Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/07/2020 14:26
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Άδειασμα" Κουβέλη στα περί "βρώμικου '89"- Επίθεση στην Κυβέρνηση για την Δικαιοσύνη

Συνέντευξη Τύπου εφ όλης της καυτής πολιτικής ύλης για τις εξελίξεις γύρω από την προανακριτική για την Novartis και την Δικαιοσύνη παραχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμονή της συζήτησης στην Ολομέλεια για το πόρισμα της Προανακριτικής και στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων για το Μάτι.

Η συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραχωρήθηκε δια των: Δώρας Αυγέρη ( Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, μέλος Προανακριτικής Επιτροπής), Φώτη Κουβέλη ( Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, υπεύθυνος για την Δικαιοσύνη ), Σπύρου Λάππα ( Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητή στην Προανακριτική ) και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Άπαντες οι παριστάμενοι εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση στην Κυβέρνηση για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη με αιχμή την υπόθεση Novartis και "οργανωμένο" σχέδιο σπίλωσης του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματος ότι επιχειρείται "αποπροσανατολισμός" της κοινής γνώμης από τα μείζονα ζητήματα ( οικονομία και Εργασία).

Κουβέλης: Δε συμμερίζομαι ταύτιση Novartis με το 1989

Οξύς προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος διατύπωσε την εκτίμηση ότι επιλέγει να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός γιατί αυτός είναι ο βασικός αντίπαλός της και αφετέρου για να αντιπερισπασμό από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Κοινωνία των Πολιτών.

Ο κ. Κουβέλης πάντως πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της αναγωγής των γεγονότων του 1989 με τις σημερινές εξελίξεις στην προανακριτική και την υπόθεση Novartis:

""Δεν υπάρχουν αναλογίες μεταξύ εκείνης της υπόθεσης και της παρούσας. Το χαρακτηριστικό εκείνων των ζητημάτων είχε άλλη αφετηρία, αναφερόταν σε ζητήματα που είχαν σχέση με την υπόθεση της διαχείρισης συγκεκριμένων χρηματικών ποσών και ενεργειών εκ μέρους του Κοσκωτά.

Εκείνο το οποίο πρέπει να σημειώσω είναι ότι τότε η Αριστερά ήταν στην κυβέρνηση, μετείχε στην κυβέρνηση, εγώ μάλιστα είχα την τιμή να είμαι και υπουργός Δικαιοσύνης. Πρέπει να σας πω ότι δεν υπήρξε καμία μα καμία παρέμβαση από την πλευρά της τότε κυβέρνησης και ειδικά από την πλευρά του υπουργείο Δικαιοσύνης. Να θυμίσω, είναι ζωντανή ακόμη η φωνή, όταν λέγαμε "ό,τι θα πει η Δικαιοσύνη". Είναι άλλης τάξης ζήτημα αν η υπόθεση πέρασε ή δεν πέρασε από τις αίθουσες του Αρείου Πάγου όπου συνεδρίαζε και το Ειδικό Δικαστήριο. Εκείνο το οποίο όμως θέλω να επισημάνω ότι δεν υπήρξε επίθεση από την πλευρά της τότε κυβέρνησης εναντίον της Δικαιοσύνης. Και το δεύτερο: η Αριστερά τι είχε πει τότε, "να κριθεί από την Δικαιοσύνη", δηλαδή η πολιτική της διεκδίκηση ήταν στο επίπεδο των αρχών. Γι’ αυτό και δεν συμμερίζομαι την ταύτιση της σημερινής υπόθεσης, Novartis γενικότερα, με εκείνη του 1989".

Με την τοποθέτησή του, ο Φώτης Κουβέλης πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πρόσφατα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης είχε εγκαλέσει την Κυβέρνηση για απόπειρα ενός "ριμέικ του βρώμικου 89".

Ερωτηθείς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει εκλογές αφού περιγράφει με τόσο ζοφερά χρώματα την διακυβέρνηση της Ν.Δ απάντησε σιβυλλικά: "όταν θ αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει εκλογές μάλλον θα τον έχει προλάβει η ίδια η κυβέρνηση".


Για το ίδιο ζήτημα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ανέφερε πως είναι : "Ανέξοδο αίτημα το να ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση εκλογές. Το θέμα είναι να παλέψεις για ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Να αντιδράσει όλο το πολιτικό σύστημα στα "βαλιτσάκια"

Από πλευράς του, ο Σπύρος Λάππας, κάλεσε το "σύνολο του πολιτικού κόσμου να αντιδράσει σε πρακτικές με βαλίτσες και βαλιτσάκια", γιατί πίσω από αυτές τις πρακτικές ελλοχεύει ο κίνδυνος ακροδεξιών αντιλήψεων.

"Δεν θα δείτε ποτέ από εμάς να κραδαίνουμε κασέτες γιατί αυτές είναι κατάλυση της ενημέρωσης και της Δικαιοσύνης", διαβεβαίωσε ο κ. Λάππας.

Θεσμική εκτροπή

Η Δώρα Αυγέρη από πλευράς της δήλωσε ότι η "χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής. Απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια σκανδάλων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται ως θεσμικό ανάχωμα" ενώ πρόσθεσε πως: "Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να πέσει κάτω. Κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης θα παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης".

Η συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είχε θέμα: Η δημοκρατία - δικαιοσύνη σε πολιορκία" και τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του ρ/σ "στοκόκκινο", Νίκος Ξυδάκης.

Πηγή: capital.gr