Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα η Κομισιόν
03/05/2018 12:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης για την Ελλάδα η Κομισιόν

Δυσμενέστερη και από αυτή του ΟΟΣΑ είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία του ΑΕΠ, όπως παρουσιάστηκε σήμερα στις Εαρινές της εκτιμήσεις.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι θα υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 1,9% (σε σχέση με 2,5% που εκτιμούσε πριν), έναντι 2% εκτίμησης του ΟΟΣΑ και 2,3% πρόβλεψης στην οποία βασιζόταν μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για το νέο μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό που συντάσσει (και προφανώς πλέον πρέπει να προσαρμοσθεί). Για το 2019 υπολογίζει την ανάπτυξη στο 2,3%.

Παρ όλα αυτά, η Επιτροπή βλέπει επίτευξη πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2019 αν εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο (και το πακέτο του 2019-2021).

Η Επιτροπή σημειώνει πάντως ότι η πρόβλεψη για επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου δεν λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επαναλαμβανόμενη υπερσυγκράτηση δαπανών, γεγονός που δημιουργεί σημαντικό παράγοντα νέας υπεραπόδοσης.


Οι κίνδυνοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγράφει όμως και κινδύνους για τα πλεονάσματα που όπως αναφέρει σχετίζονται κυρίως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις μισθολογικές παρεμβάσεις, καθώς το μέγεθος και η καταγραφή των επιπτώσεων δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Αλλά και την έγκαιρη ολοκλήρωση των τρεχουσών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών και τον επαναπροσδιορισμό του ΕΝΦΙΑ

Γενικότερα για τις αναπτυξιακές προοπτικές αναφέρει ότι εξαρτώνται από την ομαλή ολοκλήρωση της 4ης και τελικής αναθεώρησης και προϋποθέτουν την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Καταγράφει και κινδύνους αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και με τις περιφερειακές γεωπολιτικές εντάσεις.

Ανεργία

Στον τομέα της ανεργίας οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι καλύτερες του αναμενόμενου. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως η ανεργία το 2018 θα υποχωρήσει στο 20,1% (προέβλεπε 20,4% στις φθινοπωρινές προβλέψεις) και στο 18,4% το 2019 (στις φθινοπωρινές προβλέψεις εκτιμούσε πως θα διαμορφωθεί στο 18,7%). Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2018 και κατά 1,8% το 2019.

capital.gr