριμοδότησή τους (μπόνους). Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Θ. Λιβάνιος: Όχι στους καιροσκοπικούς συνασπισμούς

«Ξέρουμε πως οραματίζεστε τους συνασπισμούς. Το κάνατε το 1989 και το 1990. Όταν κατεβήκατε μαζί με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για να κόψετε την αυτοδυναμία από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Οραματίζεστε συνασπισμούς καιροσκοπικούς, με αποκλειστικό στόχο να μην δώσετε στη χώρα κυβέρνηση. Γι΄αυτό ψηφίσατε την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές, γι΄αυτό ψηφίσατε την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση! Γιατί στην αναμπουμπούλα χαίρεστε», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ο υφυπουργός σχολίασε και τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. «Το Κίνημα Αλλαγής, που εξανίσταται σήμερα για τους συνασπισμούς, κέρδισε 3 φορές εκλογές με το νόμο Κούβελα. Το 1993, το 1996 και το 2000. Δεν ενοχλούσε τότε; Δεν το γνωρίζανε; Όλοι οι υπουργοί Εσωτερικών που υπήρχαν, αξιολογότατοι, πλην ενός, δεν νιώθατε την αντισυνταγματικότητα; Δεν διαβάζατε τι έλεγε τότε ο αείμνηστος Μάνεσης; Το αλλάξατε το 2004, δηλαδή, 14 χρόνια μετά. Παρεμπιπτόντως αντισυνταγματική ήταν η εξαίρεση των υπολοίπων των μονοεδρικών περιφερειών, με το νόμο του 1989», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

«Η κυβέρνηση έφερε γραμμή-γραμμή και λέξη-λέξη, το νόμο που ίσχυε το 2008. Εισηγητής ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης ολονών. Τον ευχαριστούμε για το έργο του, για τη θητεία του. Βγαίνατε και τον υποστηρίζατε δημοσίως για να επανεκλεγεί. Ποιον; Τον ‘αντιδημοκράτη'; Που έκανε ‘πραξικόπημα' εισηγούμενος αυτό το νόμο; Και μας λέτε σήμερα ότι οι διατάξεις αυτού του νόμου είναι αντισυνταγματικές; Ε, δεν γίνεται να υποστηρίζετε εσείς οι τόσο δημοκράτες έναν αντισυνταγματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας!», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών και υπενθύμισε, ως προς το νομικό σκέλος, ότι το θέμα είναι ανοιχτό και δεν έχει κριθεί ποτέ από το ΑΕΔ, αφού παραμονές του Ιουνίου του 2012 ο Συνασπισμός δήλωσε αυτοτελές κόμμα για να διεκδικήσει το μπόνους των 50 εδρών.

Κίνημα Αλλαγής: Πολιτική πονηρία με τη διάταξη για τους συνασπισμούς

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη, αποκλείονται οι συνασπισμοί κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση (μπόνους) αφού θέτει ως προϋπόθεση για τη χορήγησή του, το να είναι ο μέσος όρος της δύναμης, των συνεργαζόμενων κομμάτων, μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

«Απευθύνομαι στον υφυπουργό Εσωτερικών, διότι έχει και ένα πολιτικό παρελθόν. Γιατί μου ξυπνάς το παρελθόν; Απώλεια μνήμης προσφάτου, πολιτικής και έντονης, δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι έχετε πάθει. Η διάταξη απαγορεύει να δοθεί το πριμ του πρώτου κόμματος σε συνασπισμό κομμάτων. Η διάταξη είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος περί λαϊκής κυριαρχίας, τη διάταξη σε σχέση με την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και τις διερευνητικές εντολές, τις διατάξεις για την ισοδυναμία της ψήφου», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση εκλογικούς τακτικισμούς.

