Τσακαλώτος: Ο Σολτς επιμένει για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με προαπαιτούμενα
03/05/2018 13:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσακαλώτος: Ο Σολτς επιμένει για σύνδεση των παρεμβάσεων στο χρέος με προαπαιτούμενα

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο" παραδέχθηκε ότι με τις παρεμβάσεις στο χρέος δεν λύνεται το πρόβλημα.

"Το πιο πιθανό είναι, αυτό που θα πάρουμε (για το χρέος), να μετατρέψει την Ελλάδα από μία υπερχρεωμένη χώρα σε μία χρεωμένη χώρα" σαν την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, κράτη που έχουν πρόσβαση στις αγορές, είπε, επισημαίνοντας ότι, υπό αυτό το πρίσμα, συμφωνεί με τη Νέα Δημοκρατία.

Για τις εκλογές έκανε σαφές ότι η θέση του είναι "όσο πιο αργά τόσο καλύτερα, ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας".

Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει διαφωνία με τη Γερμανία που ζητά σύνδεση του γαλλικού μηχανισμού για το χρέος με προαπαιτούμενα για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μέλλον. Παραδέχθηκε επίσης ότι συνεχίζονται οι πιέσεις από το ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολόγητου, αλλά εκτίμησε ότι πλέον έχει μειωθεί η επιρροή του λόγω χαμηλής αξιοπιστίας.

Επισήμανε ότι "το θέμα του χρέους δεν φαίνεται να έχει κλείσει, οι διαφωνίες υπάρχουν" και τελεί "υπό συζήτηση, υπό διαπραγμάτευση".

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μεταφερθούν προαπαιτούμενα για μετά το μνημόνιο, όρισε ως στόχο για συμφωνία την 21η Ιουνίου αλλά άφησε παράθυρο παράτασης για αργότερα, για την 12η Ιουλίου.

Παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν 4 επισκέψεις τον χρόνο από τους δανειστές, αλλά αντέδρασε στα σενάρια αυξημένες επιτήρησης, ενώ απέρριψε και σενάριο παράτασης του Μνημονίου.

Έξοδος στις 28 Αυγούστου

"Δεν είναι ότι θα βγούμε από το μνημόνιο στις 28 Αυγούστου και θα εκπλήξουμε" με μονομερείς κινήσεις, είπε. Μίλησε για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον, αλλά σε συνάρτηση με την τύχη της ατζέντας Μακρόν. Για την περικοπή των συντάξεων και το αίτημα περί μην εφαρμογής του μέτρου απάντησε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι "δεν είναι η ώρα για την συζήτηση αυτή", προέχει η καθαρή έξοδος".

Είπε "κάθε πράγμα στην ώρα του, είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να τελειώσει η 4η αξιολόγηση, να έχουμε την συμφωνία για την μετα-μνημονιακή παρακολούθηση, τη λύση για το χρέος και να μπορούμε να σχεδιάσουμε μετά".

Αναλυτικά, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θέλουν όλοι οι ΥΠΟΙΚ του Eurogroup να τελειώσουν όλα στις 21/6. Ωστόσο ακόμη το θέμα του χρέους "δεν φαίνεται να έχει κλείσει. Είναι και νέος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και οι διαφωνίες υπάρχουν", επισήμανε.

Επανέλαβε ότι οι θεσμοί θα έρθουν στις 14/5 και ότι στις 25/5 αναμένεται η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. "Μετά έχουμε δουλειά να κάνουμε εμείς για να κλείσει η αξιολόγηση στις 21 Ιουνίου" και παράλληλα, πρόσθεσε, υπάρχει η συζήτηση για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση και το θέμα του χρέους που "είναι υπό συζήτηση, υπό διαπραγμάτευση".

Για το πακέτο μετά μνημονίου είπε ότι "δεν θα βγούμε από το μνημόνιο στις 28 Αυγούστου και θα εκπλήξουμε με κινήσεις που δεν θα έχουν συζητηθεί". Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις για τον κατώτατο μισθό που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα αυτό και "σε άλλους μπορεί να αρέσουν, σε άλλους όχι αλλά θα το ξέρουν εξαρχής, αυτή είναι η λογική του σχεδίου".

