Χαλάρωση των capital controls με 7 βήματα - Ανάληψη μετρητών 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες
12/07/2016 15:38
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαλάρωση των capital controls με 7 βήματα - Ανάληψη μετρητών 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες

Επτά συν ένα μέτρα ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας σε ό,τι αφορά την ελαστικοποίηση των capital controls, χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως αποκάλυψε ο κ. Στουρνάρας, χθες, υποβλήθηκε στους Θεσμούς πρόταση με νέα μέτρα απελευθέρωσης από τους περιορισμούς, τα οποία συνοδεύονται από σχετική τεκμηρίωση και στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών.

Ενδεικτικά, τα νέα μέτρα χαλάρωσης περιλαμβάνουν:

• Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

• Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

• Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.

• Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Στόχος η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

• Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

• Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

• Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.ά., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή, αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι προμήθειες που εισπράττουν οι ελληνικές τράπεζες από τη χρήση POS μεσοσταθμικά κυμαίνονται στο 1,1% του ποσού της εκάστοτε συναλλαγής αγορών έναντι αντίστοιχων μεσοσταθμικών τιμών χρεώσεων της τάξης του 1,8% στις ΗΠΑ και 1,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών ουσιαστικά καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η ΤτΕ ως προς τη συμμόρφωση των τραπεζών στις νομοθετικές διατάξεις του περιορισμού κίνησης κεφαλαίων, προέκυψε πως οι διοικήσεις και το προσωπικό των τραπεζών επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια για την εναρμόνιση των λειτουργιών τους με το κανονιστικό πλαίσιο.

Προβλέψεις για ανάκαμψη το β' 6μηνο
Τους πρώτους μήνες του 2016 η οικονομική δραστηριότητα επηρεάστηκε αρνητικά από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αλλά και από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος, η οποία αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί το δ΄ τρίμηνο του 2015. Τα παραπάνω, μαζί με την αρνητική μεταφερόμενη επίδραση από το 2015, οδήγησαν στην κάμψη του ΑΕΠ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ανάκα?ψη της οικονο?ικής δραστηριότητας που ξεκινά από το δεύτερο εξά?ηνο του 2016 και συνεχίζεται τα έτη 2017 και 2018. O κ. Στουρνάρας είπε πως υπάρχει νομική βάση για την ελάφρυνση του χρέους και πως δεν ζητάμε χάρη. Επίσης είπε πως δεν ήταν σωστό το γεγονός ότι η ελάφρυνση του χρέους συνδέθηκε με τις γερμανικές εκλογές.

Μίλησε για ανάγκη διαφοροποίησης του μείγματος πολιτικής με χαλάρωση της λιτότητας και αύξησης των διαρθρωτικών αλλαγών με έμφαση τις ιδιωτικοποιήσεις. Ανταλλαγή λιτότητας με μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Στουρνάρας, και σημείωσε πως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί το καλώς έχειν και στην δεύτερη αξιολόγηση. Βλέπει συμμετοχή της χώρας στο QE στο τέλος του 2016. Από τη συμμετοχή αυτή θα ωφεληθούν έως και 500 εκατ. ευρώ οι τράπεζες, οι οποίες είναι εξαιρετικά καλά ανακεφαλαιοποιημένες.

«Διασκέδασε» τους φόβους για τις ελληνικές τράπεζες από τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις στην Ιταλία, υποβάθμισε μερικώς τους υπολογισμούς για την ελληνική οικονομία από το Brexit και άσκησε, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στα τεκταινόμενα της προηγούμενης χρονιάς σε ό,τι αφορά τον Γιάνη Βαρουφάκη.

imerisia.gr