Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/02/2020 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Εμφύλιος" στον ΣΥΡΙΖΑ με σκληρό εσωκομματικό μπρα ντε φερ

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται τα εσωκομματικά στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της τελικής ευθείας των αποφάσεων προς το Συνέδριο "διεύρυνσης" της Άνοιξης.

Οι εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα, των οποίων οι επιφυλάξεις για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο εντείνονται "προκαλούνται" εσωκομματικά από τους "προεδρικούς" για σειρά θεμάτων που διχάζουν το κόμμα.

Η νέα ονομασία

Το μεγάλο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα θα γίνει με το "πρόσχημα" της νέας ονομασίας του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανοίξει ήδη τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου.

Οι "53" έχουν από καιρό διαμηνύσει σε όλα τα κομματικά Όργανα ότι αρνούνται να αλλάξει όνομα το κόμμα ενώ οι προεδρικοί, τάσσονται υπέρ της πολιτικής ανάγκης για νέο όνομα που θα σηματοδοτήσει την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και το πέρασμά του στη νέα εποχή.

Αυτή η "νέα εποχή" , η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη σοσιαλδημοκρατία, αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, με το πάτωμα της Κουμουνδούρου να μυρίζει "βενζίνη". Ένα σπίρτο αρκεί για να μπουρλοτιάσει το κλίμα στο κόμμα, όπερ αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του προσεχούς σαββατοκύριακου.

Εκεί όπου θα αποφασιστεί ποια ερωτήματα θα περιλαμβάνονται στο "εσωτερικό δημοψήφισμα" που έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει το κόμμα τον Απρίλιο με αιχμή , τη νέα ονομασία.

Αναφανδόν κατά της συμπερίληψής ερωτήματος για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ στο επικείμενο δημοψήφισμα είναι οι "53" και "κομματικοί", επιμόνως "υπέρ" είναι οι προεδρικοί του κόμματος αλλά και οι "σύμμαχοι".

Πρώτος εξάλλου έδωσε την "πάσα" στον Αλέξη Τσίπρα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ ( συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον) και διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΔΗΜΑΡ ( δηλαδή ο κ. Θεοχαρόπουλος), προσφάτως απεφάνθη μέσω απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της, ότι θα πρέπει να τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα το ζήτημα του νέου ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιφυλάξεις

Στην ηγεσία της Κουμουνδούρου πάντως, παραμένουν οι επιφυλάξεις για το εάν θα πρέπει ή όχι, να αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος για το όνομά του.

Κομματικές πηγές, ούτε αποκλείουν αλλά ούτε "ενθαρρύνουν" την υιοθέτηση του σεναρίου ενώ στενός συνομιλητής του κ. Τσίπρα ο οποίος παρακολουθεί στενά τα κομματικά δρώμενα, διατύπωνε στο "Κ" την εκτίμηση, πως τελικά το όνομα, δεν πρόκειται να τεθεί στα ερωτήματα του Δημοψηφίσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, έχει πάρει τις αποφάσεις του για τη "μεγάλη εικόνα": Το κόμμα θα διευρυνθεί προς το Κέντρο παρά τις εξ αριστερών του αντιδράσεις με στόχο να διατηρήσει και να διευρύνει τα ποσοστά του απευθυνόμενο και στους μετριοπαθείς κεντρώους "προοδευτικούς" πολίτες.

Κεντροδεξιά

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται εξάλλου και η "κεντροδεξιά" τάση που θα ενσωματωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου, αποτελούμενη από πρώην ΑΝΕΛίτες βουλευτές, όπως ο Βασίλης Κόκκαλης αλλά και λοιπά κεντροδεξιά πρώην καραμανλικά στελέχη που έχουν λάβει οριστικό διαζύγιο από την Ν.Δ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον υπό κατασκευή νέο ΣΥΡΙΖΑ , τα εσωκομματικά μέτωπα που "μαίνονται" εδώ και μήνες, είναι σαν τη λερναία ύδρα: Πολλαπλασιάζονται ραγδαία πότε για λόγους ουσίας και συχνά για προσχηματικούς.

Πηγή:capital.gr