Αναφορά και σε "δημοκρατική έκρηξη" του
28/09/2019 21:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναφορά και σε "δημοκρατική έκρηξη" του '81 στη Διακήρυξη του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Το προσκλητήριο του νέου ΣΥΡΙΖΑ, το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης στον δρόμο για τη διεύρυνση του κόμματος, ενέκρινε η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν από λίγο.

Στο κείμενο της πολιτικής διακήρυξης αναφέρεται μεταξύ άλλων επί λέξει:

Όλες και Όλοι εμείς που εμπνεόμαστε από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς στο τόπο μας. Από τη δημιουργία του ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες κατά του μετεμφυλιακού κράτους, τον αγώνα του 114, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το μεταπολιτευτικό κύμα του εργατικού και φοιτητικού ριζοσπαστισμού και τη μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81.

Αλλά και όλες και όλοι εμείς οι νεότεροι που διαμορφώσαμε τη πολιτική μας συνείδηση στα κινήματα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, στη Γένοβα και το Κοινωνικό φόρουμ, στους αγώνες για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα των μνημονίων και στις κινητοποιήσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος ενάντια στη κλιματική αλλαγή.

Όλες και Όλοι εμείς που συναντηθήκαμε πρόσφατα στους εκλογικούς αγώνες της Προοδευτικής Συμμαχίας και του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε όλα τα πολύμορφα προοδευτικά κοινωνικά κινήματα.

Όλες και Όλοι εμείς, άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Διακηρύσσουμε τη πρόθεση μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας.

"Ξόρκια" σε πασοκοποίηση και αιχμές για Μπίστη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ήπιους τόνους μεν αλλά με "ξόρκια" εναντίον του ενδεχομένου πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του κόμματος, η οποία θα εγκρίνει την πολιτική διακήρυξη-κάλεσμα συμπόρευσης με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο δηκτικός όλων από τις μέχρι αυτή την ώρα τοποθετήσεις ήταν ο Πάνος Λάμπρου από τους "53", ο οποίος ανέφερε φωτογραφίζοντας τον Νίκο Μπίστη ότι "δεν είναι δυνατόν να περιμενουμε από ανθρώπους που διέσπασαν τα κόμματά τους να είναι καθοδηγητές μας". Φρόντισε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεται σε μεταγραφές όπως της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (από ΠΑΣΟΚ) και του Θανάση Παπαχριστόπουλου (από ΑΝΕΛ).

Φίλης: Δεν κερδίζεις εκλογές με τους 65άρηδες του ΠΑΣΟΚ

"Να αλλάξουμε το κοινό μας. Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις τις εκλογές, δεν την κερδίζεις τότε χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης", είπε ο Νίκος Φίλης ζητώντας να μην κυνηγάει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο τους... 65άρηδες του ΠΑΣΟΚ.

Σκουρλέτης: Όχι σε κατασκευή εσωτερικών εχθρών

Στην ανάγκη για έναν σε βάθος απολογισμό του κυβερνητικού έργου και της πορείας του κόμματος το προηγούμενο διάστημα αναφέρθηκε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει η "προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλημμάτων που δεν εχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας. (Π.χ. ποιοι είναι με τη διεύρυνση, ποιοι δεν ειναι; Όλοι είναι, αλλά σε ποια βάση;)" Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε πως: "Η διαμορφωση του προγράμματός μας θα κρίνει αν τελικά θα συγκροτήσουμε έναμ αριστερό-προοδευτικό πόλο προγραμματικά ανταγωνιστικό προς τη ΝΔ και τον νεοφιλευθερισμό ή αν θα βολευτούμε σε μια νέα εκδοχή μιας παλαιάς κοπής συναινετικού δικομματισμού".

Από πλευράς του ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος για την κατάρτιση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να αξιοποιηθεί η εμπειρία από τα περιφερειακά συνέδρια που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, καθώς και η επαφή με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

Πηγή:capital.gr