«Όποιος διαβάσει προσεκτικά τη σημερινή έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, θα δει ότι θέτει, ευγενικά, το ζήτημα, παραθέτει τις απόψεις συνταγματολόγων και επισημαίνει απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία στην ουσία δεν έγινε διάκριση μεταξύ συνασπισμού κομμάτων και αυτοτελούς κόμματος. Γιατί παραβιάζετε το Σύνταγμα; Τι φοβάστε; Θέλετε να αποκλείσετε μια συνεργασία δική μας μαζί σας ή μήπως μια συνεργασία δική μας με τον ΣΥΡΙΖΑ; ‘Η μήπως θέλετε να προλάβετε μην σας ξεπεράσουμε στο μέλλον σε εκλογικά ποσοστό; Να μας πείτε. Είναι για γέλια η συγκεκριμένη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση. Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε πράγματα που ξέρετε ότι είναι πέραν των θεσμών. Είναι πρακτική πολιτικής πονηρίας που έχει καταδικαστεί», είπε ο κ. Λοβέρδος.

«Με τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση αναδεικνύεται ως κυβέρνηση μια μειοψηφία. Γιατί ο συνασπισμός κομμάτων δεν έχει πρόγραμμα; Εδώ απαγορεύετε την προεκλογική συνεργασία κομμάτων σε κάθε περίπτωση και αυτό είναι αντιδημοκρατικό», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής και τόνισε ότι είναι αδιανόητο ο ελληνικός λαός άλλο πρόγραμμα πολιτικό να ψηφίζει και άλλη κυβέρνηση να τον κυβερνά επειδή το μπόνους θα πάει εκεί. Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε απόσυρση της διάταξης διότι παραβιάζει κατάφωρα το πνεύμα του Συντάγματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Διάταξη που θυμίζει τους χειρότερους εφιάλτες

Την ένσταση αντισυνταγματικότητας στήριξε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας. «Δεν ξέρω κύριε Λοβέρδο τι σας θυμίζει ο υφυπουργός, ο κ. Λιβάνιος. Ξέρω ότι αυτή η ρύθμιση πρέπει να μας θυμίζει τους χειρότερους εφιάλτες του πολιτικού συστήματος από το 1950 μέχρι σήμερα», είπε ο Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «Η ανάδειξη του κοινοβουλίου είναι κορυφαία πολιτειακή λειτουργία και άρα θα έπρεπε να προσεγγίζουμε προσεκτικότεροι και σοφότεροι τέτοιες διατάξεις. Η διάταξη προσβάλλει το Σύνταγμα και τη λαϊκή κυριαρχία και ετυμηγορία. Εσείς, όταν νομοθετείτε, δεν κοιτάτε προς δυσμάς. Εσείς κοιτάτε προς ανατολάς. Σε εκείνα τα καταφρονεμένα και απαξιωμένα πολιτικά συστήματα που το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική κυριαρχία». Ο κ Λάππας ανέφερε δε πως στην αίθουσα της ολομέλειας πλανάται η άποψη του Αριστόβουλου Μάνεση ότι είναι απαράδεκτη και αντιδημοκρατική μια τέτοια διάταξη. «Γιατί τη φέρνετε; Αντέχει στην κριτική ότι δεν μπορεί, ένας συνδυασμός κομμάτων με ποσοστό 61%, να παίρνει λιγότερες ψήφους από ένα κόμμα που παίρνει 32% και 33%; Είναι δυνατόν; Και θα το ανεχθεί αυτό η ελληνική κοινωνία, το κράτος δικαίου;», είπε ο Σπύρος Λάππας.

«Έστω ότι έχουμε συνασπισμό κομμάτων που λαμβάνει στις εκλογές 60%. Αν το δεύτερο κόμμα λάβει 31%, ας πούμε η ΝΔ, τούτο θα σημαίνει ότι το κόμμα που έλαβε το 31% θα πάρει το μπόνους και δεν θα το πάρει το κόμμα που έλαβε 60%», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση αντιβαίνει την κοινή λογική και παραβιάζει το περί δικαίου αίσθημα και είναι κρίμα για τον υπουργό που έχει μακρά πορεία στην πολιτική να διαγράφει το ίδιο του το παρελθόν».

