Τσακαλώτος στην Βουλή για το Εurogroup: Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν
23/02/2017 16:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσακαλώτος στην Βουλή για το Εurogroup: Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν

O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής έσπασε την σιωπή του για τα όσα έγινααν στο Εurogroup αλλά δεν έδειξε την διάθεση να δώσει λεπτομέρειες για την «συμφωνία».

Αναφερόμενος στην… αφωνία του είπε: «Υπάρχει συλλογική ευθύνη όταν μιλά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλά για όλη την κυβέρνηση. Θα πω ένα-δυο πράγματα για τη διαπραγμάτευση γιατί μου ήρθε πρόσκληση από τη διαρκή επιτροπή Οικνομικών να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και έχει προγραμματιστεί για Τρίτη και θα έχουμε χρόνο. Θα σας δώσω 4-5 ημέρες να ξεπεράσετε την στεναχώρια ότι η κυβέρνηση δεν θα κλείσει την αξιολόγηση, ότι θα πάρουμε νέα μέτρα 2 ή 3,6 ή 8 δισ. ευρώ μέτρα. Κάποιος πρέπει να εξηγήσει ότι άλλο 2% και άλλο 2 δισ.».

Στην συνέχεια τόνισε ότι:«Όλα τα λεφτά είναι η λέξη του Μοσκοβισί. Όταν δημοσιογράφος τους ρωτά πώς ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει νέα μέτρα απαντά «net» δηλαδή καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε ότι εμείς θα πάρουμε μέτρα καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει το είπε ο Μοσκοβισί ξεκάθαρα. Είπε δεν θα πάρει «καθαρά μέτρα». Αν θα παρουμε 1 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικά τότε θα πάρουμε και ένα 1 δισ. μέτρα θετικά που θα επιστρέφουν τα χρήματα στην οικονομία. Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στην διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο. Θα προσπαθήσουμε αυτοί που θα χάσουν να πάρουν κάτι. Ποτέ δεν είπαμε ότι… είμαστε ανοικτοί σε συζητήσεις για αναδιαρθρώσεις. Αν αυτές είναι σωστές ή τις εγκρίνετε θα το κάνουμε σε συζήτηση μετά την αξιολόγηση και θα κάνουμε συγκρίσεις ποιος κερδίζει και ποιος χάνει».

Μιλώντας για το συνολικό πρόγραμμα είπε: «Θα είδατε κι άλλα καλά και κακά νέα. Δεν θέλω να σας στενοχωρώ. Συζητάμε μεγάλο πρόγραμμα για να περιορίσει την λιτότητα που υπήρχε με προγράμματα απασχόλησης. Θα συζητήσουμε – εσείς τα λέτε ιδεολογήματα της Αριστεράς – ότι οι εργαζόμενοι θα κερδίσουν στην ανάκαμψη για παράδειγμα με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Εμείς καταβάλουμε προσπάθεια για να ανατραπεί η εικόνα της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους. Το όλο πακέτο θα έρθει. Νομίζω ότι έχετε καλό περίγραμμα Θα αναστραπεί η γενική εικόνα Το πακέτο θα το δείτε στο τέλος, δεν μπορώ να πω τι θα είναι μέσα στα κουτάκια».

Τέλος απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε: «Βάλατε όλα τα αυγά ότι θα πέσει τώρα η κυβέρνηση, ότι δεν θα βγει η διαπραγμάτευση» κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.

Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας ανακοίνωσε ότι ορίστηκε συνεδρίαση και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για το Eurogroup την προσεχή Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου. Η συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών ορίστηκε μετά από αίτημα της ΝΔ.

Δένδιας στον Τσακαλώτο: Η διαφορά της γάτας με το ψέμα είναι πως η γάτα έχει μόνο εννιά ζωές

Δεικτική ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα όσα είπε αναφορικά με το τι συνέβη στο Εurogroup.

Συγκεκριμένα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε: «Να σας πως μια άλλη έκφραση του Μαρκ Τουέιν εγώ: »Ποια η διαφορά ανάμεσα στη γάτα και στο ψέμα, ότι η γάτα έχει εννιά ζωές». Πόσα ψέματα πρέπει να ακούσουμε. Και μια και γνωρίζετε καλά την αγγλική. Εμένα μου άρεσε ο Ντίλαν. Θα σας πω ένα στίχο του. »Δεν είναι η μοίρα, αφήστε τα ψέματα, έχει περάσει η ώρα»».

Από εκεί και πέρα τόνισε ότι:«Ηρθε εδώ ο Τσακαλώτος και είπε για πρώτη φορά ότι δεν έχει σημασία ότι ο ίδιος δεν τοποθετήθηκε και είπε ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση ο Τζανακόπουλος.Εμείς περιμένουμε από εσάς ως μετέχοντα στις διαπραγματεύσεις να μας πείτε τι έγινε. Μας είχατε πει παλαιότερα ότι αν η αξιολόγηση δεν κλείσει το Δεκέμβριο αυτό θα ήταν καταστροφή. Σας θυμίζω την τοποθέτηση Χουλιαράκη για ανάγκη άμεσης συμφωνίας. Επ αυτών σχόλια δεν ακούσαμε.

Δεν ακούσαμε συγνώμη προς την ελληνική κοινωνία συγνώμη που σ´ αυτή μετατίθεται το βάρος της καθυστέρησης του κλεισίματος της αξιολόγησης. Είχατε τοποθετηθεί εδώ και δημοσίως λέγοντας ότι για εσάς υπάρχουν κόκκινες γραμμές, η μείωση του αφορολογήτου, των συντάξεων. Τίποτα δεν θα γινόταν δεκτό. Υπάρχουν πληροφορίες ότι δεχτήκατε και τα δύο επί της αρχής και μένει να συμφωνήσετε τα ποσά. Είναι προφανές ότι δεν πήρατε την ποσοτική χαλάρωση και ότι η μόνη συμφωνία που πήρατε ήταν να επιστρέψουν οι θεσμοί έχοντας παραχωρήσει τις περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις».

Πηγή: eleftherostypos.gr