Τζεντιλόνι: Θα χρειαστεί ένας άνευ προηγουμένου συντονισμός στα φορολογικά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη
17/03/2020 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τζεντιλόνι: Θα χρειαστεί ένας άνευ προηγουμένου συντονισμός στα φορολογικά για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

«Θα χρειαστεί ένας άνευ προηγουμένου συντονισμός στα φορολογικά θέματα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ μίλησε για τρεις άμεσες προτεραιότητες: την εξασφάλιση των πόρων που χρειάζονται τα συστήματα υγείας, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που πλήττονται, και την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων των πολιτών.

Επεσήμανε την «έξυπνη εφαρμογή» του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων -όπως την εξήγησε η επίτροπος Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ στους υπουργούς Οικονομικών- κινητοποιώντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ και του ομίλου της ΕΤΕπ και αξιοποιώντας πλήρως την ευελιξία του δημοσιονομικού πλαισίου.
Ο επίτροπος Τζεντιλόνι στάθηκε σε δύο σημεία:
Πρώτον, στα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα ρευστότητας που έχουν αποφασιστεί έως σήμερα από τα κράτη μέλη. Ως προς τα δημοσιονομικά μέτρα διακριτικής ευχέρειας σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο ανέρχονται σε ποσοστό περίπου % του ΑΕΠ για το 2020, με την βέβαιη προοπτική το ποσό αυτό να αυξηθεί πολύ σύντομα. Ως προς τις διευκολύνσεις ρευστότητας που ανακοινώθηκαν - περιλαμβάνουν δημόσιες εγγυήσεις και καθυστερήσεις στην είσπραξη των φόρων- ανέρχονται σε ποσοστό τουλάχιστον 10 % του ΑΕΠ.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο έδωσε έμφαση, ο Π. Τζεντιλόνι είναι ότι με τη δήλωση του Eurogroup αναλαμβάνεται σαφής δέσμευση και η Επιτροπή θα λάβει οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο πολιτικής χρειαστεί, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών μέτρων, για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης.Κλείνοντας επανέλαβε ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε τον φόβο με την εμπιστοσύνη και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση και θα το κάνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