WSJ: Η ευρωζώνη απειλείται από την Ελλάδα και όχι την Ιταλία
08/12/2016 12:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

WSJ: Η ευρωζώνη απειλείται από την Ελλάδα και όχι την Ιταλία

Η κρίση σε μια χώρα γίνεται κρίση σε όλη την ευρωζώνη μόνο όταν απαιτείται συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση, γράφει ο Simon Nixon.

Το ιταλικό δημοψήφισμα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οδήγησε σε μια ηχηρή ήττα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανακοίνωσε αμέσως την παραίτησή του. Ωστόσο, ο ουρανός "δεν έπεσε να μας πλακώσει", το ευρώ έπεσε και στη συνέχεια ανέβηκε και τα ιταλικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές μόλις που κινήθηκαν. Και άλλα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία έμειναν επίσης σε μεγάλο βαθμό "ασυγκίνητα".

Γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν όπως κάποιοι φοβόντουσαν -και όπως ονειρεύονται όσοι θέλουν την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου; Μια απάντηση είναι ότι η ήττα του Ρέντσι ήταν αναμενόμενη: οι αγορές την είχαν προβλέψει. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι το δημοψήφισμα, όπως και αυτό του Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, από μόνο του δεν αλλάζει τίποτα. Πολιτικές συνέπειες μπορεί να υπάρξουν και θα ακολουθήσουν την απόφαση, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιες θα είναι αυτές και οι αγορές θα περιμένουν να τις αξιολογήσουν.

Αλλά ο κύριος λόγος που η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε αναταραχή είναι ότι τα προβλήματα της Ιταλίας πιθανόν -προς το παρόν, τουλάχιστον- θα παραμείνουν στην Ιταλία. Αυτά τα προβλήματα δεν είναι καινούρια και αντανακλούν μια μακρόχρονη κρίση της εγχώριας διακυβέρνησης. Έγιναν εμφανή κατά τα έτη μετά την προσχώρηση της Ιταλίας στο ευρώ, καθώς δεν ήταν πλέον σε θέση να βασίζεται σε συχνές υποτιμήσεις για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της με τη Γερμανία. Αυτές οι υποτιμήσεις συγκαλύπτουν σοβαρά προβλήματα του οικονομικού μοντέλου της: σε έναν νέο κόσμο όπου αγαθά, υπηρεσίες, κεφάλαια και άνθρωποι θα μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υψηλοί φόροι της Ιταλίας, η υπερβολική γραφειοκρατία, το αναποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και οι άκαμπτες αγορές εργασίας και προϊόντων την κατέστησαν μη ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα τις χαμηλές επενδύσεις την πτώση της παραγωγικότητας και την αδύναμη έως ανύπαρκτη ανάπτυξη.

Η Ιταλία δεν ήταν η μόνη χώρα της οποίας το οικονομικό μοντέλο εκτέθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά ήταν μεταξύ όσων άργησαν περισσότερο να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, οι οποίες έχουν κάνει τις πιο εκτεταμένες αναβαθμίσεις στο κράτος πρόνοιας, το τραπεζικό τους σύστημα και την αγορά εργασίας και προϊόντων, έχουν καταφέρει τις ισχυρότερα ανακτήσεις. Η ήττα του Ρέντσι μπορεί κάλλιστα να είναι ένα πλήγμα για τις μελλοντικές οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας, αν μη τι άλλο επειδή οι προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές του είχαν σχεδιαστεί για να αφαιρέσουν κάποια από τα θεσμικά και πολιτικά εμπόδια για τη μεταρρύθμιση -αν και αυτό απομένει να το διαπιστώσουμε.

