Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
29/06/2020 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Αντάρα" σε ΣΥΡΙΖΑ (και) για το "βρώμικο '89"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται αναμφισβήτητα σε κρίσιμο πολιτικό "σταυροδρόμι".

Αμυνόμενος εντός και εκτός κόμματος για όσα δυσώδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας και "καίνε" προσωπικές επιλογές και στενούς συνεργάτες του ( όπως το "πρόσωπο" των ημερών, Νίκο Παππά), επιχειρεί να υπερβεί την "αντάρα" στο κόμμα του με ένα "μείγμα" κινήσεων , "ισορροπίας τρόμου":

Θα αποσύρει τον Νίκο Παππά σε δεύτερο χρόνο μέσω ενός "ανασχηματισμού" των τομεαρχών αλλά ταυτόχρονα θέλει να αποφύγει άμεση "καρατόμησή" του για να μην σηματοδοτήσει η κίνηση μια "ομολογία ενοχής".

Προσπαθεί να βαδίσει τον δρόμο μιας "αυτοκάθαρσης" απ τη μία πλευρά αλλά με μια ρητορική ελαφρότητα και αμηχανία, όπως διαφάνηκε και από το κλίμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Σαββάτου.

Αντιδράσεις για το "βρώμικο ΄89"

Δηλώνει πως δεν θα ακολουθήσει την οδό του πολιτικού κατήφορου και της τοξικότητας, χρεώνοντάς τη στην Ν.Δ και τον πρωθυπουργό προσωπικά, αλλά ανασύρει από το "χρονοντούλαπο" ιστορίες παλιές και κακοφορμισμένες στη συλλογική πολιτική μνήμη, όπως τα περί " ριμέικ του βρώμικου ΄89".

Ρητορική που αντί να βάλει ένα πρόχειρο έστω τραυμαπλάστ στις πληγές που έχουν ανοίξει στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ από τις αποκαλύψεις, άνοιξε και νέα εσωτερικά "μέτωπα".

Ο Νίκος Φίλης , για παράδειγμα, κόντραρε τον κ. Τσίπρα ευθέως: Ποιο βρώμικο 89; Τι σχέση έχει αυτό που ζούμε τώρα με την περίοδο εκείνη και πότε αποφασίστηκε ότι είναι "βρώμικο"; ( Αυτά, σε ελεύθερη αλλά πιστή απόδοση της παρέμβασής του στην ΚΕΑ).

Οι αναφορές Τσίπρα περί "βρώμικου '89" προκαλούν άλλου είδους ταραχή στα σπλάχνα του κόμματος: "Αναθεωρήσαμε τη στάση μας το ΄89 και με ποιο τρόπο έγινε τούτο; Με μια απλή ομιλία του προέδρου στην ΚΕΑ; ", διερωτήθηκε μιλώντας στο Capital.gr κορυφαίο κομματικό στέλεχος.

Στάση αναμονής και μήνυμα σε Μητσοτάκη για τα Εθνικά

Στο δια ταύτα, ο κ. Τσίπρας είναι εμφανές ότι τηρεί στάση αναμονής για το πού θα καθίσει η μπίλια στην πολιτική "ρουλέτα": Θα υπερισχύσει η ατζέντα Μητσοτάκη ή οι θιασώτες του "σκληρού ροκ" απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή και τη Νοβάρτις;

Θα επιβεβαιωθούν οι συνεχείς διαψεύσεις του πρωθυπουργού και του Μαξίμου ότι δεν προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες κάλπες ή θα έχουμε "εκλογικό αιφνιδιασμό" το Φθινόπωρο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε επ αυτού, να θεωρεί πιθανά όλα τα ενδεχόμενα: Απαντήσεις για τις εκλογές, θα έχουμε στα τέλη του Αυγούστου, είπε.

Στο μεσοδιάστημα, σε "επιφυλακή" βρίσκονται στην Κουμουνδούρου για τυχόν νέες ταπεινωτικές αποκαλύψεις από νέα ηχητικά Μιωνή ( και όχι μόνο).

Παραλλήλως ωστόσο ο κ. Τσίπρας εκπέμπει προς Μαξίμου και "μήνυμα" για την αντιμετώπιση της Άγκυρας που κλιμακώνει τις πιέσεις της: Ναι σε συνεννόηση, όχι σε λευκή επιταγή.

"Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια με κάποιο νησί όπως οι Οθωνοί ή με κάποιο μικρότερο νησί, όπως σωστά οδηγηθήκαμε σε συμφωνία για την ΑΟΖ, κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία αυτή να είναι όπως – όπως και ό,τι να’ ναι. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχοντας μια σαφή ατζέντα διαλόγου και συνεργασίας, μια πολυδιάστατη εθνική στρατηγική. Αλλά χρειάζεται επειγόντως να έχουμε στρατηγική", είπε επακριβώς "κλείνοντας" τη συνεδρίαση της ΚΕΑ το Σάββατο.

Για το τέλος άφησε την "πρό(σ) κληση" στον Πρωθυπουργό για χάραξη εθνικής στρατηγικής

"Αν η έλλειψη εθνικής στρατηγικής οδηγήσει σε αδιέξοδα, η ευθύνη δεν θα είναι δική μας. Η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση. Και τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε".

Πηγή: capital.gr