ΝΔ: Πάγια αρχή μας η πολιτική σταθερότητα

«Δεν έχει κρύψει η ΝΔ ότι η αρχή της είναι υπέρ της κυβερνησιμότητας, της διασφάλισης της σταθερότητας και πάγια θέση μας είναι η αντίθεσή μας στα συστήματα της απλής αναλογικής», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι για τη διασφάλιση της σταθερότητας κάμπτεται η ίση μεταχείριση των κομμάτων, με βάση πάγια νομολογία του ΑΕΔ που έχει κρίνει ότι δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα η δυσμενέστερη μεταχείριση συνασπισμών κομμάτων, σε σχέση με αυτοτελή κόμματα. Ο κ. Υψηλάντης παρατήρησε δε ότι υπήρξαν στο παρελθόν αντίθετες απόψεις για το θέμα, σε σχέση με τις απόψεις που είχε διατυπώσει ο Αριστόβουλος Μάνεσης. Πάντως ο βουλευτής υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εισάγεται η μέγιστη δυνατή εγγύηση εκλογικής δικαιοσύνης και εν τέλει ο κοινός νομοθέτης αποφασίζει για το ενδεδειγμένο εκλογικό σύστημα, με βάση τις περιστάσεις.

«Η διάταξη για τους συνασπισμούς κομμάτων υπήρχε στο νόμο Παυλόπουλου και δεν την αλλάξατε το 2015», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είχατε όλο το χρόνο, αν πιστεύατε ότι είναι αντισυνταγματική, να την αλλάξετε και να μην τη χρησιμοποιήσετε, όταν σε βόλευε για να γίνετε κυβέρνηση, το Σεπτέμβριο του 2015», είπε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι η διάταξη είναι συνταγματικά ανεκτή διότι το Σύνταγμα αφήνει στον κοινό νομοθέτη να σταθμίσει τις συνθήκες, για την επίτευξη κυβερνησιμότητας, για να θεσπίσει εκλογικό σύστημα.

ΚΚΕ: Σταματήστε την υποκρισία

«Σταματήστε την υποκρισία, και από την μια πλευρά και από την άλλη», είπε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και τόνισε: «γίνεται ολόκληρη συζήτηση για τη συνταγματικότητα, για την ισοδυναμία της ψήφου. Καλά δεν ντρέπεστε; Υπάρχει ένα σύστημα, από το 1974 και μετά, εκλογικό, που να καταγράφει τη λαϊκή βούληση όπως εκφράζεται στις εκλογές; Πέστε μας ένα!». Ο Θανάσης Παφίλης κατήγγειλε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι σήμερα προώθησαν εκλογικά συστήματα αναλόγως του συμφέροντός τους. «Πενήντα έδρες μπόνους; Κλέβετε έδρες. Αυτή είναι η δημοκρατία σας. Φτιάχνετε συστήματα τερατώδη. Σταματήστε λοιπόν αυτή την υποκρισία. Μιλάτε για κυβερνησιμότητα. Σιγά τα λάχανα! Δεν είναι κυβερνησιμότητα είναι η σταθερότητα του συστήματος που δεν θέλετε να διαταράσσεται. Μας φέρνετε ένα σύστημα με το οποίο κλέβετε 50 έδρες και το λέτε αναλογικό; Με μπόνους 30 εδρών, και το λέτε αναλογικό; Αποκλείετε δε με το πλαφόν ένα κόμμα που παίρνει ποσοστό 2,9%. Αφήστε λοιπόν την υποκρισία και τα περί δημοκρατίας», είπε ο Θανάσης Παφίλης.

Ελληνική Λύση

«Σήμερα πρόκειται να ψηφίσουμε τον εκλογικό νόμο αλλά κανείς σας δεν λέει πως θα καταφέρουμε να σηκώσουμε από τον καναπέ τον πολίτη για να πάει να ψηφίσει. Διότι τόσο έχει απαξιωθεί το πολιτικό σύστημα. Διαφωνείτε υποκριτικά για τα μη ουσιώδη και συμφωνείτε σε άλλα τεράστια θέματα, στα ελληνοτουρκικά, στα μνημόνια, στις Πρέσπες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που επισήμανε ότι θέση του κόμματος του είναι η δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου. «Εμείς είμαστε φύσει υπέρ της απλής αναλογικής αλλά βάζουμε πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Αν το κάνατε και εσείς αυτό, δεν θα είχε καταστραφεί η χώρα», είπε ο κ. Χήτας απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΜέΡΑ25