Ενισχυμένη επιτήρηση

"Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχω πει, αλλά το έχω ακούσει και από τον Αλέξη" ότι δεν υπάρχει σήμερα μία κατάσταση Α και μετά μία Β που δεν θα υπάρχει καθόλου επιτήρηση/επίβλεψη. Άλλωστε και οι αγορές αυτό κάνουν, αν κάνεις πράγματα μη βιώσιμα σε τιμωρούν κάνοντας πιο δύσκολο το να δανειστείς, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Κάνοντας λόγο για μία διαστρέβλωση, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν 4 επισκέψεις αλλά όχι 4 αξιολογήσεις αφού αυτές συνδέονται με προαπαιτούμενα και με εκταμίευση δανείου που δεν θα υπάρχει τότε. "Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα πια".

Μίλησε για λίγο πιο αυξημένο πλαίσιο από αυτό που ισχύει σε Πορτογαλία, Κύπρο και Ιρλανδία. Και τούτο γιατί η Ελλάδα "βγαίνει από 1 πρόγραμμα και οι δανειστές θέλουν να δουν ότι δεν θα υπάρχει εκτροχιασμός και ανάγκη να ξαναμπεί σε πρόγραμμα".

Νομίζω ότι η διαφορά είναι ότι στο πρόγραμμα έχεις επιτήρηση στόχων και μέσων όπως για παράδειγμα με ποια μέτρα θα φτάσεις στο 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα, ενώ μετά θα έχουν λόγο μόνο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. "Νομίζω θα κάνουν μεγάλη φασαρία αν η ΑΑΔΕ γινόταν μη ανεξάρτητη αρχή" είπε ως παράδειγμα. Οι στόχοι θα είναι δεδομένοι, είπε. Μπορεί να επαναδιαπραγματευθούμε και αυτούς σε μία μεταγενέστερη περίοδο "αλλά αυτή τη στιγμή είναι δεδομένοι".

Πιθανή επαναδιαπραγμάτευση πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον και σε συνάρτηση με την τύχη της ατζέντας Μακρόν

Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ο τρόπος που θα βγούμε από το μνημόνιο και από τη σκληρή επιτήρηση, επισήμανε ο Ευκ. Τσακαλώτος. Τι θα πάρουμε για το χρέος και πού θα κάτσει η μπίλια στην ατζέντα Μακρόν. Γιατί αυτή τη στιγμή το επίπεδο λιτότητας που "χρειάζεται" η ευρωζώνη είναι θέμα συζήτησης. Άρα αυτό το θέμα (της επαναδιαπραγμάτευσης των πλεονασμάτων) θα το δούμε στα επόμενα χρόνια, απάντησε ο ΥΠΟΙΚ σε σχετικό ερώτημα.

Τα μέτρα για το χρέος

Ανέφερε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έχουν δουλέψει πολύ περισσότερο από ότι ο κόσμος νομίζει. Τα μεσοπρόθεσμα είπε ότι μπορούν να περιέχουν την εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των ομολόγων: από το 2024 οι αποπληρωμές να αρχίσουν το 2030 ή το 2036 ή το 2036. Επίσης είπε ότι ο γαλλικός μηχανισμός προτείνεται αυτή επιμήκυνση να μεταφερθεί πχ στο 2040 αν δεν είναι καλή η ανάπτυξη. Η διαφωνία εξήγησε είναι αν θα τεθούν όροι σε αυτόν τον μηχανισμό, κάτι που θέλει η Γερμανία αλλά διαφωνούν και οι 4 θεσμοί και είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup "γιατί πρέπει να δώσουμε ένα σήμα στις αγορές".

Για το ΔΝΤ ανέφερε πρέπει "να αποφύγουμε το χειρότερο". Εξήγησε ότι μέχρι τώρα η γερμανική πλευρά ήθελε λίγα για το χρέος και ήταν πιο μαλακή με τα κοινωνικά μέτρα, το ΔΝΤ ήθελε δύσκολα κοινωνικά μέτρα αλλά και μεγάλη ελάφρυνση του χρέους και τελικά ο συμβιβασμός ήταν το χειρότερο και από τις 2 πλευρές.

"Αυτό δεν φαίνεται να εξελίσσεται έτσι τώρα λόγω της υπεραπόδοσης στα δημοσιονομικά" είπε. Πρόσθεσε ότι πολλοί έχουν κουραστεί με τις προβλέψεις του ΔΝΤ που πέφτει πολύ έξω και χάνει την αξιοπιστία του. Έτσι, εκτίμησε ότι όντως το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει για το χρέος αλλά μπορεί να αποφασίσει ότι δεν πήραμε αρκετά και να φύγει.

"Εμείς δεν παίρνουμε θέση, λέμε ποια νομίζουμε πως είναι η δίκαιη λύση και το υποστηρίζουμε. Θέλουμε έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος" ανέφερε.

