Αναβολή της Προανακριτικής - Αρνήθηκαν να εξέλθουν Π. Πολάκης, Δ. Τζανακόπουλος
07/11/2019 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναβολή της Προανακριτικής - Αρνήθηκαν να εξέλθουν Π. Πολάκης, Δ. Τζανακόπουλος

Την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο αποφάσισε ο πρόεδρός της, Ιωάννης Μπούγας, μετά την άρνηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου να εξέλθουν από την αίθουσα.

"Παρακαλούνται οι κ.κ. Π. Πολάκης και Δ. Τζανακόπουλος να εξέλθουν από την αίθουσα προκειμένου να ξεκινήσει τη συνεδρίαση η Προανακριτική Επιτροπή, με τη νόμιμη σύνθεσή της", είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπούγας.

Όμως οι πρώην υπουργοί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί από μέλη της Προανακριτικής, επειδή θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, αρνήθηκαν να βγουν από την αίθουσα.

Έτσι, λίγα λεπτά αφότου είχε κλείσει η πόρτα για τη συνεδρίαση, ξαναάνοιξε και βγήκαν όλα τα μέλη της Προανακριτικής, εκτός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρέμεναν ακόμα και τότε μέσα στην αίθουσα, από την οποία βγήκαν τελευταίοι.

Τζανακόπουλος: Στόχος τους να μην εξεταστεί ο Φρουζής

"Η αναβολή της σημερινής συνεδρίασης είναι αποκλειστική ευθύνη της ΝΔ και του προέδρου της επιτροπής κ. Μπούγα", δήλωσε πριν από λίγο για την εξέλιξη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Τζανακόπουλος.

"Ο πρόεδρος της επιτροπής, επιικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση, αρνήθηκε να κηρύξει την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική, με ένα και μοναδικό στόχο: να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης NOVARTIS, ο κ. Φρουζής", είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σπ. Λάππας: Συνεχίστηκε η αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία

"Συνεχίστηκε και σήμερα η ανυπόστατη, αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είπε και ο πρόεδρός μας. Είμαστε επτά παρόντες βουλευτές για να εξετάσουμε τον μάρτυρα.

Σήμερα η επιτροπή είχε κανονική και νόμιμη και συνταγματική σύνθεση", δήλωσε επί όσων έγιναν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Ε. Λιακούλη (ΚΙΝΑΛ): Ο ΣΥΡΙΖΑ πυρπόλησε τη διαδικασία της επιτροπής, παράνομα και καταχρηστικά

"Παράνομα και καταχρηστικά, έξω από κάθε θεσμική διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά πυρπόλησε τη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής", δήλωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Ευαγγελία Λιακούλη.

"Με μεγάλη μας λύπη είδαμε ότι χωρίς καμία αιδώ, ανερυθρίαστα, για άλλη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που έκανε και τις προηγούμενες φορές. Αρνήθηκε όμως να εξετάσει τον μάρτυρα Φρουζή η επιτροπή. Αυτό ήθελε να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ, εξωθεσμικά όμως και ενάντια στη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Απορούμε πραγματικά, δεν υπάρχει όριο;", δήλωσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Θ. Πλεύρης (ΝΔ): Φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι δεν θέλουν να καταθέσει ο κ. Φρουζής

Ο ΣΥΡΙΖΑ, επί 4,5 χρόνια δεν τόλμησε να καλέσει τον κ. Φρουζή. Σήμερα, και μετά από τρίτη συνεδρίαση, δεν μπορούμε να εξετάσουμε τον κ. Φρουζή, λόγω της αντιδεοντολογικής και αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα, ποιοι δεν θέλουν να καταθέσει ο κ. Φρουζής", δήλωσε νωρίτερα, σήμερα, ο βουλευτής της ΝΔ, μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, Θανάσης Πλεύρης.

"Εμείς καλούμε τον κ. Φρουζή ως μάρτυρα 4,5 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με μια εξεταστική για το φάρμακο, δεν τον κάλεσε. Καλέσαμε τον κ. Φρουζή να τον εξετάσουμε, αλλά η επιτροπή για να τον εξετάσει πρέπει να έχει νόμιμη σύνθεση. Νόμιμη σύνθεση με δύο μέλη που έχουν εξαιρεθεί με απόφαση της επιτροπής, η οποία είναι ισχυρή, δεν μπορεί να υπάρξει", είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: "Στο βαθμό που με αφορά, το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε σήμερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου, εάν η επιτροπή κρίνει ότι υπάρχει λόγος εξαίρεσής μου, θα πειθαρχήσω απόλυτα στην απόφαση και δεν θα λειτουργήσω με αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, να μένω εντός της επιτροπής, σώνει και καλά, ενώ θα έχω εξαιρεθεί. Αυτό όμως θα το κρίνει η επιτροπή, η οποία πρέπει να συνεδριάσει με νόμιμη σύνθεση".

Θεαματική είσοδος - κονβόι

Νωρίτερα, με τον Π. Πολάκη να προπορεύεται, τον Δ. Τζανακόπουλο ακριβώς πίσω του να ακολουθεί και τους υπόλοιπους πέντε βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακολουθούν ο ένας πίσω από τον άλλο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μία συντεταγμένη και θεαματική είσοδο, κατεβαίνοντας από τη σκάλα του δεύτερου ορόφου στον πρώτο όροφο της Βουλής.

Μάλιστα, και ενώ ο διάδρομος ήταν κατακλυσμένος από δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Άννα Βαγενά, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Κατερίνα Παπανάτσιου, υπήρξε η εξής αναπάντεχη σκηνή: η πομπή, με μπροστάρη τον Π. Πολάκη και πολύ σοβαρό ύφος, κινήθηκε προς τη τη λάθος αίθουσα, άνοιξε την πόρτα και μετά, όλοι μαζί ως κονβόι, κινήθηκαν και μπήκαν στη σωστή.

Αίτημα εξαίρεσης από Δ. Παπαγγελόπουλο

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο φερόμενος ως ύποπτος για σκευωρία Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης από μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για τους βουλευτές της ΝΔ Θάνο Πλεύρη και Κωνσταντίνο Κυρανάκη, καθώς και για τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής θα καθοριστεί από τον κ. Μπούγα πιθανόν για την επόμενη Τρίτη. Στην ατζέντα της θα είναι η εξέταση των αιτημάτων εξαίρεσης από τον Δ. Παπαγγελόπουλο και η ψηφοφορία επ' αυτών, έτσι ώστε η επιτροπή να εισέλθει στο κυρίως έργο της, που είναι η εξέταση μαρτύρων, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Φρουζή της Novartis.

Πηγή: capital.gr