Τσακαλώτος για περικοπή συντάξεων: Θέμα πειθούς, όχι επιβολής
15/09/2018 11:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τσακαλώτος για περικοπή συντάξεων: Θέμα πειθούς, όχι επιβολής

Χαμηλούς τόνους θέλησε να κρατήσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στη "Ναυτεμπορική" ότι "αυτή συζήτηση είναι σε εξέλιξη". Ο ΥΠΟΙΚ, επίσης, προανήγγειλε νέα χαλάρωση των capital controls, άσκησε κριτική στον διοικητή της ΤτΕ για την προληπτική γραμμή πίστωσης, αλλά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 να είναι μεγαλύτερος από αυτόν του Μεσοπροθέσμου.

Για τις συντάξεις

Συγκεκριμένα για το θέμα των περικοπών στις συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε:

"Προφανώς σε όλα τα ζητήματα της Ευρώπης η Γερμανία έχει ένα ειδικό βάρος, αλλά η ουσία είναι ότι το πλαίσιο τώρα είναι εντελώς διαφορετικό. Πλέον είμαστε στη μεταμνημονιακή περίοδο και από μία επιτήρηση τόσο των στόχων όσο και των μέσων επίτευξής τους περνάμε σταδιακά σε μια φάση επιτήρησης μόνο των στόχων. Κάτι το οποίο συμβαίνει με όλες τις χώρες. Έτσι αυτή τη στιγμή έχουμε τον στόχο του 3,5% και παράλληλα να ολοκληρώσουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που θα θέλαμε να κάνουμε έτσι κι αλλιώς, όπως το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, αλλά και μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στη δημόσια διοίκηση. Αυτό το διαφορετικό πλαίσιο ισχύει και για το ζήτημα των συντάξεων. Εν συντομία, είναι ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή".

Για τα capital controls

Στη συνέχεια, ο ΥΠΟΙΚ ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, σημειώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας του οδικού χάρτη, που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών.

Για την προληπτική γραμμή πίστωσης

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τη θέση του όσον αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών θα ήταν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας "αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής". Δεν κρύβει πάντως ότι υπάρχει "έντονος προβληματισμός" για τις εξελίξεις σε Αργεντινή, Τουρκία, Ιταλία και αναδυόμενες αγορές.

Δημοσιονομικός χώρος

Άφησε, ακόμη, ανοικτό το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Επιπρόσθετα, Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020, ενώ μετέθεσε για το 2020 την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων.

Πηγή:capital.gr