"Ναυάγησε" το ντιμπέιτ
24/06/2019 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Ναυάγησε" το ντιμπέιτ

Ναυαγεί και επισήμως το ήδη ναρκοθετημένο - από την περασμένη εβδομάδα - debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Στην διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων για την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της 30ής Ιουνίου δυναμίτισε ήδη από την Παρασκευή τη δυνατότητα πραγματοποίησης της τηλεμαχίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση το debate να διεξαχθεί την 1η Ιουλίου, πρόταση με την οποία συμφώνησε η ΝΔ, ωστόσο διαφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ για το ντιμπέιτ

"Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε.

Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών", τονίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

ΚΙΝΑΛ: Ο Τσίπρας ουδέποτε ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.


"Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση του ομόφωνα προγραμματισμένου debate για την Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικό", σημείωσε, σε δήλωσή του, ο Μανώλης Όθωνας, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνάντηση για το ντιμπέιτ εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής. "Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς", πρόσθεσε.

Κ. Ζούλας: Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευθύνη στην Κουμουνδούρου για το ναυάγιο της τηλεμαχίας απέδωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Ζούλας, που έδωσε το "παρών" στη συνεδρίαση της διακομματικής.

"Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή", τόνισε, σε δήλωσή του.

"Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις", σημείωσε ο κ. Ζούλας.

Ε. Αχτσιόγλου: Να γίνει την 1η Ιουλίου

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ δια της εκπροσώπου Τύπου του, Έφης Αχτσιόγλου στην διεξαγωγή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών, την 1η Ιουλίου.

"Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός.

Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate.

Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου".

ΚΚΕ: Δείξαμε διάθεση συνεννόησης για να πραγματοποιηθεί

"Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι' αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ", αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Προσθέτει δε ότι "όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι' αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες".

"Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο" καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Ένωση Κεντρώων: Εκφράζει τη λύπη της για το "ναυάγιο"

Τη λύπη της για το "ναυάγιο", όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

"Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη λύπη της για το "ναυάγιο" του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου", τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: capital.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