Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
23/01/2020 11:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ακάρ: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών

Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζητά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ όπως μεταδίδει η Daily Sabah.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως η Ελλάδα διατηρεί στρατεύματα σε 16 νησιά και πως θα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. Επίσης τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις σχέσεις γειτονίας. "Αναμένουμε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες και να ενεργήσει σύμφωνα με τις σχέσεις καλής γειτονίας", δήλωσε ο Ακάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην τουρκική αμυντική εταιρεία Roteksan.

Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη, ο Ακάρ δήλωσε ότι η συμφωνία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για σχεδόν μια δεκαετία και πως δεν είναι καινούργια. Δεν παρέλειψε να επικρίνει και την Ελλάδα επειδή, όπως είπε, θέλει να έχει τον τελικό λόγο σε όλα στην περιοχή. "Η Ελλάδα θέλει όλα να συμβαίνουν όπως η ίδια επιθυμεί αλλά υπάρχουν κανόνες, κανονισμοί και διεθνές δίκαιο. Δεν θα γίνουν όλα όπως θέλετε", δήλωσε ο Ακάρ. Στο ζήτημα της Λιβύης είπε επίσης πως οι Τούρκοι σύμβουλοι και στρατιωτικοί θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη Λιβύη.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Κύπρου λέγοντας πως είναι μια σημαντική υπόθεση για την Τουρκία η οποία θα συχεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. "Κάναμε ό, τι ήταν απαραίτητο (στην Κύπρο) μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", είπε, προσθέτοντας ότι κανένα σχέδιο στην Ανατολική Μεσόγειο ή την Κύπρο δεν θα είναι βιώσιμο εάν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία, ο Ακάρ είπε ότι το καθεστώς Άσαντ εξακολουθεί να επιτίθεται σε κατοικημένες περιοχές, νοσοκομεία και σχολεία κατά παράβαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της σταθερότητας, της ειρήνης, της προστασίας των δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης στην περιοχή και πως είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα.

Πηγή:capital.gr