Χατζηδάκης: Το ταμείο της ΔΕΗ ήταν μείον
07/09/2019 14:24
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χατζηδάκης: Το ταμείο της ΔΕΗ ήταν μείον

Στα άμεσα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ΔΕΗ αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Open" έκανε λόγο για τους κάβους που έχει να περάσει η εταιρεία: "Ο ένας κάβος είναι η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young- που είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση με βάση τη νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς. Η προηγούμενη έκθεση ήταν αρνητική και είπε ότι υπάρχει θέμα βιωσιμότητος στους επόμενους μήνες. Αν, χτύπα ξύλο, και αυτή η έκθεση στις 24 Σεπτεμβρίου βγει και αυτή αρνητική, ο ορκωτός θα ζητήσει βίαια μέτρα τα οποία θα ξεκινάνε από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής [της επιχείρησης] στο χρηματιστήριο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επανέλαβε την δεινή οικονομική θέση της ΔΕΗ, η οποία ήταν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι αρχικά νόμιζε: "Το ταμείον ήταν μείον 900-950 εκατ. ευρώ. Κάπου εκεί. Εγώ είχα πει αμέσως μετά τις εκλογές για 750 εκατ. αλλά τελικώς το πρόβλημα, καθώς περνούσαν οι μέρες μεγάλωνε. Τα χρήματα αυτά έπρεπε να βρεθούν".

Εξαντλήσαμε τα περιθώρια

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις στις χρεώσεις της ΔΕΗ: "Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις. Όσο περισσότερο μπορούσαμε. Ήμασταν, αν θέλετε, τυχεροί διότι υπήρχαν δύο μαξιλάρια. Το ένα μας το έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είμαι σαφής, ήταν ο ΦΠΑ στην ενέργεια που είχε μειωθεί από 13% στο 6%. Και το δεύτερο ήταν το μαξιλάρι που υπάρχει στο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή στο λογαριασμό που πληρώνουμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) 180 εκατ. ευρώ. Και αυτά μας έδωσαν τη δυνατότητα να εξισορροπήσουμε τις μειώσεις με τις αυξήσεις. Δηλαδή, η ΔΕΗ βάζει παραπάνω λεφτά στο ταμείο της, αλλά ο καταναλωτής δεν το καταλαβαίνει. Για να είμαι πλήρως σαφής. Είναι 2,5 ευρώ το μήνα η επιβάρυνση του καταναλωτή. Ακριβώς διότι τελικά το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο από αυτό το οποίο φανταζόμασταν".

Ο υπουργός επανέλαβε ότι θα καταργηθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με ορίζοντα τα τέλη Σεπτεμβρίου ή τις αρχές Οκτωβρίου. "Πιστεύω ότι τώρα βάζουμε τις βάσεις και είναι μια πολιτική για την οποία καλούνται να βάλουν πλάτη όλοι. Δηλαδή- μέχρι τώρα μιλήσαμε για τους καταναλωτές- αλλά εμείς θα καταργήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Τώρα, τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Θα πει τώρα ο κόσμος, τι είναι αυτές οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ; Είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος που αναγκάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να χάνει προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων, των ανταγωνιστών της 600 εκατ. ευρώ", συμπλήρωσε.

Επίσης ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ- θα πρέπει να χάσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τα προνομιακά τιμολόγια που πληρώνουν διότι έχουν εκπτώσεις εδώ και πολλά χρόνια μέχρι 75%. "θα κατέβουν στο 30% όπως συμβαίνει και με τους συναδέλφους τους στις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού", ανέφερε.

Πηγή:capital.gr