«Χάθηκε» τζίρος 2,5 δισ. από την αγορά στα χρόνια της κρίσης
03/01/2017 11:29
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Χάθηκε» τζίρος 2,5 δισ. από την αγορά στα χρόνια της κρίσης

Πτώση τουλάχιστον 2,5% σημείωσε ο τζίρος της αγοράς για τον μήνα Δεκέμβριο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί κάτω από τα 4 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την πρώτη αποτίμηση του κύκλου εργασιών που έκανε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικότητας Εμπορίου, το οποίο παράλληλα εκτιμά ότι από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η αγορά έχασε συνολικά 2,43 δισ. ευρώ ή 38%.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τα ευρήματα του ΙΝΕΜΥ αποδίδει τη συρρίκνωση των πωλήσεων: ?Οι υπολογισμοί για συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του μηνός Δεκεμβρίου 2016 κατά τουλάχιστον 2,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2015, επιβεβαιώθηκαν, αφού η γνωστή αλληλουχία γεγονότων της 2ης αξιολόγησης αφενός και κυρίως η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω υψηλότερων φόρων αφετέρου, επέδρασαν αρνητικά στην εγχώρια κατανάλωση». Ο ίδιος κάνει λόγο για τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και αναφέρεται στα «λουκέτα» των επιχειρήσεων: «Η ελληνική αγορά «μαραζώνει» χρόνο με τον χρόνο, ενώ κάθε μνημονιακός χρόνος που φεύγει συνεχίζει να «σβήνει» από τον επιχειρηματικό χάρτη πολλές χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρώτη μάλιστα αποτίμηση της εμπορικής κίνησης της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου, για άλλη μια χρονιά, είναι απογοητευτικά αρνητική».

Στόχος

Η εκτίμηση του τζίρου για τον φετινό Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝ.ΕΜ.Υ. φαίνεται τελικά να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δισ. ευρώ, που ήταν ο φετινός στόχος, έναντι των 4,1 δισ. το 2015 και των 6,43 δισ. ευρώ τζίρου το 2009.

Η σωρευτική μείωση του τζίρου είναι 38% και οι απώλειες εξαετίας 2,43 δις ευρώ, ενώ σε ετήσια βάση η μείωση του Δεκεμβρίου του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, εκτιμάται σε περισσότερα από 100 εκ. ευρώ.

Η φετινή πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται εν πολλοίς στη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που έπρεπε να διευθετηθούν από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους, μέχρι το τέλος του έτους και κυρίως στη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τη προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, την όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ, όλα όσα δηλαδή, συνιστούν παράγοντες περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία.

Προγραμματισμός

Ο κ. Κορκίδης βλέπει επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά και τους επόμενους μήνες κι εξηγεί:

«Οι διαρκείς και απρόσμενες απαιτήσεις που εγείρουν σε τακτική βάση οι εκπρόσωποι των δανειστών μας, κρατώντας ανοικτή την 2η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, πέραν του εκνευρισμού που προκαλούν στην Αγορά, συντελούν ταυτόχρονα στη διαμόρφωση κλίματος αβεβαιότητας, αδυναμίας προγραμματισμού και συνεχούς αναβλητικότητας».

Και προσθέτει: «Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά». Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζητά για την αντιμετώπιση της κατάστασης την υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από πλευράς παραγωγικών φορέων, οι οποίες διαθέτουν «τόσο την απαιτούμενη εμπειρία όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική λύση για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή στη κανονικότητα».

imerisia.gr