Αλλάζει ο "τίτλος" του Μαργαρίτη Σχοινά;
13/09/2019 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλλάζει ο "τίτλος" του Μαργαρίτη Σχοινά;

Στις Βρυξέλλες εντείνεται η συζήτηση για το χαρτοφυλάκιο του Μαργαρίτη Σχοινά που, σύμφωνα με την αρχική διατύπωση, φέρει τον τίτλο "Προστατεύοντας τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής" και εστιάζει κυρίως σε θέματα μετανάστευσης. Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι ο Μαργαρίτης Σχοινάς "είναι επαγγελματίας της επικοινωνίας και για τεσσεράμισι χρόνια ήταν Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι ο 57χρονος (Σχοινάς) αποσιωπά τη διαμφισβητούμενη διατύπωση στο προφίλ του στο Twitter. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι πρέπει να περάσει στις αρχές Οκτωβρίου από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο επίσημος τίτλος θα αλλάξει πριν ακόμη η φον ντερ Λάιεν προσκληθεί στο Στρασβούργο, την Πέμπτη, προκειμένου να εξηγήσει τα κίνητρά της στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων".

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει επίσης ότι ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του, στήριξε τον Σχοινά λέγοντας: "Τον Μαργαρίτη τον γνωρίζω καλά, αυτός ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες που εκπροσωπεί". Μάλιστα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η διαμφισβητούμενη διατύπωση στο χαρτοφυλάκιο του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν "θα πρέπει να τροποποιηθεί".

"Αντι-Γιούνκερ" η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt κάνει τη σύγκριση ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν και τη διάδοχό του: "Αν μη τι άλλο η φον ντερ Λάϊεν έχει δύο κοινά σημεία με τον προκάτοχό της Ζαν Κλωντ Γιούνκερ: Και οι δύο είναι χριστιανοδημοκράτες. Και οι δύο έχουν την ισχυρή πεποίθηση ότι είναι απαραίτητη η σύμφυση και ανάπτυξη της ΕΕ, προκειμένου να επιβιώσει στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων. Αλλά από κει και πέρα, οι αντιθέσεις ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και στη διάδοχό του δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες. Ο Γιούνκερ, καθολικός από το Λουξεμβούργο, είναι γλεντζές και αυτό του δημιουργεί κάποια προβλήματα στη δημοσιότητα. Μανιώδης καπνιστής, υπέφερε καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του από τη φήμη ότι κάθε τόσο πίνει και κανένα ποτηράκι παραπάνω. Αντιθέτως η φον ντερ Λάιεν, προτεστάντισσα από το Ανόβερο, λέγεται ότι διάγει ασκητικό βίο μέχρι αυταπάρνησης. "Πίνει μόνο νερό χωρίς ανθρακικό και το βράδυ τρώει μόνο σαλάτες', χλευάζει ένας κομματικός φίλος".

Πηγή: Deutsche Welle