Αλλά αυτό που έχει καταστεί σαφές τα τελευταία επτά χρόνια είναι ότι μια κρίση σε μια χώρα της ευρωζώνης γίνεται μια κρίση για το σύνολο του μπλοκ μόνο όταν απαιτείται μια συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό συμβαίνει επειδή η διακυβέρνηση της ευρωζώνης δεν επιτρέπει την αποτελεσματική λήψη πολιτικών αποφάσεων. Το ενιαίο νόμισμα υπέμεινε πολλές επιθανάτιες εμπειρίες, καθώς έψαχνε το δρόμο του για μια απάντηση στις διαδοχικές ελληνικές κρίσεις, μέχρι που η δημιουργία των ιδίων κεφαλαίων διάσωσης έφερε κάποια σταθερότητα. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι σοβαρές ελλείψεις στην διακυβέρνηση της ευρωζώνης έχουν επισκιαστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έχει παράσχει υποστήριξη σε αγορές κρατικών ομολόγων, αφαιρώντας την πίεση από τις κυβερνήσεις να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Στην πραγματικότητα, μερικοί πολιτικοί φοβούνται ότι η ικανότητα της ευρωζώνης να λάβει αποφασιστική πολιτική δράση είναι τώρα πιο αδύναμη από ποτέ. Ήδη φέτος, το κοινοβούλιο της Βαλλονίας στο Βέλγιο κόντεψε να εκτροχιάσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, ενώ ένα δημοψήφισμα στην Ολλανδία μπλόκαρε μια οικονομική και εμπορική συμφωνία με την Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η αυξανόμενη δύναμη των λαϊκιστικών κομμάτων στα εθνικά κοινοβούλια μειώνει το πολιτικό πεδίο δράσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα μπορούσε να θέσει την ευρωζώνη σε μια πιο σταθερή βάση. Για χρόνια, η ΕΕ παρηγορείται στην ιδέα ότι πάντα προχωρά μπροστά σε μια κρίση. Αλλά αυτό δεν είναι απλώς ένας μη ικανοποιητικός τρόπος για να κυβερνάς - μπορεί πλέον και να μην είναι καν αλήθεια.

Υπό αυτή την οπτική, η πιο επείγουσα δοκιμασία για την ικανότητα λήψης αποφάσεων της ευρωζώνης δεν είναι η Ιταλία, αλλά η Ελλάδα. Η Ιταλία θα γίνει πρόβλημα της ευρωζώνης μόνο αν αναγκαστεί να ζητήσει από την ευρωζώνη βοήθεια, κάτι το οποίο φαίνεται απίθανο ενώ η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα της. Όμως, ο κίνδυνος μιας νέας ελληνικής κρίσης είναι πραγματικός, εκτός αν η ευρωζώνη μπορεί να βρει έναν τρόπο για να σπάσει το μακροχρόνιο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επόμενη φάση διάσωσης της Ελλάδας.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν θα εκταμιεύσει περισσότερα μετρητά, εκτός αν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θα ενταχθεί στο πρόγραμμα μέχρι να συμφωνήσει η ευρωζώνη να θέσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη βάση, αλλά η ευρωζώνη δεν θα ξέρει πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι η Αθήνα και οι πιστωτές της να συμφωνήσουν για τους μακροπρόθεσμους στόχους του προϋπολογισμού στην Ελλάδα -και τις πολιτικές για να τους παραδώσουν. Αν μια συμφωνία δεν επιτευχθεί γρήγορα, πριν εισέλθει η ευρωζώνη σε έναν εκτεταμένο κύκλο εθνικών εκλογών, η επόμενη ευκαιρία θα μπορούσε να προκύψει το καλοκαίρι, όταν η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει και πάλι πιέσεις ρευστότητας, υπονομεύοντας το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Κανείς δεν θέλει ένα ακόμα αποτυχημένο ελληνικό πρόγραμμα, αν μη τι άλλο όταν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας αυξάνεται. Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι αγωνίζονται για να δουν πώς θα επιλυθεί η κατάσταση, και ίσως όχι από την πλευρά των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Και αν η ευρωζώνη αγωνίζεται να επιλύσει τις διαφορές της για την Ελλάδα, τι σημαίνει αυτό για την ικανότητα του μπλοκ, αν καταστεί αναγκαίο να βοηθήσει την Ιταλία;

wsj.com