«Κάθε εκλογικός νόμος με ενισχυμένη αναλογική, παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα της Ελλάδας, παραβιάζει τις αρχές της ισότητας της ψήφου, της αναλογικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κλέων Γρηγοριάδης. «Με το νόμο που φέρνει η ΝΔ σήμερα για ψήφιση ίσως να το παρακάνει. Ωστόσο κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής, τώρα το θυμηθήκατε;», σχολίασε ο κ. Γρηγοριάδης.

«Η υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας δεν μπορεί να είναι ευκαιριακοί και συγκυριακοί κομματικοί σχηματισμοί, με μοναδικό στόχο την άσκηση εξουσίας», δήλωσε στη συζήτηση του εκλογικού νόμου, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «είναι μια χαρακτηριστική, τραγική περίπτωση στην πρόσφατη ιστορία μας. Πολύ, δε, περισσότερο, η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος της διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική της θέση».

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για την εκλογή βουλευτών, «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ολοκλήρωση όλων των γενναίων θεσμικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας, την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα και που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω τη δράση της για τον εκσυγκρονισμό και τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που ήδη γίνεται αισθητός».

«Προσβάλετε τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα της ψήφου των πολιτών, το Σύνταγμα και ταυτόχρονα τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Χτίζετε τοίχους, αγαπητοί συνάδελφοι, και αναδεικνύετε ότι το μόνο που υπηρετείτε είναι το τρίπτυχο, επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, δυστυχώς για σας, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Με αυτά που κάνετε, θα μας κάνετε όλους να ξεπεράσουμε διαφορές, διαφωνίες και πληγές που είχαμε στο παρελθόν και θα έχουμε όχι μόνο προοδευτική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα γίνουν διπλές εκλογές, αλλά θα πάρουμε και την πρωτοβουλία, αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση, για τη σύγκληση επιτροπών των κομμάτων της αντιπολίτευσης του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα, τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε μετά τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική να ψηφιστεί με πάνω από διακόσιες ψήφους ξανά η απλή αναλογική και να μην υλοποιήσετε τα στρεβλά σχέδια που έχετε για τη νόθευση της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

«Η Νέα Δημοκρατία, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδείξει ότι σαν παράταξη αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, δείχνει να αντιλαμβάνεται ελάχιστα το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια. Θέλετε να αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστικοί. Θέλετε να λέτε ότι είστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θέλετε να λέτε ότι είστε η κυβέρνηση, πρώτη κυβέρνηση της νέας μεταμνημονιακής κανονικότητας. Η νέα όμως κανονικότητα που τώρα εσείς διαμορφώνετε, επιτεύχθηκε πάνω στα κορμιά άλλων, μέσα από συνεργασίες άλλες, ιδιότυπες, δύσκολες, αταίριαστες, ανίερες, πολύ δύσκολες συνεργασίες».

«Το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το παρόν σχέδιο νόμου είναι πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό. Μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε συστηματικά γίνεται από τη Μεταπολίτευση και μετά απ' όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει το μπόνους, πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα με έως και με πενήντα έδρες και διατηρώντας το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή. Και αυτό μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας», είπε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων «κινούνται στην ίδια καλπονοθευτική κριτική με λιγότερη ή περισσότερη αναλογικότητα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλοπής εδρών από τα μικρότερα κόμματα» και «το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η απόρριψη της απλής και ανόθευτης αναλογικής, χωρίς μπόνους και πλαφόν, που σταθερά υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

