Αγκαλίτσες Δένδια-Τσαβούσογλου πριν το ανεπίσημο δείπνο κάτω από την Ακρόπολη (video)
30/05/2021 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αγκαλίτσες Δένδια-Τσαβούσογλου πριν το ανεπίσημο δείπνο κάτω από την Ακρόπολη (video)

«Στενές» ελληνοτουρκικές επαφές (και χωρίς μάσκες)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέθεσε ανεπίσημο δείπνο στον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη, ενόψει της αυριανής επίσημης συνάντησής τους. Θερμός ήταν ο χαιρετισμός των δύο ΥΠΕΞ με αγκαλιά…

Στο δείπνο παρακάθισαν επίσης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Οι Δένδιας και Τσαβούσογλου θα συναντηθούν αύριο στο υπουργείο Εξωτερικών στις 11:00. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ οι δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να γίνουν γύρω στις 13:15.

Νωρίτερα ο Τούρκος πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στη Θράκη και δεν απέφυγε τις προκλητικές αναφορές, στις οποίες απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννουπως «η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη».

Την ίδια στιγμή οι εναέριες τουρκικές παραβιάσεις ήταν ασταμάτητες: Καταγράφηκαν 4 κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 και 6 ελικόπτερα εξαιτίας των οποίων σήμανε συναγερμός στην Πολεμική μας Αεροπορία, η οποία απογείωσε μαχητικά για την αναχαίτισή τους. Σε Ρόδο, Κω, Χίο, Λήμνο και Λέσβο προκάλεσαν κυρίως οι Τούρκοι, με αφορμή την άσκηση «Θαλασσόλυκος» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε ακόμα:

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη, οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης

«Κάθε Τούρκος αξιωματούχος που επισκέπτεται τη Θράκη, οφείλει να σέβεται τη Συνθήκη της Λωζάννης η οποία αναφέρεται σαφώς σε μουσουλμανική μειονότητα στην περιοχή και να μην προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Αν μη τι άλλο», υπογραμμίζει, «οφείλει να θυμάται τη θέση που διατύπωσε σαφώς ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, ότι: “Στη Δυτική Θράκη υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα τουρκικής, πομακικής και ρομά προέλευσης”». Τονίζει ότι «από εκεί και πέρα οι αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Θράκη αφορούν υποχρεώσεις του Ελληνικού κράτους έναντι Ελλήνων πολιτών και όχι τον ελληνοτουρκικό διάλογο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι αναμένει ενημέρωση από την κυβέρνηση «αναφορικά με τις καταγγελίες για αποκλεισμό Ελλήνων δημοσιογράφων και ποιος ευθύνεται για αυτό».

Πηγή: newsbreak.gr