Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/08/2020 12:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ανοικτή απειλή Ερντογάν: Εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έλθει να μας αντιμετωπίσει

Εάν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το ανάλογο τίμημα, ας έλθει να μας αντιμετωπίσει, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί σε εκδήλωση μνήμης για τη μάχη του Μαντζικέρτ, το 1071 μ.Χ.

Κλιμακώνοντας τη ρητορική των απειλών, συνέχισε σημειώνοντας, σύμφωνα με την Daily Sabah: "Εάν δεν έχουν το θάρρος να το κάνουν, ας φύγουν από τον δρόμο μας".

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους πρόσθεσε μάλιστα: "Η Ελλάδα, η οποία είναι ανάξια ακόμη και της βυζαντινής κληρονομιάς, αρνείται να λάβει μαθήματα από την ιστορία και συμπεριφέρεται ως ψευτονταής στην Μεσόγειο".

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μαας, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κινήθηκε επίσης σε ρητορικούς τόνους απειλών προς την Ελλάδα υπονοώντας ακόμη και ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την Άγκυρα.

"Η Ελλάδα έγινε κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ. Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται επίθεση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση", είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ενώ προέτρεψε τη χώρα μας "να ξεχάσει τον τρόπο που την κακομαθαίνανε".

Επέμεινε στη ρητορική για το Καστελόριζο, λέγοντας πως ενώ απέχει μόλις 10 χλμ από την Τουρκία, η Ελλάδα ζητά 580 χλμ, ενώ αφήνει στη Τουρκία 2 χλμ χώρο. Από τον σχολιασμό του δεν έλειψαν και οι συμφωνίες Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο, καθώς διερωτήθηκε αν τα παραπάνω, για το Καστελόριζο, αναφέρονται στις εν λόγω συμφωνίες. "Το νησί Μεγίστη μπροστά από το Κας απέχει 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Με βάση ποιο νόμο η Ελλάδα διεκδικεί υφαλοκρηπίδα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων; Υπάρχει κάτι τέτοιο στις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο;", είπε.

"Είμαστε ανοιχτοί σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις", δήλωσε ο Τσαβούσογλου. "Όμως, όταν μια πλευρά ξεκινά να θέτει προϋποθέσεις, τότε υπάρχουν πολλά πράγματα που θα προτείνουμε και εμείς. Πριν από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση", πρόσθεσε.

Στη συνέχεια προχώρησε και στις απειλές: "Η συμβουλή μου προς την Ελλάδα είναι αυτή: Εγκαταλείψτε αυτήν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου. Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο με το να συμπληρώνετε ορισμένες χώρες. Χωρίς ασκήσεις, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εάν κάνετε λάθος βήμα, αυτή τη φορά δεν θα είναι ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο".

Πηγή: capital.gr