Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,6% η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
09/11/2017 13:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 1,6% η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, στο δημοσιονομικό πεδίο εκτιμά ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου φέτος και την προσεχή 2ετία 2018-2019. Επίσης θεωρεί πολύ πιθανή μία υπεραπόδοση των δημοσιονομικών μέτρων φέτος.

Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος, έναντι αρχικής της εκτίμησης για ανάπτυξη κατά 2,1%.

Σημειώνεται ότι ο στόχος του Προσχεδίου Προϋπολογισμού που κατατέθηκε τον Οκτώβριο στη Βουλή ήταν αύξηση ΑΕΠ κατά 1,8% φέτος και πλέον μένει να φανεί πως θα αναπροσαρμοσθεί στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί από το ΥΠΟΙΚ στις 21/11 στη Βουλή.

Για το 2018, η Επιτροπή διατήρησε τον ρυθμό ανάπτυξης στο 2,5% (έναντι 2,4% στόχου του Προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού).

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες μετά την κατάθεση του Προσχεδίου Προϋπολογισμού η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα χείρω τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του 2016 (σε ύφεση 0,2% από μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης που είχε καταγράψει προηγουμένως).

Αναφέρει ότι η οικονομία είναι σε τροχιά ανάκαμψης και αναμένεται ενίσχυση καθώς οι επενδύσεις επανακάμπτουν και η κατανάλωση αυξάνεται. Στην αγορά εργασίας προβλέπει μείωση ανεργίας αλλά οι μισθοί εκτιμά ότι θα αργήσουν να αυξηθούν.

Για την χαμηλότερη ανάπτυξη το 2017 έναντι του αρχικού στόχου επισημαίνει ότι συνδέεται με τις επιδόσεις στο πεδίο της ιδιωτικής κατανάλωσης το πρώτο εξάμηνο.

Θα επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα

Στο δημοσιονομικό πεδίο η Επιτροπή εκτιμά ότι παραμένουν σε τροχιά εφαρμογής τα δημόσια οικονομικά και ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, θα επιτευχθούν.

Εκτιμά ότι "τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος".

Αναφέρει ότι "θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017" βλέποντας μάλιστα και ενδεχόμενο υπεραπόδοσης. Αναφέρει ότι τα έσοδα από φόρους εισοδήματος ήταν κάπως χαμηλότερα από τους μηνιαίους στόχους, αλλά η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και εισφορών αντιστάθμισε την εικόνα. Η πιθανή υπεραπόδοση, επισημαίνει, σχετίζεται με υπερσυγκράτηση δαπανών σε σχέση με τον προϋπολογισμό.

"Η Ελλάδα αναμένεται επίσης να επιτύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και να το διατηρήσει το 2019", επισημαίνει η Επιτροπή.

Εξηγεί ότι η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη τα φορολογικά μέτρα που εγκρίθηκαν το 2015 και το 2016 και ανέρχονται στο 4,5% του ΑΕΠ, την εφαρμογή του προγράμματος του ΚΕΑ και τα μέτρα του 2017 για το συνταξιοδοτικό με προβλεπόμενη απόδοση 1% του ΑΕΠ το 2019.

Οι κίνδυνοι από καθυστέρηση

Η Επιτροπή κάνει σαφές ότι οι προβλέψεις έχουν ως δεδομένο την πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων του προγράμματος, ιδίως το 2018, και την τήρηση των ανώτατων ορίων δαπανών που συμφωνήθηκαν στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική από το Μάιο του 2017.

Αναφέρει επίσης ότι "η πρόβλεψη προϋποθέτει την ομαλή ολοκλήρωση της τρίτης αναθεώρησης του προγράμματος και την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος" το 2018. Κάνει σαφές ότι "οποιαδήποτε καθυστέρηση στη διαδικασία αυτή θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη".

Σήμα κινδύνου από το ΠΔΕ

Κάνει σαφές η Επιτροπή επίσης ότι "υπάρχει κίνδυνος ενδεχόμενης υποαπορρόφησης του προϋπολογισμού για τις δημόσιες επενδύσεις το 2018, γεγονός που θα παρεμπόδιζε τη συνολική αύξηση των επενδύσεων".

capital.gr