Υπόθεση Proton Bank: Στα μαλακά ο Λ. Λαυρεντιάδης - Αθώωση για τις βασικές κατηγορίες, ενοχή μόνο για απιστία
08/01/2021 14:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Υπόθεση Proton Bank: Στα μαλακά ο Λ. Λαυρεντιάδης - Αθώωση για τις βασικές κατηγορίες, ενοχή μόνο για απιστία

Σε μικρές ποινές για τους 9 από τους συνολικά 43 κατηγορουμένους για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των επισφαλών δανείων της Proton Bank (περί τα 792 εκατ. ευρώ) οδηγήθηκε κατά πλειοψηφία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, αθωώνοντας όλους τους κατηγορούμενους για τα βαριά αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Αντίθετα το δικαστήριο οδηγήθηκε στην καταδίκη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 8 κατηγορουμένων μετά από 4 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Από τους συνολικά 43 κατηγορούμενους το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον επιχειρηματία (για ηθική αυτουργία), 2 δικηγόρους και 6 τραπεζικούς και στελέχη της Τράπεζας για το αδίκημα της απιστίας, ενώ όλοι αθωώθηκαν από τις υπόλοιπες κακουργηματικές κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Χαρακτηριστικό είναι πώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως όλοι οι κατηγορούμενοι έπρεπε να αθωωθούν για όλα.

Ουσιαστικά πάντως το δικαστήριο κατέληξε στο αφήγημα πως ο Λαυρεντιάδης ως πρόεδρος της τράπεζας λειτούργησε υπέρ των δανειοδοτήσεων εταιρειών του, χωρίς όμως ούτε να εξαπατήσει, ούτε να υπεξαιρέσει τα χρήματα, ούτε να συστήσει εγκληματική οργάνωση προς αυτόν τον σκοπό.

Αυτό που τελικά μένει από την πολύκροτη αυτή υπόθεση, είναι ο χειρισμός της έρευνάς της στο αρχικό στάδιο από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε ο επιχειρηματίας να επιστρέψει το ποσό των 51 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενοχή και ποινές

Ειδικότερα, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία στην απιστία των δύο δικηγόρων, των μελών του ΔΣ της Proton Bank και των υπαλλήλων των Επιτροπών Δανειοδοτήσεων που την τριετία 2010-2012, ενέκριναν δάνεια 792 εκατομμυρίων ευρώ, σε εταιρείες που φέρονται να ελέγχονταν από τον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη.

Όλοι οι καταδικασθέντες ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η τελική απόφαση του δικαστηρίου μαζί με τις ποινές και τις αναστολές που θα αιτηθούν, αναμένεται στις 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα πάντως με το πλαίσιο ποινής αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 10 χρόνια κάθειρξη, είναι δε πολύ πιθανόν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά που θα μειώσουν αισθητά τις ποινές ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί και ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των κατηγορουμένων.

Οι αθωωθέντες

"Μετά από δίκη 4 ετών και 2 μηνών και μία διαδικασία, κατά την άποψη μου, υποδειγματική, θεωρώ ότι αναφορικά στον εντολέα μου εκδόθηκε μία δίκαιη απόφαση, απόλυτα στοιχισμένη στα στοιχεία της δικογραφίας αλλά και στις, ενώπιον του Δικαστηρίου, καταθέσεις και αυτών ακόμη των μαρτύρων κατηγορίας. Μια ιδιαίτερα δυσχερής και ψυχοφθόρα για τον εντολέα μου περίοδος, έληξε με την έκδοση της αθωωτικής απόφασης", δήλωσε ο Δημήτρης Μπόλης, συνήγορος υπεράσπισης αθωωθέντα κατηγορουμένου.

Η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει το περασμένο καλοκαίρι την ενοχή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος είχε αποκτήσει τον έλεγχο της τράπεζας, όσο και ακόμα 26 προσώπων από τους συνολικά 43 κατηγορούμενους για τα αδικήματα, κατά περίπτωση, της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Είχε δε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρώην επικεφαλής της Proton Bank Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μαζί με διοικητικά στελέχη της τράπεζας καθώς και στενούς συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο παράνομης άντλησης κεφαλαίων από την Proton.

Μέσω τυπικής εκποίησης

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση τα επίδικα δάνεια δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, ευθύνονται οι ανωτέρω κατηγορούμενοι. Τα επίδικα κεφάλαια χορηγήθηκαν ως δάνεια προς νεοπαγείς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από τους συγκατηγορουμένους και συνεργούς του Λ. Λαυρεντιάδη, προκειμένου να αγοράσουν οι τελευταίοι εταιρείες του Ομίλου του που τυπικά μόνον εκποιήθηκαν. Όμως, οι εταιρείες που είχαν εξαγοραστεί με αυτόν τον τρόπο, παρέμειναν επί της ουσίας συνδεδεμένες με τον Όμιλο Λαυρεντιάδη και ήταν ελεγχόμενες από αυτόν, τα δε κεφάλαια, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι εξυπηρέτησαν ανάγκες ρευστότητας των συνδεδεμένων εταιρειών και της καταρρέουσας ALAPIS. Η οποία, παρά την κραταιή εικόνα που παραπλανητικά εμφάνιζε καθ' όλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και δη εν γνώσει των κατηγορουμένων, εξ ου και πολύ σύντομα κατέρρευσε.

Πηγή: capital.gr