Πρόσθεσε όμως ότι "ένας από τους λόγους που είμαι πιο αισιόδοξος είναι ότι πια είμαστε στην κατάσταση που το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα πιο πολύ από ότι οι Ευρωπαίοι". "Η ισορροπία δυνάμεων με άλλα λόγια έχει πάει προς τους Ευρωπαίους και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία ότι δεν θα μπορέσει να επιβάλει παράλογα πράγματα όπως έχει πράξει στο παρελθόν" είπε αναφερόμενος στην πίεσή του για εμπροσθοβαρή εφαρμογή του αφορολογήτου από το 2019.

Αίτημα για ανατροπή της περικοπής συντάξεων: δεν είναι η ώρα για αυτή τη συζήτηση

Για την περικοπή των συντάξεων και το αίτημα περί μην εφαρμογής του μέτρου, απάντησε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι "δεν είναι η ώρα για την συζήτηση αυτή", προέχει η καθαρή έξοδος. Είπε "κάθε πράγμα στην ώρα του, είμαστε στοχοπροσηλωμένοι να τελειώσει η 4η αξιολόγηση, να έχουμε την συμφωνία για την μετα - μνημονιακή παρακολούθηση, τη λύση για το χρέος και να μπορούμε να σχεδιάσουμε μετά.

Το ΔΝΤ έχει ένα δίκιο, ανέφερε: ο Τσακαλώτος εξηγούσε στην ΕΕ ότι δεν μπορεί να κόψει συντάξεις γιατί οι υπερήλικες βοηθούν άλλα μέλη της οικογένειας και το ΔΝΤ λέει ότι πρέπει να υπάρξει κοινωνικό κράτος και όχι να είναι υποκατάστατό του. Είπαμε ότι δεν ήταν σωστό να κοπούν οι συντάξεις αλλά συγχρόνως να χτίσουμε και ένα κοινωνικό κράτος.

Παραδέχθηκε πάντως ότι κάποιες συντάξεις έχουν κοπεί παραπάνω από ό,τι πρέπει "αλλά δεν μπορούμε να ξοδεύουμε πιο πολλά από άλλα κράτη μέλη στις συντάξεις και πολύ πιο λίγα για άλλες κοινωνικές δαπάνες"...

Μετάθεση προαπαιτούμενων

Σε ερώτημα για το αν κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα μπορούν πάνε πιο μετά απάντησε καταφατικά μιλώντας για προαπαιτούμενα που είναι τεχνικά δύσκολα και αυτά μπορεί να πάνε για μετά το μνημόνιο.

Για τα περί παράτασης του μνημονίου, ανέφερε ότι "ούτε εμείς το θέσαμε το ζήτημα, ούτε κανένας το ζήτησε" και πλέον έχει απορριφθεί επισήμως από τους κ.κ. Μοσκοβισί και Σεντένο. Ποτέ δεν το έθεσε κάποιος από τους θεσμούς σε οποιοδήποτε επίπεδο, είπε.

Είναι άλλο να πείσεις κάποιον ότι τα πράγματα καλυτερεύουν και άλλο να του πεις ότι τα πράγματα είναι καλά, μιλώντας για την μεταμνημονιακή εποχή.

Πολύ σημαντικό για μας είναι η καταπολέμηση του πελατειακού κράτους, ανέφερε.

Τσακαλώτος για εκλογές: όσο πιο αργά τόσο καλύτερα, ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας

Για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι αν βγεις από το μνημόνιο κα πας αμέσως σε εκλογές δεν είναι καλό για την εικόνα που δείχνεις. "Όσο πιο αργά τόσο καλύτερα, ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας, το 2019 θα υπάρχει μεγαλύτερη απασχόληση και ανάπτυξη" είναι η θέση μου, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Πρόσθεσε ότι "η ενισχυμένη παρακολούθηση θα είναι πολύ λιγότερο δραματική και αυτό θα φανεί στην πράξη" βοηθώντας την εικόνα της κυβέρνησης....

Για τις σχέσεις με τον Πρωθυπουργό αστειεύτηκε λέγοντας ότι είναι αγαπημένο το θέμα αυτό των κακών σχέσεων. Είπε "βλέπω πάρα πολύ καπνό χωρίς φωτιά". Συζητάμε στη διαπραγματευτική ομάδα σε πολύ καλό κλίμα, γίνεται μία πολύ σοβαρή συζήτηση, είπε. "Δεν έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές, το συζητάμε στην κυβέρνηση και στο κόμμα", προφανώς υπάρχουν διαφορές σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να γίνεται κάτι διαφορετικό.

capital.gr