«Εμείς, στο πρόγραμμά μας είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, αλλά επειδή η πατρίδα μας βρίσκεται σε αυτή τη θέση που βρίσκεται σήμερα, με τα εθνικά θέματα ανοικτά, με τη λαθρομετανάστευση να έχει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα το έχουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέφερα, αποφασίσαμε σαν Ελληνική Λύση να πούμε "ναι" στον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση παρ' όλο που δεν είναι το δικαιότερο σύστημα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το σύστημα το οποίο χρειάζεται η πατρίδα μας για να κυβερνηθεί», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

«Στον βωμό ενός ψευδεπίγραφου χάους της ακυβερνησίας, θυσιάζεται η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατική αρχή, η αντιπροσωπευτικότητα και η αναλογικότητα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Οι ισχυρές κυβερνήσεις τόσο δεκαετιών, που ζηλεύει η σημερινή κυβέρνηση, είναι που τελικά κατάντησαν την Ελλάδα χρεοδουλοπαροικία, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας φάνηκαν τελικά πιο σταθερές και λιγότερο αυθαίρετες, λόγω ακριβώς της ανάγκης και της επίτευξης συναινέσεων».

"Θεωρητικό απολίθωμα η απλή αναλογική" κατά τον υπουργό Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη - Σφοδρή αντιπαράθεση με Δ. Τζανακόπουλο

«Η απλή αναλογική παράγει μόνο σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στα περισσότερα πολιτεύματα του κόσμου. Στην πραγματικότητα, η απλή αναλογική δεν είναι κάτι παραπάνω σήμερα, παρά ένα θεωρητικό απολίθωμα», είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας απόψε στη συζήτηση για την επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής.

«Είναι πολύ λίγες οι ευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες του κόσμου που υιοθετούν το σύστημα της απλής αναλογικής, και αυτές στηρίζονται σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης», είπε ο κ. Γεραπετρίτης. Επισήμανε δε, πως δεν είναι μόνο η κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται σε εποχές εξαιρετικά κρίσιμες, για το πολίτευμα. Σημαντικό είναι να υπάρχει και εναλλαγή στην εξουσία.

Όταν ο υπουργός επικαλέστηκε την «πολιτική ιστορία και συνταγματική ιστορία», για τις συνέπειες από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Ελλάδα και στον κόσμο, ξέσπασε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχαμε απλή αναλογική πέντε φορές πριν τη μεταπολίτευση. Οι εκλογές με την απλή αναλογική οδήγησαν την Ελλάδα σε παντελή αδυναμία, σε εμφυλίους πολέμους, σε μετεμφυλιακό κλίμα, σε πόλεμο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και επικαλέστηκε και την παγκόσμια ιστορία: «Την απλή αναλογική, για πρώτη φορά, την εισάγει το σύνταγμα της Βαϊμάρης, το 1919, και εξ αυτού οδηγηθήκαμε στις εκλογές στη Γερμανία το 1933, όπου με περιορισμένο ποσοστό και εξαιτίας της αδυναμίας να συγκροτηθεί ισχυρός κυβερνητικός πόλος, αναλαμβάνει την εντολή νομότυπα ο Χίτλερ, για να οδηγήσει εκεί που οδήγησε. Η απλή αναλογική οδηγεί να υπάρχει κατάσταση πάγιων συνασπισμών που ουσιαστικά μηδενίζουν τον πολιτικό αντίλογο. Από το 1917 έως το 1992, στην Ολλανδία κυβερνούσε ο ίδιος κυβερνητικός συνασπισμός. Δεν υπήρχε αντιπολίτευση για σχεδόν 65 χρόνια. Η απλή αναλογική, που ήταν το κυρίαρχο σύστημα στη μεταπολεμική Ιταλία, οδήγησε στη τεράστια ιταλική ύφεση και την αδυναμία σχηματισμού κυβερνήσεων και στο φαινόμενο της κυβέρνησης του Τζιβάνι Σπαντολίνι, του 3%».

Αναφερόμενος στο παρόν, ο υπουργός Επικρατείας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μέμφεται το πλειοψηφικό σύστημα, αν και η ίδια το έχει αξιοποιήσει δύο φορές για να βρεθεί στην εξουσία. Κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί «για πρώτη φορά, είχαμε κυβερνητικό συνασπισμό με λιγότερο από 40% και δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση, να έχει κάτω από 40% αθροιστικά, εκτός από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ήταν μια κυνική κίβδηλη συναίνεση».

Οι αναφορές του κ. Γεραπετρίτη προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο. «Όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης, μέσα στον επιχειρηματολογικό του οίστρο, δεν τιμούν ούτε την αίθουσα, ούτε το Σώμα, ούτε τον ίδιο, ούτε την παράταξή του, ούτε την κυβέρνησή του», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο υπουργός Επικρατείας «δεν δίστασε, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τα πλειοψηφικά συστήματα ή τα συστήματα ενισχυμένης αναλογικής, να αποδώσει στην απλή αναλογική την ευθύνη για το γεγονός ότι υπήρξε διορισμός του Αδόλφου Χίτλερ το 1933, καγκελαρίου της Γερμανίας. Να αποδώσει δηλαδή την ευθύνη για την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία, στην απλή αναλογική» παρατήρησε ο Δ. Τζανακόπουλος και συνέχισε καλώντας τον κ. Γεραπετρίτη, να ανακαλέσει τη δήλωσή του:

«Θέλετε να πείτε ότι δεν έφταιγε η συνθήκη των Βερσαλλιών, ότι δεν έφταιγαν οι υπέρογκες αποζημιώσεις, δεν έφταιγαν οι ουρές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έφταιγε ο αντισημιτισμός, δεν έφταιγε η άνοδος του φασισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν έφταιγε ένα συνολικό πολιτικό και ιδεολογικό κλίμα για την άνοδο του Χίτλερ, αλλά έφταιγε η απλή αναλογική. Πρόκειται για ιστορική αθλιότητα, πολιτική, ιδεολογική την οποία σας καλώ να ανακαλέστε άμεσα».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό ότι «δεν δίστασε να αποδώσει και τον εμφύλιο πόλεμο στην απλή αναλογική», και αυτό είναι επίσης μια ακόμη «άθλια ιστορική ανακρίβεια, η οποία δεν ανήκει στη σφαίρα του ιστορικού αναθεωρητισμού αλλά στη σφαίρα μιας παραδοξολογικής ακροδεξιάς ρητορείας, την οποία δυστυχώς ο κ. Γεραπετρίτης υιοθετεί».

Όσο για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέσπισε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πρώτο οκτάμηνο της διακυβέρνησής του, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Είχαμε πολύ δουλειά, να αποκρούουμε το συνεχές σαμποτάζ, την υπονόμευση από εσάς και την παράταξή σας, την επιλογή σας να στηρίξετε τις ακραίες δυνάμεις που επέβαλαν στη χώρα τη χρηματοπιστωτική ασφυξία. Είχαμε πολύ δύσκολη δουλειά γιατί έπρεπε να αποκρούσουμε το επικίνδυνο σχέδιό σας σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Εγώ βεβαίως δεν ανέφερα ότι προκλήθηκαν όλα αυτά εξαιτίας της απλής αναλογικής» απάντησε ο υπουργός. «Εγώ σας έδωσα το οντολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο συνέβησαν αυτά και είναι γνωστό το τι έχει συμβεί ιστοριογραφικά», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και κατηγόρησε τον κ. Τζανακόπουλο ότι δεν εκφράζει την ελευθερία της έκφρασης.

«Σε αυτό το Κοινοβούλιο κύριε Τζανακόπουλε, ο καθένας είναι ελεύθερος να τοποθετείται! Και αυτό πρέπει επιτέλους να το καταλάβετε! Η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία του βουλευτή είναι συνταγματική επιταγή!», είπε ο υπουργός Επικρατείας και σχολίασε την αντίδραση, από τα βουλευτικά έδρανα του κ. Τζανακόπουλου: «Έτσι θα πάμε σε απλή αναλογική. Με τους αθλίους και τους μη αθλίους. Αυτή η παράταξη έβαλε πλάτη για να μην καταρρεύσει η χώρα εξαιτίας σας, όταν φέρατε το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, κύριε Τζανακόπουλε»!.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